Κέντρο της ελληνικής γαστρονομίας φιλοδοξεί να γίνει το ΚΠΙΣΝ και συγκεκριμένα το εστιατόριο πάνω από τη Λυρική, με έμφαση στη βιωσιμότητα και μαέστρο τον Δημήτρη Σκαρμούτσο. Ο χώρος, χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, παρά μόνο για ειδικές βραδιές, αφού οι συζητήσεις που είχαν γίνει κατά καιρούς με επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης δεν κατέληγαν σε συμφωνία.
Όμως αυτό που μοιάζει έκπληξη, στην πραγματικότητα κρύβει πίσω του μεγάλη προετοιμασία και κυρίως ένα εντατικό brainstorming για την ταυτότητα, την αποστολή θα έλεγε κανείς, που θα έχει αυτό το εστιατόριο, αλλά και για την αισθητική του ταυτότητα. Είναι επίσημο λοιπόν: με την υποστήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος, το Δειπνοσοφιστήριον αναλαμβάνει τον χώρο και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος καλείται να σχεδιάσει το μενού και τη γαστρονομική ταυτότητα.
Βασικοί άξονες του γνωστού σεφ που παρέμεινε πάντα πιστός στις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας, είναι να προσφέρει το εστιατόριο αυθεντική ελληνική γαστρονομία. Αλλά και να είναι πιστό στο βιώσιμο μοντέλο κατανάλωσης τροφής, όπου τίποτα δεν πετιέται και δεν εκβιάζεται στην παραγωγή του, καθώς ο κύκλος της φύσης και οι ανάγκες της πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Μικροί παραγωγοί από όλοι την Ελλάδα θα κληθούν να προμηθεύσουν το εστιατόρια, η έμφαση προφανώς θα δωθεί στα βιολογικά προϊόντα και το μενού θα ακολουθεί την εποχή και την πραγματική φύση των τροφών. Ουσιαστικά, μια επιστροφή στο ανεπιτήδευτο και ανόθευτα ελληνικά, μέσα στον διεθνή προορισμό που αποτελεί πλέον το ΚΠΙΣΝ.
Με την αναγνώριση του ρόλου που έχει η ελληνική γαστρονομία ως καθοριστική ψηφίδα της ταυτότητας της χώρας αλλά και της δύναμης που έχει να απευθυνθεί διεθνώς σε μεγάλο κοινό. Η τροφή άλλωστε, ενώνει, χωρίς διερμηνείς.
Το εστιατόριο -που προφανώς θα λειτουργήσει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες- θα φέρει τη σχεδιαστική υπογραφή του βραβευμένου και με σημαντικά πρότζεκτ, Στέλιου Κόη. Στην κουζίνα όμως θα επιστρατευθούν και Ελληνες σεφ που έχουν κάνει καριέρα στο εξωτερικό σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin.
Επικεφαλής σεφ θα αναλάβει ο Θάνος Φέσκος, μέχρι πρότινος Assistant Head Chef στο βραβευμένο με τρία Michelin εστιατόριο «Geranium» στη Δανία. Έχει εντρυφήσει στον δυναμισμό και την πρωτοπορία της σκανδιναβικής κουζίνας, ενώ παράλληλα παραμένει λάτρης της ελληνικής κουζίνας και βαθύς γνώστης της local και farm to table προσέγγισης.
Θα τον πλαισιώνει ομάδα R & D (Έρευνας και Ανάπτυξης), που θα καθοδηγεί ο Γιώργος Παπαζαχαρίας, με σχετική προηγούμενη εμπειρία στο 3άστερο «Maaemo» του Όσλο και στο εστιατόριο «Under» επίσης στη Νορβηγία. Επιπροσθέτως, εντός του εστιατορίου θα δημιουργηθεί και ένα νέο bar concept, με την αποκλειστική συνεργασία του Θάνου Προυνάρου και της ομάδας τoυ Baba Au Rum.
«Μένοντας πιστοί στο όραμα αλλά και αντάξιοι του κύρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ, το Δειπνοσοφιστήριον και τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, τη δημιουργία ενός γαστρονομικού προορισμού διεθνών προδιαγραφών» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος. «Ενός εστιατορίου που θα αποτελέσει ένα μοναδικό σύμβολο χώρου εστίασης στα υψηλά πρότυπα που έχει θέσει το ΚΠΙΣΝ στους δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο.
Το νέο εγχείρημα, από την αρχιτεκτονική του υπόσταση έως τη γευστική ταυτότητά του, θα γίνει πραγματικότητα μέσα από την αγαστή συνεργασία κορυφαίων επαγγελματιών που με ομαδικό πνεύμα, πρωτοποριακή σκέψη, άρτια τεχνογνωσία και, κυρίως, εξέχουσα δημιουργικότητα θα εμπλουτίσουν την ήδη ξεχωριστή εμπειρία των επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Έλλη Ανδριοπούλου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η γαστρονομία αποτελεί σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού και το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα έρχεται να συμπληρώσει την ταυτότητα του ΚΠΙΣΝ ως ένα διεθνές πολιτιστικό τοπόσημο».
Στον χώρο του εστιατορίου θα φιλοξενούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και εργαστήρια, μέσω των οποίων θα προάγονται έννοιες όπως βιωσιμότητα, αειφόρος ανάπτυξη και ορθή διαχείριση φυσικών πόρων. Παράλληλα, θα προσφέρονται σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας. Το όνομα του εστιατορίου δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί.
Η αρχιτεκτονική του χώρου
Ο σχεδιασμός του εστιατορίου έγινε από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Αrchitects. Με τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα ως αφετηρία για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του εστιατορίου, που θα βρίσκεται στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η πρόταση βρίσκεται σε άμεση αρμονία με τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ και σεβασμό προς το όραμα του Renzo Piano.
Σε ένα κέντρο πολιτισµού που συμπυκνώνει βιώματα και ατμόσφαιρες, ο σχεδιασμός προσεγγίζει την ελληνικότητα µέσα από τη σύγχρονη τέχνη, τη µουσική και τη γαστρονοµία. Έννοιες που υπάρχουν στο μυαλό όλων, συνειδητά ή όχι, μέσα από μνήμες αρχιτεκτονικών δομών, μέσα από ήχους, μυρωδιές, γεύσεις και ατμόσφαιρες.