42.grLifestyleΠρος πώληση το νησάκι-«κρυφός θησαυρός» της Ερέτριας

Ethereal

Προς πώληση το νησάκι-«κρυφός θησαυρός» της Ερέτριας

H Αγία Τριάδα της οικογένειας Παπανικολάου διατίθεται μέσω της Sotheby's αντί 7.500.000 ευρώ

Στο νότιο Ευβοϊκό, σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από τις ακτές τις Ερέτριας, στην Εύβοια, υπάρχουν δύο καταπράσινοι επίγειοι παράδεισοι μερικών στρεμμάτων γης. Στο πέρασμα των ετών, κυρίως το Πεζονήσι (ή «νησί των Ονείρων»), το οποίο μάλιστα συνδέεται με μια λεπτή λωρίδα γης με την ακτή της Εύβοιας, βιώνει διάφορες «περιπέτειες» εξαιτίας κυρίως της ελληνικής γραφειοκρατίας αλλά και από την έλλειψη σοβαρών επενδυτών.

Η Αγία Τριάδα όμως των 50 στρεμμάτων, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, δεν αντιμετώπισε ποτέ ανάλογα προβλήματα καθώς είχε «καθαρό» ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ εδώ και καιρό βρίσκεται σε λίστες προς πώληση εγχώριων και διεθνών μεσιτικών γραφείων, όπως της Sotheby’s.

Πρόκειται για έναν πραγματικό καταπράσινο παράδεισο με κρυστάλλινα νερά τον οποίο αγόρασε το 1958 ο Σοφοκλής Παπανικολάου, γενικός Επιμελητής Βασιλικής Χορηγίας των Ελλήνων Βασιλέων Γεωργίου Β’, Παύλου και Κωνσταντίνου, έναντι ευτελούς αξίας (σύμφωνα με τις φήμες της εποχής) από τρεις ψαράδες οι οποίοι χρειάζονταν τα χρήματα για να παντρέψουν την αδερφή τους.

Όπως αναφέρει ο Αλέκος Λαμπρίδης σε ρεπορτάζ του, προ δεκαετίας στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η οικογένεια Παπανικολάου μετέτρεψε το ιδιόκτητο νησί της, που παλαιότερα ονομαζόταν «Ψάρι» λόγω του σχήματός του, σε οικολογικό παράδεισο. Φυτεύοντας ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του, Σοφοκλής Παπανικολάου που είχε μεγάλο πάθος και σεβασμό στη φύση, χιλιάδες δένδρα το μετέτρεψε σε μια καταπράσινη νησίδα, καθώς μέχρι τότε στο έρημο νησί υπήρχαν μόνο πέτρες και γαϊδουράγκαθα. Δύο χρόνια κράτησαν οι εργασίες κατασκευής (ολοκληρώθηκαν το 1960) της εξοχικής κατοικίας της οικογένειας, της εκκλησίας Αγίας Τριάδας και της καμπάνας στην παραλία στα αρχιτεκτονικά πρότυπα των ‘60ς.

Το νησί έζησε απίστευτες δόξες τη δεκαετία του ’60. Συχνοί επισκέπτες του ήταν η Βασίλισσα Φρειδερίκη, καθώς η ιδιοκτήτρια του Λιλίκα Παπανικολάου ήταν κυρία επί των τιμών των Ανακτόρων, με τα παιδιά της Σοφία, Ειρήνη και Κωνσταντίνο, ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και Ρώσοι αστροναύτες, φίλοι της οικογένειας Παπανικολάου απ’ όλο τον κόσμο. Εποχή όμως στο νησί άφησε η επίσκεψη του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν φιλοξενούμενος του Αριστοτέλη Ωνάση στην περίφημη κρουαζιέρα του με τη θαλαμηγό «Christina», που κατά σύμπτωση μετά από πολλά χρόνια πέρασε στην ιδιοκτησία του Τζώνη Παπανικολάου.

Το νησί όμως επισκέφθηκαν το 1967, στην πιο δημιουργική στιγμή της καριέρας τους, οι Beatles λόγω του στενού φίλου και τότε συνεργάτη τους Αλέξη Μάρδα. Τα μέλη του συγκροτήματος επισκέφθηκαν τότε τη χώρα μας γιατί ήθελαν να αγοράσουν ένα νησί, όπου θα μπορούσαν να απομονωθούν μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ο Αλεξης Μάρδας τους έφερε σε επαφή με την οικογένεια του Σοφοκλή Παπανικολάου, οι Beatles ξετρελάθηκαν με το νησί που έχει σχήμα κιθάρας (το θεώρησαν μάλιστα καρμικό), αλλά παρά τον ενθουσιασμό τους το νησί δεν πέρασε ποτέ στα χέρια των πασίγνωστων Αγγλων μουσικών, αλλά παραμένει μέχρι σήμερα στους κληρονόμου του Σοφοκλή Παπανικολάου.

Η Αγία Τριάδα έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες καθώς λίγο πριν το καλοκαίρι το διεθνές μεσιτικό γραφείο του οίκου Sotheby’s το περιέλαβε στη λίστα των προς πώληση ακινήτων με το ποσό των 7.500.000 ευρώ, το οποίο παρουσιάζεται αρκετά μειωμένο σε σχέση με όσα είχαν γραφτεί στο παρελθόν. Το Sotheby’s International Realty ονομάζει το νησί «Ethereal» και όπως αναφέρει, περιλαμβάνει δύο κατοικίες, μία εκκλησία, την Αγ. Τριάδα και έναν φάρο, εννοώντας προφανώς τον πύργο, ενετικής προέλευσης, ο οποίος προϋπήρχε στο νησί.

Επίσης, στην Αγία Τριάδα, υπάρχει ειδικό κτίριο για την προστασία των σκαφών αλλά και απάνεμη μαρίνα για την φιλοξενία πλοιαρίων κάθε τύπου και μεγέθους.
Στην κύρια κατοικία, σύμφωνα με το Sotheby’s, περιλαμβάνονται τέσσερις κρεβατοκάμαρες, ενώ υπάρχει και ένα ξεχωριστό μπάγκαλοου στη μεγαλύτερη από τις ακτές του νησιού που χρησιμοποιείται και ως ξενώνας. Επιπλέον, στην Αγία Τριάδα υπάρχει ξεχωριστή κατοικία με δύο κρεβατοκάμαρες για το προσωπικό, ενώ τις εννέα συνολικά κατασκευές που περιλαμβάνει το νησί συνδέει δρόμος αλλά και μονοπάτια, με έναν κύριο διάδρομο να ξεκινάει από την κατοικία και να καταλήγει στη μαρίνα.

Ασφαλώς και η Αγία Τριάδα ή το «Ethereal» όπως ονομάζει το νησί η Sotheby’s είναι ένας επίγειος -προς πώληση- παράδεισος και η αγορά του απευθύνεται αυστηρά σε κροίσους και μεγιστάνες. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του είναι ότι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50-100 μέτρων από την ακτή, ενώ μπορεί να προσφέρει απόλυτη ασφάλεια και πλήρη ιδιωτικότητα στους φιλοξενούμενους του. Επιπλέον, το γεγονός ότι βρίσκεται μία ανάσα από την Αττική, την Αθήνα αλλά και το αεροδρόμιο, το καθιστά πραγματικό «θησαυρό», απολύτως θελκτικό για την απόκτηση του…

SHARE

Περισσότερα

MORE LIFESTYLE