42.grLifestyleERGON Agora East: Είναι απίστευτο τι δημιούργησαν τα αδέρφια Δούζη στη Θεσσαλονίκη

By Ergon

ERGON Agora East: Είναι απίστευτο τι δημιούργησαν τα αδέρφια Δούζη στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο grocerant στην Ελλάδα αποτελεί ένα υβρυδικό πολυχώρο φαγητού και συνάντησης [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Είναι πραγματικά θαυμαστό αυτό που έχουν πετύχει δύο αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη, ο Θωμάς και ο Γιώργος Δούζης με την Ergon. Η αρχική τους πρόθεση να δημιουργηθεί μια γκάμα προϊόντων υψηλής ποιότητας που θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα πληρούν τα πρότυπα του 21ου αιώνα όχι μόνο εκπληρώθηκε στο ακέραιο αλλά πλέον πρωτοπορούν δημιουργώντας σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό πολυχώρους φαγητού, συνάντησης ακόμα και διαμονής, όπου συνδυάζουν την αγορά-supermarket μαζί με εστιατόρια και άλλου είδους concepts.

Δέκα χρόνια μετά το πρώτο τους παντοπωλείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το ΕΡΓΟΝ Agora και μετά τη δημιουργία του flagship Foodie Hotel στο Σύνταγμα, το ERGON House, μια ολότελα ξεχωριστή ιδέα που περιλαμβάνει διαμονή σε ξενοδοχείο, εστιατόριο, μανάβικο, κρεοπωλείο και σούπερ μάρκετ, τώρα, ήρθε η σειρά μιας νέας ιδέας που αναπτύσσεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη και γίνεται το πρώτο grocerant (παντοπωλείο και εστιατόρια ταυτοχρόνως) στην Ελλάδα.

Όλγα Δεϊκου

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό χώρο 15 στρεμμάτων στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής 50 στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου σε έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων, δημιούργησαν μια ανοιχτή αγορά και εστιατόριο, με θέα την θάλασσα και τον μαγευτικό Όλυμπο. Σύμφωνα με τους ίδιους «H ΕΡΓΟΝ φέρνει στη ζωή το πρώτο σε αυτό το μέγεθος “grocerant” κατάστημα στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί ένα “υβρυδικό” πολυχώρο φαγητού και συνάντησης. Μετατρέπουμε την εμπειρία του supermarket σε ένα προορισμό γεύσεων με έμφαση στην ποιότητα, τα φρέσκα χύμα και plastic-free προϊόντα, ενώ ένα εστιατόριο με βάση τη φωτιά προσφέρει τις πιο αυθεντικές γεύσεις.

To supermarket πλαισιώνεται επίσης από φούρνο, ένα Roastery Cafe υψηλών προδιαγραφών, μια μεγάλη συλλογή κρασιών και ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο για φαγητό από τους καταξιωμένους chefs της εταιρείας, Παναγιώτη Ξάνθη και Λευτέρη Αθανασόπουλο (αντίστοιχο με το μενού που συμπεριλαμβάνεται στον οδηγό Michelin για το 2020 στο ERGON House της Αθήνας). Οι γεύσεις στα πιάτα είναι εμπνευσμένες από την μεσογειακή και την ελληνική κουζίνα.

Όλγα Δεϊκου

Παράλληλα, περιλαμβάνει ένα υπέροχο bar δίπλα στη θάλασσα, χώρους εκδηλώσεων και μια μεγάλη αυλή με φυτά και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Τέλος, το ERGON Agora πλαισιώνουν συνεργάτες όπως το Foodtruck με Τerry & Co burgers από τον Chef της ομάδας Λευτέρη Αθανασόπουλο, η ομάδα του Vogatsikou 3 και πολλές άλλες εκπλήξεις».

Μιλώντας πρόσφατα στο περιοδικό «Κ» της «Καθημερινής» ο Θωμάς Δούζης αναφέρει ότι «Ο χώρος ήταν για δεκαετίες σούπερ μάρκετ, ένα μεγάλο κουτί 2.500 τετραγωνικών μέτρων που ήταν κλειστό από την πλευρά της θάλασσας. Γκρεμίσαμε τον τοίχο, μπήκε φως και αποκαταστήσαμε τη φυσική εγγύτητα με το υδάτινο στοιχείο», ενώ ο Γιώργος συμπληρώνει πως «χρειάστηκαν 500 φορτηγά χώμα και 3.500 φυτά για να μεταμορφώσουμε σε κήπο τον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως πάρκινγκ φορτηγών τροφοδοσίας».

Να σημειώσουμε ότι τον χώρο εσωτερικά έχουν επιμεληθεί οι Urban Soul Project ενώ τον κήπο και το Landscaping φέρει την υπογραφή των Fytron Landscapes.

Όλγα Δεϊκου

ERGON: σημαντικοί σταθμοί
→ 1/2008 Το πρώτο προϊόν: μέλι Μέλισσας
→ 2/2011 Παντοπωλείο (Γρ. Παλαμά, Θεσσαλονίκη)
→ 5/2011 Μεζεδοπαντοπωλείο (Sani Marina)
→ 4/2013 Ρόδος
→ 4/2013 Σκιάθος
→ 11/2013 Λονδίνο – το πρώτο κατάστημα στο εξωτερικό
→ 10/2013 Αθήνα
→ 6/2014 Michelin plate για το ERGON London – το πρώτο βραβείο
→ 5/2014 Λευκάδα
→ 9/2014 Βρυξέλλες
→ 4/2015 Πάρος
→ 6/2015 Agora (Θεσσαλονίκη)
→ 9/2015 Μαϊάμι – pop up
→ 4/2017 Σιγκαπούρη – pop up
→ 4/2018 Σαντορίνη
→ 5/2018 Κέρκυρα
→ 1/2019 1ο ERGON To Go Θεσσαλονίκη (αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 καταστήματα)
→ 2/2019 ERGON House (Foodie Hotel) – το πρώτο ξενοδοχείο
→ 4/2019 ERGON Kύπρος
→ 6/2020 Michelin plate για το ERGON House
→ 5/2021 ERGON Agora East στη Θεσσαλονίκη

Όλγα Δεϊκου

Όλγα Δεϊκου

Όλγα Δεϊκου

Όλγα Δεϊκου

Όλγα Δεϊκου

Όλγα Δεϊκου

Όλγα Δεϊκου

Όλγα Δεϊκου

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠO ΤΟ www.kathimerini.gr
SHARE

Περισσότερα

MORE LIFESTYLE