42.grNews DeskΩδή στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο η "Πέταλούδα" της Βουλιαγμένης

314 architecture studio

Ωδή στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο η “Πέταλούδα” της Βουλιαγμένης

Η στιλπνότητα του u-glass συνδυάζεται υπέροχα με το εντυπωσιακό ματ αποτέλεσμα του λευκού τσιμέντου [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Τα σχέδια μίας εντυπωσιακής πολυκατοικίας στη Βουλιαγμένη παρουσίασε πρόσφατα το αρχιτεκτονικό γραφείο 314 architecture studio. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ξεχωριστό συγκρότημα 4 κατοικιών, πολύ κοντά στη θάλασσα, καθεμία από τις οποίες καταλαμβάνει έναν όροφο.  Όπως υποδηλώνει το όνομα, The Butterfly, ο σχεδιασμός του κτίσματος είναι εμπνευσμένος από το σχήμα της πεταλούδας, της οποίας -στη συγκεκριμένη πρείπτωση- τα φτερά εκτείνονται από το κυρίως κτίσμα έως την περιοχή του κήπου, παρέχοντας σκιά στο ισόγειο και απρόσκποτη θέα στη θάλασσα για τον τελευταίο όροφο.

Επιπλέον, τα φτερά είναι λυγισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχεται στους ιδιοκτήτες προστασία της ιδιωτικής ζωής. Μάλιστα, η διαφάνεια χρησιμοποιείται ως στοιχείο σύνδεσης μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού, μία αίσθηση ιδιαίτερα πολύτιμη τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Συγκεκριμένα, η στιλπνότητα του γυαλιού u-glass συνδυάζεται με το εντυπωσιακό ματ αποτέλεσμα του λευκού τσιμέντου που έχει επιλεγεί για τους τοίχους, το δάπεδο και την οροφή.

Οι κατοικίες είναι δύο τύπων και διατάσσονται με άξονα συμμετρίας το κέντρο του οικοπέδου. Κάθε κατοικία διαθέτει μεγάλους εξώστες, πισίνα, και πρόσβαση σε ιδιωτικό διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο και όλες μαζί συνθέτουν το σχήμα της πεταλούδας προσδίδοντας μια άκρως καινούργια και προωθημένη πινελιά στην περιοχή.

Περιμετρικά των κατοικιών, έχουν χρησιμοποιηθεί τα U-glass frosted, ενώ σημειακά μεγάλοι βραχώδεις όγκοι τοποθετούνται σε σημεία όπου απαιτείται να κρυφτούν τα συρόμενα κουφώματα. Τα δάπεδα και οι οροφές είναι λευκά σατινέ προσφέροντας την καλύτερη και ομοιόμορφη διάχυση του φωτός στο εσωτερικό ενώ στο εσωτερικό των υδάτινων επιφανειών πρωταγωνιστεί η πέτρα στο ίδιο χρώμα με τους βράχους ενισχύοντας την αντίθεση των δύο επιπέδων.

Στον διάδρομο της εισόδου εκτός από τις υδάτινες επιφάνειες σε διαφορετικά επίπεδα που δημιουργούν καταρράκτες κατασκευάζεται τώρα μια γυάλινη σκάλα που καλύπτει την υψομετρική διαφορά των δύο επιπέδων.

Τέλος, οι τεχνητές λίμνες του κτίσματος αντανακλούν το οργανικό σχήμα της πεταλούδας, το γυαλί και τη βλάστηση, δημιουργώντας μια αίσθηση απομόνωσης και γαλήνης. Τα πλωτά μονοπάτια περνούν πάνω από τις λίμνες και τη βλάστηση για να συνδέσουν τα μπαλκόνια του ισογείου, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μια εναλλακτική, πιο κοντά στη διαδρομή της φύσης.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

Project Title The Butterfly
Typology Residential
Location Vouliagmeni, Greece
Site area 1957 m2
Architecture office 314 architecture studio
Lead Architect Pavlos Chatziangelidis
Assistant Architects Giota Chala, Antonis Sarris, Caterina Palantzi, Eleni Zygogianni, Anna Stagaki, Dimitris Panagiotou, Andrianna Triantafyllopoulou, Eirini Bouliou, Dimitra Stergiou, Alexandros Papadopoulos, Iro Dermitzaki, Eleni Palaiologou
Structural study Foteini Karagianni
Electromechanical study Stefanos Karagianniss

SHARE
MORE NEWS DESK