Την πρώτη της συνέντευξη μετά από καιρό δίνει η 27χρονη Εριέττα Κούρκουλου, προωθώντας παράλληλα και τον οργανισμό για τα αδέσποτα, «Save a greek stray» και ανακοινώνοντας τη δημιουργία της Μή Κυβερνητικής Οργάνωσης «A Promise to Animals».
Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά το γάμο της με τον επιχειρηματία Βύρωνα Βασιλειάδη που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στη Μύκονο.
Όπως αναφέρει η Εριέττα και σε ανάρτηση της στο instagram, «Για κάθε παιδί που μεγαλώνει στην Ελλάδα, η διαφορετικότητα είναι επικίνδυνη. Η δική μου διαφορετικότητα ήρθε με την μορφή μιας πολύ καλής οικονομικής κατάστασης και δυο γονέων που βρίσκονταν διαρκώς στα φώτα της δημοσιότητας.
Η τιμωρία μου για όλα αυτά ήταν ο αποκλεισμός μου από τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας μου και η αθεμελίωτη κολακεία των ενηλίκων, τους οποίους γρήγορα έπαψα να εμπιστεύομαι. Έτσι ξεκίνησε ο θαυμασμός μου για τα ζώα. Παρατήρησα ότι για εκείνα, ήμουν ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους και το μόνο που με ξεχώριζε ήταν η ευγένειά μου προς εκείνα, την οποία και επιβράβευαν δείχνοντάς μου εμπιστοσύνη.
Όταν έχεις την τύχη να βρίσκεσαι κοντά σε μη – ανθρώπινα ζώα, αντιλαμβάνεσαι ότι έχουν δικά τους συναισθήματα, επιθυμίες και προτιμήσεις, όπως έχουμε και εμείς. Ξαφνικά, ανοίγεις τα μάτια σου στην κόλαση που έχουμε δημιουργήσει για όλα τα πλάσματα που είχαν την ατυχία να μην γεννηθούν άνθρωποι.
Από εκείνη την στιγμή δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ εάν δεν κάνεις κάτι γι᾽αυτό.
Το 2012, ίδρυσα την Save a Greek Stray με σκοπό την προστασία των αδέσποτων ζώων και αφιέρωσα την ζωή μου σε αυτό. Λίγα χρόνια αργότερα, συνειδητοποίησα ότι τα ζώα που προστατεύω, είναι τυχερά σε σχέση με αυτά που εκτρέφονται και σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα ζώα αυτά δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις γάτες και τους σκύλους μας, και όμως οι περισσότεροι συναινούμε στην νόμιμη και συστηματική βαρβαρότητα που ασκείται πάνω τους.
Πριν από πέντε χρόνια σταμάτησα να τρώω κρέας και το 2019, αποφάσισα να υποβάλλω την αίτησή μου στο NYU για ένα μάστερ στο Animal Studies, έναν ταχέως αναπτυσσόμενο διεπιστημονικό κλάδο ο οποίος αντλεί από τις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και φυσικές επιστήμες με σκοπό να εξετάσει την σχέση μεταξύ ανθρώπινων και μη – ανθρώπινων ζώων, αλλά και την αισθητική, ηθική, κοινωνική, πολιτική, οικονομική, και οικολογική σημασία αυτών των σχέσεων.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2020, αποφάσισα να προχωρήσω στην σύσταση της ΜΚΟ A Promise to Animals με στόχο την προστασία των παραγωγικών ζώων και την προώθηση του βιγκανισμού ως διατροφή και τρόπου ζωής στην Ελλάδα» αναφέρει η Εριέττα.
Νωρίτερα, η 27χρονη είχε κάνει μία συγκινητική αναφορά σχετικά με την παγκόσμια ημέρας της γυναίκας. Όπως έγραψε η Εριέττα, «Σήμερα που είναι η ημέρα της γυναίκας, θέλω να μιλήσω για μια από τις δυο πιο σημαντικές γυναίκες της ζωής μου… την Νόρμα.
Η Νόρμα δούλευε με την οικογένειά μου πριν ακόμα γεννηθώ και αργότερα με μεγάλωσε. Η Νόρμα είναι και αυτή μητέρα μου με όλη την έννοια της λέξης. Μου κρατούσε το χέρι τα βράδια που δεν μπορούσα να κοιμηθώ, με μάλωνε όταν παραφερόμουν και με αγαπούσε ανιδιοτελώς.
Αισθάνομαι απίστευτα τυχερή που την έχω ακόμα μαζί μου σε κάθε όμορφη και δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Η Νόρμα είναι ο λόγος που έγινα ο άνθρωπος που είμαι σήμερα. Η αγάπη και ο θαυμασμός μου για αυτή την γυναίκα, που έμενε τόσα χρόνια μακριά από τους δικούς της για να τους στηρίξει οικονομικά και συνεχίζει να μένει γιατί πλέον και εκείνη με αισθάνεται παιδί της, είναι τέτοια που δεν περιγράφεται.
Με κάνει έξαλλη να ακούω ανθρώπους της δήθεν “high society” να χρησιμοποιούν την λέξη “Φιλιππινέζος”, λες και το “Φιλιππινέζος” περιγράφει κάποια μαζική ιδιότητα όλων των ανθρώπων αυτής της καταγωγής. Αυτή η αντιμετώπιση είναι ρατσιστική και δεν αντικατοπτρίζει την δύναμη των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι έρχονται στην χώρα μας και θυσιάζουν τα πάντα για να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Η δική τους δύναμη, είναι μια δύναμη που οι άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτούς τους χαρακτηρισμούς δεν θα την αποκτήσουν ποτέ, γιατί έχουν την τάση να αισθάνονται ανώτεροι, ενώ στην πραγματικότητα είναι μπερδεμένα ανθρωπάκια χωρίς συναίσθηση και αξιοπρέπεια».
Να θυμίσουμε ότι η κόρη της Μαριάννας Λάτση και του Νίκου Κούρκουλου, εχει σπουδάσει κοινωνιολογία, ενώ παράλληλα ασχολείται με το σχέδιο μόδας και είναι επισης ιδρύτρια του οργανισμού «Save a greek stray».
Είναι μόλις 27 ετών και όσοι την ξέρουν από κοντά, κάνουν λόγο για ένα κορίτσι χαμηλών τόνων γεμάτο όνειρα για δημιουργία. Παρότι δεν μιλάει για την οικογένειά της, έχει πει σε συνέντευξή της στο παρελθόν: «Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που να μην θαυμάζω στην οικογένειά μου. Με στηρίζουν πάντα σε ό,τι πιστεύω πως πρέπει να κάνω, ακόμα και όταν οι ίδιοι δεν είναι απόλυτα πεπεισμένοι σε αυτό.
Δεν νομίζω ότι είναι ανάγκη, όμως, να μιλάω για την οικογένειά μου». Η αδυναμία που έχει στην οικογένειά της είναι πολύ μεγάλη, όπως και στον αδελφό της Πάρη Κασιδόκωστα, γιο της Μαριάννας Λάτση από τον πρώτο της γάμο.
Η Εριέττα δεν σκέφτηκε ποτέ να ασχοληθεί με το θέατρο γιατί θεωρεί ότι ο πατέρας ήταν καλύτερος σε αυτό που έκανε και δεν θα τολμούσε σε καμία περίπτωση να συγκριθεί μαζί του. Μάλιστα έχει πει: «Προτιμώ να καμαρώνω το δικό του ταλέντο γιατί ελάχιστοι το έχουν σε αυτό το βαθμό και σίγουρα εγώ δεν είμαι μία από αυτούς».