42.grLifestyleΓιατί αφέθηκε ελεύθερος ο «μαύρος άγγελος» της Παλλήνης

Ασημάκης Κατσούλας

Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο «μαύρος άγγελος» της Παλλήνης

Ο μυστικός αρραβώνας, ο αγώνας των γονιών του και οι ώρες στα βοσκοτόπια [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Εφιαλτικές μνήμες στους συγγενείς των θυμάτων ανασύρει η αποφυλάκιση του τελευταίου των «σατανιστών της Παλλήνης»! Ο Ασημάκης Κατσούλας, 45 ετών σήμερα, έζησε τη μισή ζωή του κρατούμενος. Από τον Κορυδαλλό στις φυλακές της Λάρισας, από εκεί στο Μαλανδρίνο και στη συνέχεια στις αγροτικές φυλακές της Αγιάς. Ο νόμος ορίζει ότι οι καταδικασμένοι σε δύο φορές ισόβια και ποινή κάθειρξης 10 ετών μπορούν να αποφυλακιστούν υπό όρους με προϋποθέσεις εάν έχουν εκτίσει 22 χρόνια κάθειρξης.

Ο Κατσούλας κάθισε επιπλέον δύο χρόνια στη φυλακή, αφού οι πρώτες αιτήσεις του δεν ευδοκίμησαν. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είπε «όχι» στην τελευταία αίτησή του και εκείνος προσέφυγε στο Συμβούλιο Εφετών για νεότερη κρίση. Οι ανώτεροι δικαστές, έχοντας στα χέρια τους μια θετική πρόταση, καθώς και το γεγονός ότι δεν είχε παραβιάσει καμία από τις 32 άδειες που είχε λάβει, αποφάνθηκαν ότι μπορούν να του δείξουν τον δρόμο προς την ελευθερία.

katsoulas-2

Στο θετικό για τον κρατούμενο σκεπτικό τους έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι δεν είχε εις βάρος του κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, όπως και ότι είχε δίπλα του υποστηρικτικό περιβάλλον: τους γονείς του, που όπως λένε πηγές των φυλακών, έχουν δώσει τη ζωή τους για να κρατηθεί όρθιος ο γιος τους. Επιπλέον, ο ώριμος πλέον άνδρας είχε στο ενεργητικό του περισσότερα από 5.000 μεροκάματα, απασχολούμενος σε πολλά πόστα μέσα στις φυλακές.

Από το ζαχαροπλαστείο και τις καλλιέργειες μέχρι την κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, λέγεται ότι βρισκόταν σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ήταν στο μαντρί το οποίο βρίσκεται έξω από τις φυλακές. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ένα ακόμη στοιχείο φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά στο να πει το συμβούλιο «ναι» στην αποφυλάκισή του. Το γεγονός ότι ο κρατούμενος είναι μνηστευμένος και διατηρεί αυτήν τη σχέση για πολλά χρόνια.

katsoulas-3

Η ζωή του Κατσούλα δεν θα είναι εύκολη από εδώ και πέρα. Το βάρος που φέρνει το όνομά του, λόγω των εγκλημάτων που διέπραξε, δύσκολα αφήνεται πίσω. Οσοι τον γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι μπορεί να επανενταχθεί, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Αλλωστε η ελευθερία έπειτα από 23 χρόνια εγκλεισμού είναι δύσκολα διαχειρίσιμη για όλους τους κρατουμένους.
Οι συγγενείς των θυμάτων

Οπως ήταν αναμενόμενο, η αποφυλάκιση του Κατσούλα προκάλεσε απογοήτευση στους συγγενείς των θυμάτων. Αν και γνώριζαν ότι κάποια στιγμή θα αποφυλακιζόταν, όπως άλλωστε συνέβη και με τους δύο συγκατηγορουμένους του, όταν ήρθε η ώρα της αποφυλάκισης οι μνήμες ζωντάνεψαν. «Ηταν αναμενόμενο ότι και ο τρίτος κατά σειρά δολοφόνος θα έβγαινε κάποια στιγμή από τη φυλακή», λέει στο «Εθνος» η αδελφή της Δώρας Συροπούλου, Αναστασία. «Το περιμέναμε. Αλλωστε το σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι αρκετά επιεικές για τους εγκληματίες», υποστηρίζει.

katsoulas-5

«Ολα αυτά τα χρόνια ζούμε με τον πόνο μας και διαρκείς απογοητεύσεις. Ολο και κάτι συμβαίνει. Επειτα από τρία χρόνια ένα άλλο δικαστήριο, ύστερα από κάποια χρόνια μια αίτηση αποφυλάκισης… Κάθε φορά όλα αυτά τα ξαναζούμε και τα ξαναζούμε. Ολες τις απογοητεύσεις τις νιώσαμε σταδιακά. Επομένως δεν είναι κάτι που με εκπλήσσει. Ημουν σίγουρη ότι θα έβγαινε. Από εκεί και πέρα, εάν πρόκειται να επαναλάβει κάποια πράγματα, εάν πρόκειται να επαναλάβει τα ίδια, δεν ξέρω, αλλά φοβάμαι πως ναι, θα επαναληφθούν», καταλήγει.

Το χρονικό των «σατανιστών της Παλλήνης»
Στις 27 Αυγούστου 1992, ο Ασημάκης Κατσούλας, ο Μάνος Δημητροκάλης και η Δήμητρα Μαργέτη οδήγησαν την 14χρονη Δώρα Συροπούλου σε ερημική τοποθεσία στη Σέσι Κορωπίου, για να την προσφέρουν θυσία στον σατανά. Την έγδυσαν, της φόρεσαν χειροπέδες, την έβαλαν να γονατίσει, κρατώντας ένα κερί και την χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι. Όταν διαπίστωσαν ότι η ανήλικη δεν είχε πεθάνει, την στραγγάλισαν και μετά ασέλγησαν στο άψυχο κορμί της. Στη συνέχεια περιέλουσαν το πτώμα της με βενζίνη και το έκαψαν. Προκάλεσαν μάλιστα και πυρκαγιά στο δάσος του Υμηττού.

satanistes-pallinis-diki-700x418

Έναν χρόνο αργότερα, η ομάδα των νεαρών σατανιστών αποφάσισε να ξαναχτυπήσει. Τη Μεγάλη Τετάρτη του 1993, στα χέρια τους έπεσε η 28χρονη Γαρυφαλλιά Γιούργα, μητέρα δύο παιδιών και καμαριέρα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία». Η γυναίκα επέστρεφε στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά, όταν οι Κατσούλας και Δημητροκάλης, υποδυόμενοι τους αστυνομικούς, της ζήτησαν να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του Κατσούλα. Την οδήγησαν σε ερημικό σημείο στο Κορωπί, όπου τις πέρασαν χειροπέδες στα χέρια, την έγδυσαν και την βίασαν. Στη συνέχεια ο Κατσούλας της πολτοποίησε το κεφάλι με μία πέτρα, για να μην αναγνωρίζεται…

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1994, οι τρεις νεαροί σατανιστές, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης και αφού ασκήθηκε εις βάρος τους ποινική δίωξη απο τον εισαγγελέα Πλημελλειοδικών, οδηγήθηκαν στον 19ο τακτικό ανακριτή για την απολογία τους. Ο Κατσούλας, στην εξάωρη απολογία του, προσπάθησε να διαψεύσει τις μαρτυρίες των συγκατηγορουμένων του, που τον υποδείκνυαν ως «εγκέφαλο» της συμμορίας, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος εκτελούσε απλά εντολές. Εδωσε στον ανακριτή τα ονόματα πέντε επιπλέον ανθρώπων, διευρύνοντας έτσι το κύκλωμα των σατανιστών.

334424-694120

Ο Δημητροκάλης με τη σειρά του υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή ότι υπήρξε θύμα του Κατσούλα, ο οποίος τον πίεσε ψυχολογικά. Ομολόγησε την ενοχή του για το πρώτο έγκλημα, αυτό της 14χρονης Θ. Συροπούλου και μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του. Η 18χρονη Μαργέτη, η οποία κατά τον συνήγορό της υπήρξε το τρίτο μεγάλο θύμα, πέρα από τις δύο δολοφονημένες γυναίκες, υποστήριξε και αυτή πως είχε πέσει θύμα ψυχολογικού εξαναγκασμού του Κατσούλα.

Οι τρεις τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι ύστερα από ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, ως άτομα ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, για την πρόληψη τέλεσης αδικημάτων από μέρους τους και ως ύποπτοι φυγής. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ύστερα από παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελιοδικών στις 8 Ιουνίου 1995.

untitled-8_277

Την 1η Ιουλίου 1995 το δικαστήριο καταδίκασε τον Ασημάκη Κατσούλα σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη και πρόσκαιρη κάθειρξη 12 ετών και 10 μηνών. Επίσης, τον Μάνο Δημητροκάλη σε δύο φορές ισόβια και πρόσκαιρη κάθειρξη 9 ετών και 10 μηνών. Η Δήμητρα Μαργέτη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών και 4 μηνών για απλή συνέργεια σε κάθε μία από τις ανθρωποκτονίες και αρπαγή ανηλίκου. Το μόνο που της αναγνωρίστηκε ήταν η ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας.
Δημητροκάλης και Μαργέτη έχουν ήδη αποφυλακιστεί, αλλά ο Ασημάκης Κατσούλας παρέμενε μέχρι σήμερα φυλακισμένος στις αγροτικές φυλακές της Αγιάς στα Χανιά.

katsoulas-1

SHARE

Περισσότερα

MORE LIFESTYLE