Το τελευταίο ταξίδι στην πατρίδα για τον Κυριάκο Αμοιρίδη ξεκίνησε με μόνη συντροφιά την ελληνική σημαία με την οποία ήταν τυλιγμένο το φέρετρό του. Ο αδικοχαμένος πρέσβης της Ελλάδας στην Βραζιλία, ο οποίος φέρεται να δολοφονήθηκε από την σύζυγό του Φρανσουάζ και άλλους δυο συνεργούς, θα ταφεί στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την επιθυμία της οικογενείας του.
Στην επιμνημόσυνη τελετή στο Ρίο που τελέστηκε από τις βραζιλιάνικες αρχές προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη του εκλιπόντος πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλία Κυριάκου Αμοιρίδη, παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών καθώς και τα μέλη του εκεί διαπιστευμένου Προξενικού Σώματος. Κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, έχει μεταβεί στη Βραζιλία ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή Δημήτρης Ζεβελάκης ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών για τον επαναπατρισμό της σορού του κ. Αμοιρίδη. Στο Ρίο βρίσκεται και κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να διερευνήσει σε συνεργασία με τις βραζιλιανικές Αρχές τις σχετικές με την υπόθεση έρευνες.
Η άγνωστη ιστορία του Αμοιρίδη – Ο ρόλος του στην εκκένωση της Ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη
Θλίψη στην διπλωματική κοινότητα σκόρπιζε η άγρια δολοφονία του Έλληνα πρεσβευτή στη Βραζιλία Κυριάκου Αμοιρίδη. Διπλωμάτης γνωστός κυρίως για τη θητεία του στη Λιβύη, η οποία συνέπεσε με την αποσταθεροποίηση της χώρας, και τη βίαιη εξέγερση που οδήγησε στο θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Ειδικότερα, ο ρόλος του κ. Αμοιρίδη -ο οποίος είχε αναλάβει το πόστο στη βορειοαφρικανική χώρα το 2012- ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστικός στην εκκένωση υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της Πρεσβείας, καθώς και των Ελλήνων αλλά και υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.
Καθώς η χώρα προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της από την εξέγερση, οι φατριές και οι τρομοκρατικές οργανώσεις οργίαζαν στην κάποτε πλούσια και σταθερή χώρα. Η δικαιοδοσία της επίσημης κυβέρνησης περιοριζόταν μονάχα σε ορισμένα προάστια της πρωτεύουσας, Τρίπολης και τα ξεσπάσματα βίας ήταν κάτι παραπάνω από συνηθισμένο. Στις 31 Ιουλίου του 2014 λοιπόν, η ελληνική πρεσβεία ανέστειλε τη λειτουργία της εκεί και ο Κυριάκος Αμοιρίδης ανέλαβε τον συντονισμό της απομάκρυνσης 186 Ελλήνων και ξένων υπηκόων με τη φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού, μία ιδιαίτερα λεπτή επιχείρηση.
Το ριψοκίνδυνο σχέδιο
Στην επιχείρηση πέραν του πλοίου συμμετείχαν και άνδρες των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι διασφάλισαν την ομαλή εκκένωση της πρεσβείας. Η Αθήνα είχε ήδη δεχθεί αιτήματα από τρίτες χώρες για μεταφορά και δικών τους υπηκόων, τα οποία, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στη Λιβύη, πολλαπλασιάστηκαν. Έτσι, ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί ότι η φρεγάτα θα επέστρεφε μεταφέροντας περίπου 100 άτομα, ο τελικός αριθμός της πολυεθνικής ομάδας που επιβιβάστηκε στο πλοίο έφτασε τα 186 άτομα.
Της αγκυροβόλησης της φρεγάτας ακολούθησε η πιο επικίνδυνη φάση της επιχείρησης. Οσοι επρόκειτο να επιβιβαστούν σε αυτήν έπρεπε να μεταφερθούν από την πόλη της Τρίπολης στο λιμάνι, μέσα σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Η τηλεφωνική επικοινωνία των υπευθύνων του υπουργείου Εξωτερικών με τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας διακοπτόταν κάθε λίγο από τους ήχους ριπών πυροβόλων όπλων.
Τα 186 άτομα μεταφέρθηκαν προς το λιμάνι σε μικρές ομάδες των 20-25 ατόμων. Παράλληλα, η ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ), που επέβαινε στο «Σαλαμίς», ελάμβανε όλα τα μέτρα ασφάλειας του πλοίου και περιφρούρησης της διαδικασίας μεταφοράς και επιβίβασης των απεγκλωβισθέντων. Δύο λιβυκά ρυμουλκά πηγαινοέρχονταν μεταφέροντας Έλληνες και ξένους από την ακτή στη φρεγάτα, υπό τη διαρκή επιτήρηση των ανδρών της ΔΥΚ, ενώ σε ετοιμότητα είχε τεθεί το ελικόπτερο της φρεγάτας. Τελικά, οι 186 (77 Ελλαδίτες, 12 Κύπριοι, 78 Κινέζοι, 10 Βρετανοί, 7 Βέλγοι, μία Ρωσίδα και ένας Αλβανός) επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στη φρεγάτα, η οποία αμέσως ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής.
Στην εν λόγω επιχείρηση και τον ρόλο του Αμοιρίδη στην εκκένωση της πρεσβείας αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Όταν πήγα στο Υπουργείο Εξωτερικών τον βρήκα πρέσβη στην Τρίπολη της Λιβύης υπό συνθήκες πολέμου σε ασύντακτη χώρα. Οργανώσαμε την επιχείρηση εκκένωσης που ήταν η κορυφαία του στιγμή στη διαχείριση κρίσεων επί του πεδίου» έγραψε χαρακτηριστικά στην αποχαιρετιστήρια ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Βενιζέλος.