42.grNews DeskΗ γαστρονομία θρηνεί τον θάνατο του Joël Robuchon

«Σεφ του αιώνα»

Η γαστρονομία θρηνεί τον θάνατο του Joël Robuchon

Με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο, 32

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Γάλλος σεφ, Joël Robuchon ο οποίος έχει κερδίσει τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο, 32. Ο Robuchon άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα στην Ελβετία, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.
Ο «σεφ του αιώνα», όπως είχε ονομαστεί το 1989 από τον διάσημο κατάλογο εστιατορίων Gualt&Millau, ήταν ιδιοκτήτης πολλών εστιατορίων, είχε εργαστεί σε δεκάδες άλλα σε τρεις ηπείρους, από το Τόκιο, την Μπανγκόγκ και τη Σαγκάη, μέχρι το Μονακό και το Λας Βέγκας κι ήταν γνωστός για τη συνεχή του καινοτομία, την τελειομανία του, τη χρήση λίγων σχετικά υλικών και την αποχή του από τις ακρότητες της γαλλικής nouvelle cuisine.

Ήταν ιδιαίτερα φημισμένος για τον πουρέ, με τον οποίο συνόδευε πολλά από τα πιάτα του. Καταξιώθηκε στο εστιατόριό του «Jamin» στο Παρίσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κι ήταν ο μέντορας γνωστών σεφ όπως ο Ερίκ Ριπέρ και ο Γκόρντον Ράμσεϊ.
«Οσο γερνώ, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνομαι την αλήθεια: όσο πιο απλή είναι μια τροφή, τόσο πιο εξαιρετική μπορεί να είναι», είχε δηλώσει στο Business Insider πριν από τέσσερα χρόνια.
Ο Joël Robuchon είχε εκπομπές μαγειρικής σε γαλλικά δίκτυα κι ήταν ο επίσημος σεφ του Euro 2016 στην πατρίδα του.

Ο Joël Robuchon γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1945 στο Πουατιέ της δυτικής Γαλλίας. Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος. Ο νεαρός Ζοέλ αρχικά σκεφτόταν να γίνει κληρικός. Γρήγορα όμως η δεξιοτεχνία του στη μαγειρική κάνει θαύματα: το 1976 αναδείχθηκε ο «Καλύτερος Εργάτης στη Γαλλία», εξελέγη «σεφ της χρονιάς» το 1987 και «μάγειρας του αιώνα» το 1990 από τον οδηγό γαστρονομίας Gault & Millau. Το πιάτο φετίχ αυτού του λάτρη της Ιαπωνίας, ο οποίος έκτισε μια αυτοκρατορία με περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους και σχεδόν 30 καταστήματα στον κόσμο, ήταν ο πουρές, «το καλύτερο είναι συχνά το πιο απλό», όπως δήλωνε. Μια συνταγή πλούσια σε βούτυρο, τα μυστικά της οποίας αποκάλυψε στην τηλεόραση όπου παρουσίαζε από το 2000 έως το 2009 την καθημερινή εκπομπή «Bon Appétit Bien Sûr».

Η προσωπική του ζωή και η οικογένειά του -είχε δύο παιδιά- φρόντιζε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Ο Joël Robuchon έσβησε σήμερα, αλλά τα 32 του αστέρια Michelin λάμπουν στον αστερισμό της γαλλικής γαστρονομίας. Το όνομά του και το στιλ του ενσαρκώνουν τη γαλλική κουζίνα σε όλο τον κόσμο, συμβολίζουν την τέχνη της ζωής, την αξίωση για καλή δουλειά και δηλώνουν τον πλούτο των παραδόσεων μας. Ο Ζοέλ Ρομπισόν, ένας οραματιστής σεφ και ο πλέον πολυβραβευμένος παγκοσμίως, μάς άφησε σήμερα. Από το Παρίσι έως τη Σανγκάη, η τεχνογνωσία του που αναδείχθηκε σε τέχνη και ακτινοβολία της γαλλικής γαστρονομίας θα συνεχίσει να εμπνέει τη νέα γενιά των σεφ», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της εφημερίδας Le Figaro.

 

SHARE
MORE NEWS DESK