42.grRead ThisΤο νέκταρ του Ταϋγέτου

Μελισσοκομία Φωτόπουλου

Το νέκταρ του Ταϋγέτου

Εννέα διαφορετικά είδη μελιών, μεταξύ των οποίων ευκαλύπτου και κουμαριάς, από τον επίγειο παράδεισο της Μεσσηνίας

Την τελευταία δεκαετία, για διάφορους λόγους, που οπωσδήποτε έχουν να κάνουν και με την οικονομική κρίση όσον αφορά την αναζήτηση νέων «δρόμων» απασχόλησης, η μελισσοκομία αναδεικνύεται σε δημοφιλή επιλογή, κυρίως για νέους ανθρώπους οι οποίοι αποφασίζουν να την κάνουν επάγγελμα ζωής. Η αλήθεια είναι ότι η μέλισσα χαρίζει στον άνθρωπο αιώνες τώρα μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα, τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά ανταγωνιστικά στην Ελλάδα και -πολύ περισσότερο- στο εξωτερικό.
Έτσι, εκτός από το μέλι, το οποίο όμως και αυτό παρουσιάζεται πλέον σε δεκάδες παραλλαγές και τύπους, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, το κερί, το δηλητήριο αλλά και δραστηριότητες εντός του κλάδου, όπως η πώληση μελισσιών (παραφυάδες) ή η παραγωγή βασιλισσών (βασιλοτροφία), δημιουργούν πράγματι τις προϋποθέσεις κάποιος με γερές βάσεις, πλήρη γνώση του αντικειμένου και με όρεξη για σκληρή δουλειά να μετατρέψει την απλή ενασχόληση του σε οικονομικά προσοδοφόρο επάγγελμα, με πολλές δυνατότητες εξέλιξης.

Πριν 23 χρόνια ο Χαράλαμπος Φωτόπουλος δεν είχε να σκεφτεί όλα τα παραπάνω καθώς οι γονείς του, ο Μιχάλης και η Μαρία από το Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, ένα ημιορεινό χωριό νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, είχαν ξεκινήσει τη μελισσοκομία από το 1980 ως ερασιτέχνες έχοντας πέντε μόλις κυψέλες στον κήπο του σπιτιού τους. Τότε, παρήγαγαν μέλι ίσα-ίσα για τις ανάγκες της οικογένειας, για τα τρία παιδιά τους τη Χριστίνα, την Αντωνία και τον μικρότερο Χαράλαμπο αλλά και για να φιλεύουν τους συγγενείς και τους αγαπημένους τους φίλους.
Τρία χρόνια αργότερα, ο Μιχάλης και η Μαρία αποφάσισαν από ερασιτέχνες να γίνουν επαγγελματίες παραγωγοί μελιού και έτσι το 1983 οι πέντε κυψέλες έγιναν 200 και μεταφέρθηκαν από τον κήπο τους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης και στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1984, έγιναν ενεργά μέλη στη Λαϊκή αγορά των Αθηνών, με την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων τους να τους κάνει να αποκτούν συνέχεια καινούριους πελάτες, δημιουργώντας ουσιοαστικά μια μικρή αλλά ανερχόμενη μελισσοκομική επιχείρηση, η οποία εκτός των προϊόντων και των παραγώγων του μελιού ασχολούνταν και με τη συλλογή και πώληση βοτάνων του βουνού.
Το 1994 ο υιός Χαράλαμπος Φωτόπουλος αναλαμβάνει την επιχείρηση, έχοντας αποκτήσεις τις κατάλληλες γνώσεις για το επάγγελμα, οι οποίες μαζί με την τέχνη των γονιών του συνέθεσαν τις πολύ γερές βάσεις της Μελισσοκομίας Φωτόπουλου, «Μέλι Ταϋγέτου», η οποία μάλιστα έχει πιστοποιηθεί από το 2009 με ISO 22000:2005 για την παραγωγή, συσκευασία και το εμπόριο μελισσοκομικών προϊόντων.

Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου ξεχώρισε γιατί εκτός από το εξαιρετικής ποιότητας προϊόν, το «μέλι Ταϋγέτου» όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, εισήγαγε στην αγορά πολλούς και διαφορετικούς τύπους μελιών, κάποιοι από τους οποίους ήταν μεν γνωστοί μέχρι εκείνη την περίοδο σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά δεν παρουσιάζονταν τόσο οργανωμένα και με τους κανόνες μιας σύγχρονης επιχείρησης. Επιπλέον, οι Φωτόπουλοι όργωσαν στην κυριολεξία τις εκθέσεις τροφίμων, τόσο στην Ελλάδα αλλά και κάποιες του εξωτερικού, ενώ με πολύ έξυπνες επικοινωνιακές κινήσεις, όπως την εμφάνιση τους σε τηλεοπτικές εκπομπές ή την έντονη παρουσία τους στα κοινωνικά δίκτυα, κατάφεραν να κερδίσουν σημαντική αναγνωρισιμότητα.

Σήμερα, η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει εννέα είδη μελιού, στα οποία εκτός από τα τρία-τέσσερα ευρέως διακινούμενα στην αγορά, όπως το θυμαρίσιο, των Ανθέων, του Πεύκου και της ελάτης, περιλαμβάνονται μέλια ευκαλύπτου, πορτοκαλιάς, φασκομηλιάς, από ρείκι αλλά και από κουμαριά. Το τελευταίο, ένα μέλι με πικρόγλυκη γεύση και παχύρρευστη -χρώματος μπεζ- υφή, είναι πολύ περιορισμένης ποσότητας και παράγεται κάθε Νοέμβρη από κουμαριές στη Μάνη. Σύμφωνα με τον ίδιο τον μελισσοκόμο, η υψηλή υγρασία της ατμόσφαιρας κατά τον Νοέμβρη είναι αυτό που κάνει το αρχικά πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του να γίνεται μέσα σε περίπου ένα μήνα μπεζ και την υφή του πολύ πιο παχύρρευστη.
Ακόμα ένα ιδιαίτερο μέλι είναι αυτό της καστανιάς, το οποίο συναντάται πιο πολύ στη Βόρεια Ελλάδα, διαθέτει έντονη, πιπεράτη γεύση, ιδιάζον άρωμα, είναι λιγότερο γλυκό από τα άλλα μέλια, με ελαφρά πικρή επίγευση.

Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει ακόμα τον περίφημο βασιλικό πολτό, φρέσκια γύρη Ταϋγέτου, κερί, κηρύθρες, παστέλι αλλά και όλων των ειδών τα βότανα από το μεγάλο βουνό της Πελοποννήσου. Τα περισσότερα προϊόντα της επιχείρησης θα τα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα αλλά για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα της στο Facebook και στην ηλεκτρονική της διεύθυνση.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS