42.grNews DeskΕντυπωσιακή η μεταμόρφωση του εμβληματικού Πύργου του Πειραιά

Το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα

Εντυπωσιακή η μεταμόρφωση του εμβληματικού Πύργου του Πειραιά

Η προτεινόμενη όψη αποτελείται από ένα σύστημα σκίασης κατακόρυφων και οριζόντιων περσίδων, το οποίο τυλίγει τον όγκο του Πύργου

Ο Πύργος του Πειραιά, το κτήριο –σύμβολο της πόλης, θα αποκτήσει «ζωή», 45 και πλέον χρόνια μετά την κατασκευή του. Lead Architect του Έργου είναι η εταιρεία BETAPLAN, η κοινοπραξία της Dimand-EBRD και της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ ανέλαβε να το μετατρέψει σε συγχρονο κτίριο γραφείων και εμπορικών χρήσεων, ενώ ο τελικός νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού των όψεων αναδείχθηκε το γραφείο PILA.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 33 μήνες για τη ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με προστατευτικό κέλυφος, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξή του σε τοπόσημο της πόλης. Στο ισόγειο θα λειτουργήσουν περίπου 6.500 τ.μ. εμπορικές χρήσεις, χώρος εστίασης στον 19 ο και 20 ο όροφο και στο υπόλοιπο κτίριο θα δημιουργηθεί ένα από τα πιο σύγχρονα γραφειακά συγκροτήματα της χώρας. Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις και η πρόθεση των επενδυτών είναι να διαμορφωθεί το κτίριο για καταστήματα, γραφεία, χώρους εστίασης και έναν Πολυχώρο Πολιτιστικών λειτουργιών για την ανάδειξη του θαλάσσιου τουριστικού και ναυτιλιακού προϊόντος, που χαρακτηρίζει την πόλη και το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά.

Επιπλέον, δίδεται έμφαση στην ανάπλαση της «Εγκάρσιας Στοάς» που διασχίζει το οικόπεδο, μεταλλάσσοντάς την σε «εμπορικό δρόμο». Εκτός της «εγκάρσιας στοάς», λόγω της λειτουργίας καταστημάτων στο ισόγειο του κτηρίου, αναμένεται αυξημένη κίνηση και στην περιμετρική στοά στη βάση του, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία ενός ζωντανού εμπορικού κυττάρου στην περιοχή. Όσον αφορά τον επανασχεδιασμό του κτηρίου προκειμένου να ικανοποιούνται οι νέες χρήσεις, έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Οι απαιτήσεις της πιστοποίησης LEED είναι πολύ αυστηρές σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, αλλά και τα χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιούνται.
«Η αναγέννηση του Πύργου είναι σημαντική όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, καθώς υποδηλώνει ότι το κέντρο βάρους της πόλης μετακινείται σταδιακά αλλά σταθερά πιο κοντά στη μοναδική ακτογραμμή της», δήλωσε ο Ηλίας Παπαγεωργίου, διευθυντής του γραφείου PILA.

Η πρόσοψη έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο Πύργος να συνδιαλέγεται δυναμικά με την καθημερινή ζωή της πόλης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των ίδιων των χρηστών του. Η προτεινόμενη όψη ισορροπεί τη μεγάλη κλίμακα του Πύργου με τη μικρότερη κλίμακα της πόλης. Η προτεινόμενη όψη αποτελείται από ένα σύστημα σκίασης κατακόρυφων και οριζόντιων περσίδων, το οποίο τυλίγει τον όγκο του Πύργου. Κάθε κατακόρυφη περσίδα μετατοπίζεται οριζόντια από τον ένα όροφο στον άλλο, δημιουργώντας ένα μοτίβο σπείρας που τυλίγεται γύρω από το κτίριο.

Η κατασκευή αυτή ολισθαίνει απαλά από τη μία πρόσοψη στην άλλη, δίνοντας την εντύπωση ενός τεράστιου πέπλου που ντύνει τον Πύργο και δημιουργώντας παράλληλα μια δυναμική οπτική εμπειρία που μεταμορφώνεται συνεχώς, ανάλογα με τις γωνίες θέασης από τον παρατηρητή. Η πρόταση αναδεικνύει πολλαπλές κλίμακες εμπειρίας. Αφενός, πρόκειται για ένα τοπόσημο στον ορίζοντα αναγνωρίσιμο από τις γύρω περιοχές – πλήρως εναρμονισμένο, αφετέρου, στα μάτια των περαστικών.

Ο Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους. Αν και δεσπόζει στο λιμάνι εδώ και 45 χρόνια, ποτέ δεν αξιοποιήθηκε για διάφορους λόγους. Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοϊζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Για πολλά χρόνια παρέμεινε ένα “κουφάρι” που δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.
Όπως σημειώνεται, ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Πειραιά, που σχεδίασε προσεκτικά και προχώρησε σοβαρά στις διαδικασίες αξιοποίησής του. Οι όροι του Διεθνή Διαγωνισμού, σύμφωνα με την κατακύρωση, που εγκρίθηκε από το ΣτΕ, προβλέπουν την παραχώρησή του για 99 έτη, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του από τον αναδόχο, με ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο 1.010.000 ευρώ και με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονικό γραφείο PILA
Ομάδα μελέτης Ηλίας Παπαγεωργίου, Χριστίνα Παπαλεξανδρή, Ιακωβίνα Κοντιζά, Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης Πετρόπουλος, Μαρίνα Αβούρη, Ελένη Νικολάου
Μηχανικός πρόσοψης Eckersley O’ Callaghan
Renderings Konstantinos Koudounis

ΠΗΓΗ: www.archisearch.gr/
SHARE
MORE NEWS DESK