42.grNews DeskΣοκ από το θάνατο της Ελένης Αρβανιτάκη: «Πρόσεχε τα παιδιά μας»

Τραγωδία στη Ζάκυνθο

Σοκ από το θάνατο της Ελένης Αρβανιτάκη: «Πρόσεχε τα παιδιά μας»

Τι δήλωσε ο τραγικός σύζυγος, τι λένε οι γιατροί, τι δείχνει η πρώτη έρευνα

Θρήνο όχι μόνο στο νησί της Ζακύνθου αλλά και σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει ο θάνατος της 41χρονης Ελένης Αρβανιτάκη, η οποία έχασε τη ζωή της όταν προσεβλήθη από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη σε χειρουργείο ρουτίνας που έκανε. Η ιατρική κοινότητα εξακολουθεί να είναι ανάστατη για το περιστατικό, ενώ ήδη ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αύριο, Δευτέρα αναμένεται εκτάκτως κλιμάκιο από την Αθήνα, στα νοσοκομεία Ζακύνθου και Ρίου, για να διερευνηθούν τα τα αίτια, δηλαδή να διαπιστωθεί αν το πρόβλημα οφείλεται στα φάρμακα, στα αέρια του χειρουργείου ή σε άλλη αιτία.

Η άτυχη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, έκανε συνηθισμένο χειρουργείο προ ημερών στο τοπικό νοσοκομείο -για να βγάλει λάμα από το πόδι της- όμως προσβλήθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Έχασε τη ζωή της μέρες μετά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, στο οποίο είχε μεταφερθεί εσπευσμένα, όταν ξαφνικά το πόδι της πρήστηκε και ξεκίνησε η δυσλειτουργία συκωτιού και νεφρών.

Μετά από αυτό το περιστατικό, όπως αναφέρει ο Δημοσιογράφος του Stigma 97,6 Σπύρος Λιβέρης αναστάλθηκαν τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και την Παρασκευή 25/11 έγινε έλεγχος για ύπαρξη μικροβίων λοιμώξεων κ.λ.π.. Ελέγχθηκαν ο χώρος του χειρουργείου, τα υλικά, γάζες κ.λ.π. βγήκαν όλα αρνητικά.
Μάλιστα επαναλειτούργησε το χειρουργείο αλλά δυστυχώς παρουσιάστηκαν μετεγχειρητικά πάλι τα ίδια προβλήματα, σε πιο ελαφρά μορφή, και ο ασθενής διακομίστηκε στην Πάτρα για λόγους ασφαλείας.

O υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕΔ κ. Κωστακιώτης, απέκλεισε το ενδεχόμενο τα αίτια θανάτου της άτυχης 41χρονης να οφείλονται σε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Οπως ανέφερε ο κύριος Κωστακιώτης, εξετάζονται δεκάδες άλλοι παράγοντες σχετικά με το τι δεν πήγε καλά στο χειρουργείο και μπορεί να ευθύνονται για το μετεγχειρητικό σοκ και τις σοβαρές επιπλοκές της 41χρονης, που οδήγησαν στο θάνατό της. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μπορεί να ευθύνεται από κάποιο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε στο χειρουργείο ή μέχρι τα αέρια που δίνονται κατά την αναισθησία.

Μετά τον έλεγχο των χειρουργείων και τον αποκλεισμό να ευθύνεται κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη για τις σοβαρές επιπλοκές της 41χρονης, οι υπεύθυνοι ξανάνοιξαν τα χειρουργεία στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Ομως επανεμφανίστηκαν συμπτώματα σε διάφορους ασθενείς, στην πλειοψηφία των οποίων τα προβλήματα ήταν μικρά και ξεπεράστηκαν γρήγορα, εκτός από έναν ασθενή, ο οποίος παρουσίασε σοβαρότερα προβλήματα και μετά και το προηγούμενο με την 41χρονη, κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, ενώ τα χειρουργεία ξαναέκλεισαν, μέχρι να βρεθεί η αιτία. Ο ασθενής νοσηλεύεται ακόμα στο ΠΓΝΠ, αλλά η κατάσταση της υγείας του είναι καλύτερη.

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα αναμένεται να δοθούν από την έρευνα του κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο φτάνει αεροπορικώς σήμερα το πρωί στη Ζάκυνθο, αλλά και από τις εξετάσεις που έχουν γίνει στην 41χρονη και τον άλλο νοσηλευόμενο στο ΠΠΝΠ.

Η 41χρονη μητέρα δύο παιδιών έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στο νοσοκομείο του Ρίου, με τους συγγενείς της στη Ζάκυνθο να βιώνουν παράλληλα με τον πόνο της απώλειάς της και ένα ακόμα δράμα, καθώς η μεταφορά της σορού της στο νησί, προκειμένου να γίνει η ταφή της είναι αδύνατη, με τα πλοία να παραμένουν δεμένα λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.

«Πρόσεχε τα παιδιά μας», ήταν τα τελευταία της λόγια
Για τις δύσκολες ώρες που πέρασε, αφού η γυναίκα του συνήλθε από τη νάρκωση μέχρι που κατέληξε στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα, μίλησε στο protothema.gr ο σύζυγός της Νίκος, ο οποίος τόνισε πως η επέμβαση ρουτίνας θα γινόταν από τον ίδιο γιατρό που είχε βάλει πριν από τρία χρόνια τις λάμες.

«Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο του Ρίο ήταν μισοπεθαμένη. Μόλις την είδαν οι γιατροί μου είπαν οτι αργήσαμε παρά πολύ να τη φέρουμε και ότι η κατάστασή της είναι κρίσιμη και μη αντιμετωπίσιμη». Όπως εξηγεί, οι γιατροί ήταν σχεδόν βέβαιοι για το θάνατό της και τον προέτρεψαν να την επισκεφθεί στο δωμάτιο ώστε να είναι μαζί της. «Οι γιατροί με προέτρεψαν να πάω στο δωμάτιο της να της μιλήσω αφού ήταν ακόμη ζωντανή γιατί ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Όταν πήγα κοντά της να της μιλήσω, η Ελένη μου το καταλάβαινε ότι έφευγε από τη ζωή και το τελευταίο πράγμα που μου είπε ήταν “πρόσεχε τα παιδιά μας. Τα παιδιά και τα μάτια σου”», λέει συγκινημένος.

Η πιθανότητα να την είχαν μεταφέρει νωρίτερα στο νοσοκομείο είναι κάτι που βασανίζει το μυαλό του συζύγου της άτυχης Ελένης. «Αν την είχαμε φέρει πιο νωρίς στο Ρίο θα είχε σωθεί η γυναίκα μου. Γιατί όταν συνήλθε από το κώμα σφάδαζε από τους πόνους και οι γιατροί στη Ζάκυνθο απλά την κοιτούσαν. Είχε κατεβάσει χαμηλή πίεση. Και τους ρωτούσα εκεί στη Ζάκυνθο γιατί η γυναίκα μου έχει χαμηλή πίεση αφού ούτε καπνίζει, είναι δυνατός οργανισμός και έχει κάνει και δυο παιδιά. Μου είπαν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Και έτσι την έστειλαν στο Ρίο».

Παρά τον πόνο του ο Νίκος Αρβανιτάκης είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει την υπόθεση να μάθει την αλήθεια για να δικαιωθεί η σύζυγός του που έφυγε τόσο άδικα και ξαφνικά. «Θα το κυνηγήσω μέχρι τέλος γιατί δεν θέλω τα παιδιά μου να γυρίσουν μεθαύριο και να μου πουν ότι η μαμά τους έφυγε άδικα από τη ζωή και εγώ δεν έκανα τίποτα. Εγώ τώρα έχω βάλει δικούς μου ανθρώπους γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο είτε να κόλλησε κάποιο μικρόβιο από το νοσοκομείο είτε από χαλασμένη παρτίδα φαρμάκων . Γιατί όλα έγιναν ραγδαία και αυτό της κατέστρεψε τα ζωτικά της όργανα. Πως να ζήσει η γυναίκα μετά».

Ένα «γιατί» βασανίζει και τον αδελφό και τη μητέρα της άτυχης 41χρονης, που ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως η αγαπημένη τους Ελένη έφυγε τόσο ξαφνικά και άδικα. «Να μην τύχει ποτέ σε κανέναν αυτό. Χάσαμε ένα κορίτσι διαμάντι τόσο άδικα .Τα παιδάκια της λυπάμαι που έμειναν χωρίς μάνα», λέει ο αδελφός της Αντώνης και η μητέρα της Γιώτα ξεσπά: «Γιατί; Μονάχα ένα γιατί»…

Η παράταση της απεργίας της ΠΝΟ που κρατά δεμένα τα πλοία στα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης, καθιστά εξάλλου αδύνατη τη μεταφορά του σώματος της άτυχης μητέρας στη Ζάκυνθο, ώστε να κηδευτεί.

SHARE
MORE NEWS DESK