17 χρόνια μετά το θάνατο του, ο John F Kennedy Jr. παραμένει απίστευτα δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι βιογραφίες, τα άρθρα και τα coffee tables με φωτογραφίες του συνεχίζουν να πουλούν κατά χιλιάδες κάθε μήνα. Τελικά τι ήταν αυτό που αγάπησε ο πλανήτης στον John John; Οι ιστορίες γύρω από τη ζωή του γιατί συνεχίζουν να συναρπάζουν; Ο κόσμος έχει ανάγκη από ήρωες αλλά ο John θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς; Βρήκαμε στο διαδίκτυο ένα πολύ καλό άρθρο της Τασούλας Επτακοίλη που αναφέρεται σε ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία που κυκλοφόρησαν για τη ζωή του John F Kennedy Jr, το «The good son: JFK Jr. and the mother he loved» και το αναδημοσιεύουμε. Μαζί με κάποιες φωτογραφίες που συμπλήρωναν πάντα το μύθο γύρω από το όνομα του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ
Γεννήθηκε δεκαεπτά μέρες μετά την εκλογή του πατέρα του ως 35ου προέδρου των ΗΠΑ. Εκανε τα πρώτα του βήματα στο Οβάλ Γραφείο. Μία από τις πιο έντονες αναμνήσεις του ήταν τα παιχνίδια στον κήπο του Λευκού Οίκου με την Πούσινκα, τη σκυλίτσα που είχε δωρίσει στην οικογένεια Κένεντι ο Σοβιετικός πρωθυπουργός Νικίτα Χρουστσόφ. Γιόρτασε τα τρίτα γενέθλιά του στις 25 Νοεμβρίου 1963, τη μέρα της κηδείας του JFK. Η μητέρα του είχε φροντίσει για την τούρτα και τα δώρα του· ανάμεσά τους ένα ελικόπτερο-μινιατούρα από την αδελφή του και ένα βιβλίο με εικόνες αεροπλάνων από την νταντά του. Πέρασε όλη του τη ζωή με τους παπαράτσι να τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα. Προσπαθούσε να κατανοήσει και να σηκώσει το βάρος του εμμονικού ενδιαφέροντος του κόσμου για οτιδήποτε αφορούσε τους ανθρώπους που εκείνος γνώριζε, απλώς, ως μπαμπά και μαμά.
Η πίεση να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς του. Ολοι έβλεπαν στο πρόσωπό του τον συνεχιστή της δυναστείας των Κένεντι κι εκείνος πάσχιζε να ισορροπήσει ανάμεσα στα δικά του «θέλω» και σε όσα οι άλλοι προσδοκούσαν από εκείνον. Ετσι πορεύτηκε μέχρι τις 16 Ιουλίου 1999, όταν το μονοκινητήριο Τσέσνα, το οποίο ο ίδιος πιλοτάριζε, συνετρίβη ανοιχτά της Μασαχουσέτης. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος για τον 39χρονο Τζον Κένεντι Τζούνιορ, τη σύζυγό του Καρολάιν Μπεσέτ και την αδελφή της Λορίν.
Τη σύντομη αλλά πολυκύμαντη ζωή του αφηγείται το βιβλίο «The good son: JFK Jr. and the mother he loved» του Κρίστοφερ Αντερσεν, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2014. O συγγραφέας αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες για τον «Αμερικανό πρίγκιπα» και τη σχέση του με τη μητέρα του. Τι ήθελε η Τζάκι γι’ αυτόν; Να είναι ευτυχισμένος. Φτάνει να εκπλήρωνε αυτό που η ίδια θεωρούσε πως είναι το πεπρωμένο του… Βέβαια, στις 368 σελίδες του βιβλίου δεν είναι λίγες οι φορές που εκείνη κλέβει την… παράσταση με τις υπερβολές του βίου της και τις ερωτικές περιπέτειές της.
Η γέννηση του διαδόχου
24 Νοεμβρίου 1960, Ημέρα των Ευχαριστιών. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στο σπίτι του, στην Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον, για να δειπνήσει με την έγκυο σύζυγό του και την τρίχρονη κόρη τους, Καρολάιν. Θα επέστρεφε το ίδιο βράδυ στο Παλμ Μπιτς. Είχε πάρα πολλά να προετοιμάσει εν όψει της ορκωμοσίας του. Απήλαυσε το αγαπημένο του επιδόρπιο -γλυκιά κολοκυθόπιτα- και έφυγε, παρά τα παρακάλια της Τζάκι που τον πίεζε να μείνει μαζί της. Δεν είχαν περάσει ούτε δέκα λεπτά από την απογείωση του αεροπλάνου του όταν η νταντά της Καρολάιν άκουσε τα ουρλιαχτά της κυρίας Κένεντι, η οποία μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε κατεπείγουσα καισαρική. Ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ γεννήθηκε τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου. Ζύγιζε λίγο περισσότερο από 2 κιλά και ήταν ασθενικός, με έντονο αναπνευστικό πρόβλημα. Θα έμενε μία εβδομάδα στη θερμοκοιτίδα πριν από το ντεμπούτο του μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου.
«Ο μπαμπάς πήγε στον Παράδεισο»
Το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου 1963, αμέσως μετά τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι, η Τζάκι γύρισε από το Ντάλας στην Ουάσιγκτον σε κατάσταση σοκ. Αρνήθηκε να ανακοινώσει το τραγικό νέο στα παιδιά της. Τη δύσκολη αποστολή ανέλαβε η νταντά τους, Μοντ Σο, που μπήκε στο δωμάτιο του Τζον και του είπε ότι ο μπαμπάς του είχε πάει στον Παράδεισο. «Πήρε και το αεροπλάνο του μαζί του;» θέλησε να μάθει ο μικρός. Ο χειμώνας εκείνης της χρονιάς ξεκίνησε για τη χήρα και τα ορφανά του JFK με μια μετακόμιση. Επέστρεψαν στη N Street της Τζορτζτάουν. Για την Τζάκι, τα παιδιά ήταν πλέον η μεγαλύτερη προτεραιότητά της. Ηξερε πως οι αλλαγές ήταν για εκείνα δυσβάχτατες: μόλις είχαν χάσει τον πατέρα τους και έπρεπε να ξεριζωθούν από το περιβάλλον το οποίο αναγνώριζαν ως το σπίτι τους. Κάλεσε τον διακοσμητή Μπίλι Μπάλντουιν και του έδωσε φωτογραφίες των δωματίων τους στον Λευκό Οίκο. Ηθελε τα δωμάτιά τους στη N Street να είναι ακριβώς ίδια.
«Ενας Κένεντι δεν τα παρατάει ποτέ»
Την προστασία της Τζάκι και των παιδιών της ανέλαβαν έκτοτε τέσσερις πράκτορες της Secret Service. Ενας από αυτούς, ο Μπομπ Φόστερ, δέθηκε πολύ με τον Τζον Τζούνιορ, που σε λίγους μήνες τον αποκαλούσε «μπαμπά». Η Τζάκι έγινε έξαλλη και ζήτησε την αντικατάστασή του. Στα μάτια της, μόνο ο κουνιάδος της, Ρόμπερτ Κένεντι, ο αγαπημένος της Μπόμπι, μπορούσε να αντικαταστήσει τον δολοφονημένο άντρα της στη ζωή των παιδιών της. Οι δυο τους, μάλιστα, στις αρχές του 1964 σκέφτηκαν πως η καλύτερη λύση θα ήταν ο Μπόμπι να υιοθετήσει τον Τζον και την Καρολάιν. Και αυτό θα είχε συμβεί αν η σύζυγός του Εθελ -σιωπηλή έως τότε σε όσα έβλεπε να συμβαίνουν μεταξύ τους- δεν προέβαλλε σθεναρή αντίσταση… Ο Ρόμπερτ, μέχρι τη δολοφονία του το καλοκαίρι του 1968, περισσότερο ασχολούνταν με τα ανίψια του παρά με τα παιδιά του. Μεταξύ άλλων, έμαθε στον Τζον και ποδόσφαιρο. «Ελα, συνέχισε, ένας Κένεντι δεν τα παρατάει ποτέ», του φώναζε όποτε ο πιτσιρικάς έπεφτε εξουθενωμένος στο γρασίδι.
Η Τζάκι και οι μνηστήρες της
Ενα χρόνο μετά το θάνατο του συζύγου της, η Τζάκι αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, σε ένα διαμέρισμα του 15ου ορόφου με πέντε υπνοδωμάτια, ισάριθμα μπάνια και θέα στο Σέντραλ Παρκ – στον αριθμό 1040 της Πέμπτης Λεωφόρου. Πολλοί πέρασαν να της υποβάλουν τα σέβη τους: ο γιος του Ουίνστον Τσόρτσιλ, Ράντολφ, ο Αιθίοπας βασιλιάς Χαϊλέ Σελασιέ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο βασιλιάς Χασάν του Μαρόκου – οι πιο πολλοί με πανάκριβα δώρα, ανάμεσά τους δεκάδες έργα τέχνης και ένα Λουί Κατόρζ κρεβάτι! Τακτικοί επισκέπτες της ήταν ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα και ο μεγαλοδικηγόρος Ρόσγουελ Τζιλπάτρικ, με τους οποίους η χήρα του Κένεντι έζησε εκείνη την περίοδο σύντομα αλλά φλογερά ειδύλλια. Για τον Τζον και την Καρολάιν, η σχεδόν καθημερινή παρουσία αντρών στο σπίτι τους δεν ήταν κάτι αξιοπερίεργο. Είχαν συνηθίσει να βλέπουν τη μητέρα τους περιτριγυρισμένη από μνηστήρες, γράφει ο Αντερσεν.
Ηθοποιός, δικηγόρος, δημοσιογράφος
Ο Τζον δεν ήταν καλός μαθητής. Επασχε από δυσλεξία και σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, τα οποία διαγνώστηκαν όταν ήταν πια ενήλικος. Ηταν όμως κοινωνικός, με εξαιρετικές αθλητικές επιδόσεις, που τον καθιστούσαν δημοφιλή ανάμεσα στους συμμαθητές του. Λάτρευε τις διηγήσεις της Τζάκι και των άλλων μελών της οικογένειας Κένεντι για τον JFK. «Θέλεις να ακούσεις τον πατέρα μου;» έλεγε σε φίλους του που έρχονταν στο σπίτι. Και τους έβαζε να ακούσουν την ηχογράφηση της ομιλίας του στο (Δυτικό) Βερολίνο τον Ιούνιο του 1963, που ξεκινούσε με τη φράση «Είμαι ένας Βερολινέζος».
Στην εφηβεία, ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός. Η μητέρα του ενθάρρυνε το φλερτ του με την υποκριτική – υπό προϋποθέσεις. Οταν κάποια στιγμή ο Ρόμπερτ Στίγκγουντ, παραγωγός του «Saturday Night Fever», πρότεινε στον 19χρονο Τζον να υποδυθεί σε μια νέα ταινία τον πατέρα του, εκείνη σχεδόν τον ανάγκασε να αρνηθεί, παρότι ο ίδιος διακαώς επιθυμούσε να πάρει το ρόλο. Ούτε η καριέρα του ως δικηγόρου ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Πέρασε τις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με την τρίτη προσπάθεια. Σύμφωνα με το βιβλίο, δεν αγάπησε τη δικηγορία. Πάθος έδειξε μόνο για τη δημοσιογραφία, την οποία άσκησε μετά το θάνατο της μητέρας του, το 1994 (το 1995 έγινε εκδότης του περιοδικού George). Η Τζάκι και γι’ αυτό θα είχε αντιρρήσεις…
Τζον, ο αγαπημένος των γυναικών
Στην ερωτική του ζωή έμοιαζε πολύ στον πατέρα του. Ηταν… υπερδραστήριος και περιζήτητος. Μοντέλα έφταναν στην πόρτα του φορώντας μόνο ένα βιζόν παλτό και μπότες, όπως αναφέρει ο συγγραφέας. Με την Ντάριλ Χάνα, προγονή του δισεκατομμυριούχου Τζέρι Γουέξλερ, γνωρίζονταν από τα 18 τους, όταν οι οικογένειές τους έκαναν μαζί διακοπές στο Σεντ Μάρτιν της Καραϊβικής. Η σχέση τους διήρκεσε αρκετά χρόνια, με σκαμπανεβάσματα και ανατροπές, λόγω του παράλληλου δεσμού της με τον τραγουδιστή Τζάκσον Μπράουνι. Η μητέρα του Τζον δεν έκρυβε την αντιπάθειά της για την ηθοποιό. Οποτε εκείνη ερχόταν για φαγητό στο σπίτι, η Τζάκι έπαιρνε σε δίσκο το φαγητό της και δειπνούσε στο δωμάτιό της.
Με τη Μαντόνα γνωρίστηκαν το 1985, σε ένα πάρτι. Τρία χρόνια αργότερα, μετά το διαζύγιό της από τον Σον Πεν, εκείνη ήταν που τον κυνήγησε. Ελεγε, μάλιστα, σε φίλους της πως η σχέση τους ήταν καρμική. Ο Τζον τη γνώρισε στη μητέρα του, η οποία δεν ενθουσιάστηκε. Ισως έπαιξε ρόλο το ότι η Μαντόνα είχε μόλις ποζάρει για το εξώφυλλο του περιοδικού Life ντυμένη Μέριλιν… Στις διάσημες κατακτήσεις του, σύμφωνα με το «The good son», περιλαμβάνονταν η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Σάρον Στόουν αλλά και η Μέλανι Γκρίφιθ. Την άνοιξη του 1993, κάνοντας τζόκινγκ στο Σέντραλ Παρκ, ο JFK Jr. είδε για πρώτη φορά τη μετέπειτα σύζυγό του, Καρολάιν Μπεσέτ, εργαζόμενη στον οίκο μόδας Calvin Klein. Της ζήτησε να τον βοηθήσει να διαλέξει κοστούμι για το γάμο του εξαδέλφου του, Τέντι. Εφυγε από το κατάστημα με τρία κοστούμια, έξι πουκάμισα, κάμποσες γραβάτες – και το τηλέφωνό της.
Ο Ωνάσης ήθελε να μεγαλώσει έναν πρόεδρο
Τo 1968, όταν ο κουνιάδος της Τζάκι, Ρόμπερτ Κένεντι, αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, αποφάσισαν να χωρίσουν για να μη ρισκάρουν το πολιτικό μέλλον του. «Αν δεν κερδίσω, θα γυρίσω σ’ εσένα», της είπε. Ατυπα, ζούσαν σαν οικογένεια. Πέντε λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του, το ίδιο καλοκαίρι, ο Αριστοτέλης Ωνάσης τηλεφώνησε στον φίλο Κώστα Γράτσο, στην Αθήνα, και του αποκάλυψε ότι σκόπευε να διεκδικήσει την Τζάκι. «Είναι πια ελεύθερη από τους Κένεντι. Ο τελευταίος κρίκος έσπασε», είπε.
Δεν ήταν δύσκολο. Για την Τζάκι, όπως έχει δηλώσει ο συγγραφέας Γκορ Βιντάλ, «το μόνο καλύτερο από έναν πλούσιο άντρα ήταν ένας εξωφρενικά πλούσιος άντρας». Ομως και ο Ελληνας μεγιστάνας, δεν ήθελε μόνο την «πιο διάσημη γυναίκα στον κόσμο» για να την επιδείξει ως τρόπαιο. Ενδιαφερόταν και για τον γιο της. Στο πρόσωπο του Τζον Τζούνιορ έβλεπε έναν μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ. Και θα τον είχε μεγαλώσει εκείνος! Ηθελε, λοιπόν, τα παιδιά της Τζάκι να τον αγαπήσουν. Περνούσε ώρες μαζί τους παίζοντας επιτραπέζια, φτιάχνοντας παζλ. Για να μην αναφέρουμε τους τόνους παιχνιδιών από το φημισμένο νεοϋορκέζικο κατάστημα FAO Schwarz και τα ειδικά προνόμια.
Για να μη βαριούνται στον Σκορπιό, αγόρασε στην Καρολάιν μια βάρκα και ένα πόνι. Ο Τζον πήρε δώρο επίσης ένα πόνι, ένα κόκκινο ταχύπλοο σκάφος με το όνομά του γραμμένο με μεγάλα γράμματα στην πλώρη, ένα τζουκμπόξ και ένα μίνι Jeep. Οποτε ήθελε να δει το κουνέλι του, το ζώο θα έμπαινε στην αμέσως επόμενη πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τη Νέα Υόρκη. Ο Ωνάσης απαιτούσε από τον πιλότο να το έχει μαζί του στο κόκπιτ και να το προσέχει!
Ο Τζον μάλλον χάρηκε με το γάμο τους. Συμπαθούσε τον Ωνάση. Ηταν ο filaracos του, όπως έλεγε. Εβλεπε, άλλωστε, ευτυχισμένη τη μητέρα του, τουλάχιστον στην αρχή του έγγαμου βίου τους. Τους πρώτους μήνες, οπουδήποτε κι αν βρισκόταν η Τζάκι -στο Χαϊγιάνις Πορτ, στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο-, κάθε πρωί που ξυπνούσε έβρισκε στο κομοδίνο της ένα μπουκέτο ορχιδέες ή τριαντάφυλλα και το ίδιο πάντα σημείωμα του συζύγου της, με τα αρχικά J.I.L.Y. (Jackie I Love You).
Ομως ο ενθουσιασμός δεν άργησε να περάσει και για τους δύο. Ο Ωνάσης επέστρεψε στην Κάλλας και η Τζάκι έβρισκε χαρά ξοδεύοντας. Ο πρώτος χρόνος του γάμου τους στοίχισε στον Ελληνα κροίσο 2 εκατ. δολάρια – σήμερα αντιστοιχούν σε 16 εκατ. δολάρια. Ο Αντερσεν αποκαλύπτει και τον τρόπο που σκαρφίστηκε ο Ωνάσης για να απαλλαγεί από τη σύζυγό του. Τον Νοέμβριο του 1972 οργάνωσε… απόβαση στον Σκορπιό δέκα παπαράτσι, οι οποίοι κατάφεραν να τη φωτογραφίσουν γυμνή. Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν σε ιταλικό περιοδικό και προκάλεσαν σεισμό! Και αντί να κάνει μήνυση στους φωτογράφους, όπως εκείνη του ζητούσε, επισκέφτηκε τον δικηγόρο του για να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου…
ΠΗΓΗ: K, ΕΝΘΕΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ