42.grNews DeskH 1.000.000ή Porsche 911 είναι γεγονός!

True legend

H 1.000.000ή Porsche 911 είναι γεγονός!

«Δεν μπορούσα να βρω το αυτοκίνητο των ονείρων μου. Γι' αυτό το κατασκεύασα» συνήθιζε να δηλώσει ο Ferry Porsche

Ήταν 1963 όταν ο Ferdinand Porsche και ο γιος του Ferry, με μηχανικό τον Anton Piëch, παρουσίασαν την πρώτη Porsche 911. Η εταιρεία που είχε δημιουργήσει ο Porsche το 1931, κατά τη διάρκεια του πολέμου, κατασκεύαζε πυρομαχικά και τανκς και επισκεύαζε τους στρατιωτικούς σκαραβαίους. Την περίοδο εκείνη, η Porsche βραβεύτηκε μάλιστα με το Ανώτατο Βραβείο Επιστημών από τον ίδιο τον Χίτλερ, για τα στρατιωτικά οχήματα, με αποτέλεσμα ο Ferdinand να κατηγορηθεί πως είχε στενές ιδεολογικές σχέσεις με τον δικτάτορα, αλλά αυτό δεν αποδείχτηκε ποτέ.

Η πραγματική τους σχέση φαίνεται πως ήταν καθαρά επαγγελματική. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο κύριος Porsche βοήθησε αρκετούς Εβραίους εργαζόμενους στην εταιρία του, να φύγουν από τη χώρα. Μετά τον πόλεμο, η τύχη της Porsche και του ίδιου του Ferdinand δεν ήταν καλή, αφού ο δαιμόνιος σχεδιαστής συνελήφθη και αιχμαλωτίστηκε από τους Γάλλους και έμεινε στη φυλακή είκοσι μήνες. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, ο γιος του, Ferry, κατασκεύασε στο Zuffenhausen το πρώτο μοντέλο με το όνομα Porsche, το 356, που έμοιαζε στην εμφάνιση με τον σκαραβαίο…

«Δεν μπορούσα να βρω το αυτοκίνητο των ονείρων μου. Γι’ αυτό το κατασκεύασα» συνήθιζε να δηλώσει ο Ferry Porsche μετά την παρουσίαση της πρώτης 911. Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα πιο δυνατό, μεγαλύτερο και πιο ευρύχωρο αντικαταστάτη της 356 που έκανε το ντεμπούτο του στο Frankfurt Motor Show του 1963. Το συγκεκριμένο μοντέλο ξεκίνησε ως «Porsche 901» αλλά επειδήν η γαλλική εταιρεία Peugeot είχε πατεντάρει ως όνομα αυτοκινήτου τριψήφιους αριθμούς με το «ο» στο κέντρο, η Porsche αναγκάστηκε να υποχωρήσει και μετανόμασε το μοντέλο της σε 911.

Aπό τότε μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί 1 εκατομμύριο Porsche 911 και στις 11 Μαϊου το επετειακό αυτοκίνητο με αριθμό 1.000.000 πέρασε τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου. Πρόκειται για μια Carrera σε πράσινο χρώμα «Irish Green» που φέρει πολλά στοιχεία από την αυθεντική 911, διαθέτει ξύλινα διακοσμητικά στην καμπίνα, ζάντες τύπου Fuchs και λεπτομέρειες σε απόχρωση χρυσού. Δημιουργήθηκε από την Porsche Exclusive και θα εκτεθεί στο μουσείο της εταιρείας στη Στουτγάρδη, αφού πρώτα περιοδεύσει ανά τον κόσμο, ξεκινώντας από το Nurburgring, πηγαίνοντας στα highlands της Σκωτίας, στην Κίνα και στις ΗΠΑ.

SHARE
MORE NEWS DESK