42.grNews DeskMagazineΗ μπρουτάλ μαγεία της Casa H

Zapallar, Chile

Η μπρουτάλ μαγεία της Casa H

Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα στο διάσημο θέρετρο Zapallar της Χιλής

Η Zapallar είναι ένα γνωστό -στη Λατινική Αμερική- καλοκαιρινό θέρετρο στην κεντρική Χιλή, σε απόσταση δύο μόλις ωρών από την πρωτεύουσα της χώρας, το Σαντιάγκο. Πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή που βρέχεται από τα νερά του Ειρηνικού Ωνεανού και η οποία πλημμυρίζει από κόσμο για δύο σχεδόν μήνες, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, την καλοκαιρινή δηλαδή περίοδο του Νότιου Ημισφαιρίου αλλά που σχεδόν ερημώνει στο υπόλοιπο του έτους.
Στην πραγματικότητα, η Zapallar είναι χτισμένη πάνω σε ένα τραχύ έδαφος που χαρακτηρίζεται από απόκρημνους βραχώδεις λόφους, άγρια βλάστηση, εντυπωσιακούς φυσικούς καταρράκτες αλλά και μια τεράστια λευκή αμμουδιά που είναι διάσημη σε όλη τη νότια Αμερική. Πριν από αυτήν όμως, εκτείνεται μία αχανής περιοχή, άγονη και άνυδρη στο μεγαλύτερο μέρος της, η οποία στην ουσία είναι έρημος με όλα εκείνα τα σκληρά χαρακτηριστικά για την ανθρώπινη ζωή που την κάνουν δυσπρόσιτη για μόνιμη εγκατάσταση αλλά συναρπαστική για εξερεύνηση.

Στη Zapallar, τα τελευταία χρόνια, έχουν βρει ονειρεμένο τόπο χαλάρωσης, ηρεμίας αλλά και luxurious διακοπών πολλοί εύποροι επιχειρηματίες και μεγιστάνες του πλούτου, οι οποίοι έχουν επενδύσει σε πανέμορφα κομμάτια γης με υπέροχες βίλες και εξοχικά, τα περισσότερα από τα οποία εντυπωσιάζουν για την αισθητική και τις πρωτοποριακές ιδέες στην κατασκευή τους.
Μία από πιο εντυπωσιακές βίλες της Zapallar, τοποθετημένη στην κυριολεξία στις απόκρυμνες ράχες ενός άνυδρου λόφου, είναι η περίφημη Casa H, του βραβευμένου Χιλιανού αρχιτέκτονα Felipe Assadi, πρύτανη στο τμήμα αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο Finis Terrae του Σαντιάγκο. Πρόκειται για μία αποθέωση πρωτότυπης κατασκευής από «ωμό» σκυροδέμα, ένα πραγματικό έργο τέχνης για τους λάτρεις του μπρουταλισμού και της αισθητικής του μοντερνισμού, το οποίο δένει αριστοτεχνικά με το γυμνό τοπίο, προκαλώντας αρκετούς εκατοντάδες παλμούς στη θέαση του.

Η Casa H είναι ουσιαστικά ένα μονοκόμματο κτίριο το οποίο κυριαρχεία από μία διαδοχή διαμήκων και εγκάρσιων δοκών. Οι δύο κύριες διαμήκεις δοκοι, μήκους 41 μ. και ύψους 1,4 μ., κινούνται προς βορρά-νότο και στηρίζονται μόνο από τέσσερις τοίχους, δημιουργώντας πρόβολα 7 μέτρων σε κάθε άκρο για να δώσουν στη κατασκευή το μοναδικό -«Η»- σχήμα τους. Την ίδια στιγμή, αυτή η εξαιρετικά τολμηρή γεωμετρία και το κυρίαρχο υλικό της κατασκευής του, το σκυρόδεμα δηλαδή, είναι αυτά που ο αρχιτέκτονας χρησιμοποιεί τέλεια για να μετριάσει την οπτική και πραγματική επίδραση του κτιρίου στο περιβάλλον του, ενώ και το κτίριο τοποθετείται με εφευρετικό τρόπο στην απότομη πλαγιά του λόφου.

Κυρίαρχης λειτουργικότητας για την Casa H είναι το ισόγειο που περιλαμβάνει τους κοινόχρηστους χώρους, το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα σε έναν ενιαίο, ανοιχτό χώρο, χωρίς τοίχους ή κολώνες, καθώς και το κυρίως υπνοδωμάτιο με το μπάνιο, τα μοναδικά μέρη της οικίας που διαθέτουν διαχωριστικά και μπορούν να απομονώνονται από τους υπόλοιπους χώρους.
Στο κατώτερο επίπεδο, το οποίο διαθέτει επίσης ανεξάρτητη είσοδο, περιλαμβάνεται ένα πολύ όμορφο μεγάλο καθιστικό και τραπεζαρία αλλά και περισσότερα υπνοδωμάτια για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Στο εσωτερικό της βίλας, κυριαρχούν οι ξύλινες επενδύσεις, οι τεράστιες τζαμαρίες που χαρίζουν απίστευτη θέα προς τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ ξεχωρίζει μια μεγάλη βεράντα που διασχίζει μονοκόμματα όλη την πρόσοψη του κτιρίου.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

SHARE

Περισσότερα

MORE MAGAZINE