Το καλοκαίρι του 1978 μια μεγάλη ομάδα κινηματογραφιστών, οι περισσότεροι από την Αυστραλία, με επικεφαλής τον 32χρονο -τότε- Αμερικανό σκηνοθέτη από την Philadelphia, Randal Kleiser, πατούν για πρώτη φορά το πόδι τους στις χρυσαφένιες αμμουδιές του Nanuya Levu, ενός από τα 20 ηφαιστειογενή νησιά του Αρχιπελάγους Yasawa Group, των Fiji, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το νησί δεν ήταν η πρώτη φορά που υποδέχονταν το «Hollywood» στις παραλίες και στην άγρια ζούγκλα του, καθώς αρκετά χρόνια πριν, το 1949, μία ακόμα κινηματογραφική αποστολή, αυτή τη φορά από τη Βρετανία, είχε γυρίσει εκεί τις βασικές σκηνές ενός φιλμ, με πρωταγωνιστές τους Jean Simmons και Donald Houston, το οποίο ήταν μάλιστα η έβδομη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς στα βρετανικά νησιά.
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι το 1972, το Nanuya Levu ήταν ένας παρθένος και άγονος τόπος, τον οποίο επισκέπτονταν περιστασιακά ψαράδες, ιθαγενείς των νησιών Fiji και ζούσαν άγριες κατσίκες και εκατοντάδες ιγκουάνα. Εκείνη ακριβώς τη χρονιά, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο Nanuya ένας αρκετά επιτυχημένος Αμερικανός επιχειρηματίας, κυρίως στον τομέα της καλωδιακής τηλεόρασης, με τεράστιο βιογραφικό, συμπεριλαμβανομένου και MBA στο περίφημο Harvard Business School. Κι όμως, ο Richard Evanson τα παράτησε όλα εν μία νυκτί, αγόρασε από την κυβέρνηση των Fiji τα 2.000 στρέμματα του νησιού και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Nanuya έχοντας στις «αποσκευές» του μία γεννήτρια ρεύματος, ένα ψυγείο και μία τέντα.
Ο Evanson υποσχέθηκε στην κυβέρνηση ότι θα επενδύσει στην περιοχή, ξεκινώντας με την δενδροφύτευση του μισού νησιού και με την κατασκευή μιας πρώτης παραδοσιακής οικίας, στην οποία περιστασιακά σέρβιρε με χυμούς και νερό κάποιους ελάχιστους τουρίστες που επισκέπτονταν για λίγες ώρες τις χρυσαφένιες παραλίες με τουριστικά πλοιάρια. Το 1977, ο Evanson δέχθηκε την επίσκεψη μιας ομάδας παραγωγών της Columbia Pictures, οι οποίοι γνώριζαν ότι σε εκείνο το νησί είχε γυριστεί το μεγαλύτερο μέρος μιας ταινίας του 1949 την οποία ήθελαν να διασκευάσουν για τον κινηματογράφο.
Οι Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο Randal Kleiser, αναφερόντουσαν στο φιλμ «Γαλάζια Λίμνη» («The Blue Lagoon»), μια ρομαντική περιπέτεια δύο παιδιών, του Richard και της Emmeline, τα οποία μεγαλώνουν σαν ναυαγοί σε ένα έρημο νησί του Ειρηνικού όταν το πλοίο που τους μεταφέρει, με την γκουβερνάντα τους, βουλιάζει. Το σενάριο της ταινίας ήταν του Douglas Day Stewart και βασίζονταν σε μια νουβέλα του 1908, του Henry De Vere Stacpoole. Χωρίς καμία καθοδήγηση και έξω από τους κοινωνικούς κανόνες, τα δύο παιδιά, τους ρόλους των οποίων είχαν η -μόλις- 14 ετών Brooke Shields και o 16χρονος Christopher Atkins, μεγαλώνουν σε έναν τροπικό, απομονωμένο τόπο αντιμετωπίζοντας όλες τις αντιξοότητες και τους κινδύνους από την άγρια φύση, με φόντο πάντα το παραμυθένιο σκηνικό του Nanuya Levu.
Ο Evanson διαπραγματεύτηκε αρκετούς μήνες με τους υπεύθυνους της ταινίας και τελικά έδωσε το «πράσινο φως» στα μέσα του 1978, υποδεχόμενος λίγες εβδομάδες αργότερα στο νησί, στο «Turtle Island» όπως στο μεταξύ το είχε μετονομάσει εξαιτίας της παρουσίας θαλάσσιων χελωνών που αναπαράγονταν στις ακτές του, περισσότερα από 70 άτομα, κινηματογραφιστές, συνεργείο, ηθοποιούς και φροντιστές. Η «Γαλάζια Λίμνη» προβλήθηκε στις αίθουσες στις 20 Ιουνίου του 1980 και παρά τις -πρώτες- αρνητικές κριτικές ήταν μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ένατη της χρονιάς, δημιουργώντας παράλληλα ένα «μύθο» μεταξύ των νεαρών ηλικιών, εξαιτίας κυρίως των δύο πρωταγωνιστών, της Brooke Shields και του Christopher Atkins. Η ταινία στηρίχθηκε κυρίως στον πρωτόγονο έρωτα που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα δύο παιδιά, που μάλιστα ήταν ξαδέλφια σύμφωνα με το σενάριο (διορθώστε μας…) και στις ημίγυμνες σκηνές τους τα τιρκουάζ νερά του Ειρηνικού, ένα καλογυρισμένο θέαμα που εντυπωσίασε τη νεολαία της εποχής.
Μετά το τέλος των γυρισμάτων, που παρεμπιπτόντως αρκετές σκηνές της κινηματογραφήθηκαν και σε τοποθεσίες εκτός Turtle Island και βλέποντας την τεράστια απήχηση που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Evanson αποφάσισε με τα έσοδα που αποκόμισε να ξεκινήσει την κατασκευή ενός τουριστικού θερέτρου, προσπαθώντας -παρ’ όλα αυτά- με κάθε τρόπο να διατηρήσει ανέγγιχτο το φυσικό περιβάλλον, αυτό που δηλαδή που λάτρεψε ο ίδιος και οι θεατές του φιλμ. Έτσι, ξεκίνησε πρώτα να «θωρακίζει» το νησί, κάνοντας μελετημένη δενδροφύτευση, δημιούργησε κήπους με λαχανικά και φρούτα, τοποθέτησε συλλέκτες για νερό, οριοθέτησε τις περιοχές της άγριας φύσης με τα ιγκουάνα, τις χελώνες και τα εξωτικά πουλιά και αρκετά αργότερα τοποθέτησε φωτοβολταϊκά πάνελ έτσι ώστε το νησί να είναι αυτόνομο σε ενέργεια.
Τριανταεπτά χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Turtle Island του Evanson και ο ίδιος, κοντά στα 80 πλέον, συνεχίζει να αναζωογονεί τον παράδεισο του, κάνοντας διαρκώς αλλαγές και προσελκύοντας όλο και περισσότερους -αλλά υπό αυστηρούς όρους- επισκέπτες. Σήμερα, 14 εντυπωσιακές σε αισθητική και ανέσεις παραθαλάσσιες βίλες πετριγυρίζουν τη «γαλάζια λίμνη» του, ανεξάρτητες και σε απόσταση μεταξύ τους ώστε να διασφαλίζεται απόλυτα η ιδιωτικότητα των φιλοξενούμενων του. Τα πάντα στο πολυτελές resort του Evanson είναι απολύτως φιλικά με το περιβάλλον και φτιαγμένα με το τοπικό ξύλο και την πέτρα της περιοχής από ιθαγενείς που ο ίδιος -σχεδόν- έχει εκπαιδεύσει. Η αισθητική, μοντέρνα αλλά με πολύ έντονα στοιχεία από τις αρχαίες παραδόσεις των κατοίκων του Ειρηνικού και με ανέσεις που πραγματικά αφήνουν άναυδους τους επισκέπτες (τεράστιες βεράντες με υπερμεγέθη ξαπλώστρες δίπλα στο κύμα, υπαίθρια ντους και μπανιέρες, υπέροχα καθιστικά κ.ά.).
Εσωτερικά, οι βίλες είναι όλες διακοσμημένες στο παραδοσιακό στυλ και αισθητική των νησιών fiji, με ανακυκλώσιμα υλικά και τοπικό ξύλο, ενώ όλες διαθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Turtle Island είναι ουσιαστικά ένα αξιοθέατο από μόνο του, ξεκινώντας από τους κήπους, τα μποστάνια και το πάρκο που έχει δημιουργήσει με τα χρόνια ο Evanson αλλά αποτελεί και τον παράδεισο βοτανολόγων και ερευνητών σε θέματα περιβάλλοντος καθώς τόσο τα ιγκουάνα όσο και οι θαλάσσιες χελώνες προσφέρονται -με όλες τις ανέσεις και την ασφάλεια- για παρατήρηση και μελέτη.
Και εκείνοι όμως που αναζητούν δράση στις διακοπές τους, τα νησιά του Αρχιπελάγους Yasawa Group προσφέρονται για εξερεύνηση, καταδύσεις ακόμα και για ιππασία, καθώς η δημιουργία του συγκεκριμένου resort, που σημειωτέων έχει 120 εργαζομένους, όλοι τους ιθαγενείς, έχει δημιουργήσει και στα υπόλοιπα, μεγαλύτερα ή μικρότερα νησιά, δεκάδες θέσεις εργασίας. Περιττό να αναφέρουμε πως και το φαγητό που προσφέρεται στο Turtle Island είναι μοναδικό, με γεύσεις κυρίως της θάλασσας, ενώ παρέχονται και όλες οι υπηρεσίες spa.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το resort του Turtle Island τηρεί κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις ως προς τη φιλοξενία, όροι που έχουν να κάνουν κυρίως με το ότι φιλοξενούνται μόνο 14 ζευγάρια την εβδομάδα (ή την περίοδο), χωρίς να αναφέρονται λεπτομέρειες στο αν γίνονται εξαιρέσεις ως προς αυτό. Μάλιστα, υπάρχει ειδική φόρμα την οποία συμπληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι και μέσω της οποίας γίνεται και η συμφωνία για το οικονομικό. Επιπλέον, το resort προσφέρει οικονομικά πακέτα για νεόνυμφους και γαμήλιες τελετές, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ίδιο το νησί καθώς υπάρχει εκκλησία και προφανώς ιερέας. Όσο για την πρόσβαση; Αυτή γίνεται είτε μέσω υδροπλάνων είτε μέσω σκαφών με τα κοντινότερα λιμάνια των Fiji.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ