Οι δυσκολίες της ελαιοπαραγωγικής χρονιάς 2018-2019 ιδιαίτερα για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, φάνηκαν και στον 4ο διεθνή διαγωνισμό Athena International Olive Oil Competition 2019 (ATHIOOC), που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου 2019. Ετσι σημειώθηκε μια μείωση των διακρίσεων που αποδόθηκαν σε ελαιόλαδα κατά 17% σε σχέση με πέρυσι, για περίπου τον ίδιο αριθμό συμμετοχών. Παρόλο που ο αριθμός των ελληνικών ελαιολάδων που συμμετείχαν ήταν αυτή τη χρονιά αυξημένος, ωστόσο κατάφεραν να διακριθούν κατά 40% λιγότερα ελληνικά ελαιόλαδα.
Η επιτροπή απένειμε συνολικά 201 μετάλλια: 46 χάλκινα, 71 αργυρά, 76 χρυσά και 8 μεγάλα χρυσά, που είναι και η ύψιστη διάκριση (βαθμολογία 95/100 και πάνω). Εκτός από την Ελλάδα, από όπου προέρχεταν το 51% των ελαιολάδων που διαγωνίστηκαν, 179 δείγματα έφθασαν στο Ναύπλιο (το ATHIOOC πραγματοποιείται σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας κάθε χρόνο) από Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή.
Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανεδείχθη το ισπανικό Conde de Mirasol από την Κόρδοβα της Ανδαλουσίας, από την ποικιλία ελιάς χοχιμπιάνκα. Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο κρίθηκε το One & Olive από τη Μεσσηνία, το οποίο ήταν και το μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο που κέρδισε μεγάλο χρυσό μετάλλιο.
Στoν καινοτόμο τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται το ελαιόλαδο στο ελαιοτριβείο της εταιρείας, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Μάνεση Μεσσηνίας, αποδίδει ο ιδιοκτήτης, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, την επιτυχία στον διαγωνισμό του ελαιολάδου One & Olive, από κορωνέικη ελιά. «Αν κόψεις ένα μήλο και το αφήσεις για μισή ώρα πάνω σε ένα τραπέζι, θα αρχίσει να μαυρίζει και να χάνει τα θρεπτικά συστατικά του, θα ξεκινήσει δηλαδή η οξείδωση. Το ίδιο συμβαίνει και με την ελιά και το ελαιόλαδο. Στο δικό μας ελαιοτριβείο σπάει ο καρπός, μετατρέπεται σε ελαιόπαστα και γίνεται μάλαξη μόνο για 30 δευτερόλεπτα. Το σύνολο της διαδικασίας δεν ξεπερνά τα 14 λεπτά», λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να διατηρεί τα συστατικά και τη γεύση του. Τα τελευταία χρόνια ο παραγωγός εφαρμόζει νέες μεθόδους και στην καλλιέργεια, με τη βοήθεια γεωπόνων. «Η έλλειψη εκπαίδευσης των παραγωγών στα δικά μας τα μέρη είναι μεγάλο πρόβλημα.
Ο κάθε γεωπόνος έχει τη δική του άποψη και τελικά δεν ξέρεις τι να κάνεις. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να φτιάξουμε μικρές ομάδες παραγωγών που να συνεργάζονται», προσθέτει. Οσο για το βραβείο, ο ελαιοπαραγωγός μιλάει για ηθική ικανοποίηση που μπορεί να αποφέρει και οικονομικά οφέλη, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά. «Οπωσδήποτε οι καταναλωτές θα προτιμήσουν ένα προϊόν που έχει λάβει διάκριση».
Η τελετή απονομής του ATHIOOC θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου 2019 (18.00-20.00), στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, σε συνδυασμό με ολοήμερη παρουσίαση όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στο κοινό (12.00-20.00).