42.grNews DeskInterventions: Πως το Kokosalaki Architecture μετέτρεψε μία παλαιά βίλα σε ένα από τα πιο όμορφα σαλέ του Παρνασσού

By Kokosalaki Architecture

Interventions: Πως το Kokosalaki Architecture μετέτρεψε μία παλαιά βίλα σε ένα από τα πιο όμορφα σαλέ του Παρνασσού

- Σκοπός του σχεδιασμού μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν κομψό, σύγχρονο χώρο με ζεστή ατμόσφαιρα, με σεβασμό στο υπάρχον κέλυφος [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Ένας βοσκότοπος με καλύβες και στάνες που εξυπηρετούσαν τους βοσκούς και τα κοπάδια τους, έμελλε με την πάροδο των ετών να μετατραπεί σε ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα σημεία του Παρνασσού, καθώς εκτός της απαράμιλλης ομορφιάς του φυσικού τοπίου καθριστικό ρόλο στην εξέλιξη του έπαιξε η κεντρική του θέση στο βουνό. Τα Καλύβια Λιβαδίου Αράχωβας ή Λιβάδι όπως είναι πλέον γνωστό, είναι ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 1.100 μ. και σε απόσταση 10 χλμ. από την Αράχωβα και 13 χλμ. από την Αγόριανη, ενώ απέχει μόλις 14 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

Από την δεκαετία του ’80, οι στάνες και τα καλύβια των κτηνοτρόφων ξεκίνησαν να δίνουν τη θέση τους σε πολυτελή σαλέ, παραδοσιακές πετρόχτιστες βίλες, ξενώνες, ταβέρνες, καφετέριες, καταστήματα πώλησης και ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού και ό,τι άλλο μπορεί να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες επισκέπτες του Παρνασσού, κυρίως τη χειμερινή περίοδο.

Dimitris Kleanthis

Εδώ, σε μία από τις ράχες του οροπεδίου, βρίσκεται τοποθετήμένο ένα από τα πιο όμορφα σαλέ της περιοχής, το οποίο το 2017 ανακατασκευάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokosalaki Architecture με επικεφαλής τις Ναταλία Κοκοσαλάκη και Κωνσταντίνα Παπαλέξη. Οι αρχιτέκτονες αναφέρουν σχετικά στο site του γραφείου:

«Στην περίπτωση του επανασχεδιασμού του εσωτερικού του συγκεκριμένου σαλέ, μας ζητήθηκε να παρέμβουμε σε ένα υπάρχον κτίριο και να επανεξετάσουμε την ιδέα του αλπικού σχεδιασμού, προκειμένου να αντισταθμιστεί η δυναμική εξωτερική σχεδίαση με ένα νέο εσωτερικό που θα παρεκκλίνει από την κλισέ αισθητική του ένα παραδοσιακό σαλέ. Εν ολίγοις, θεωρήσαμε δεδομένο ότι σχεδιάζαμε μέσα σε ένα υπάρχον κέλυφος, κάνοντας αλλαγές στις κατόψεις και τα υψόμετρα της κατοικίας.

Το σαλέ είναι 150 τετραγωνικά μέτρα και συνορεύει βόρεια με δάσος, ενώ η νότια πλευρά έχει ανεμπόδιστη θέα προς το Λιβάδι. Το ίδιο το κτίριο εκτείνεται σε τρεις ορόφους και έχει κεκλιμένη οροφή. Στον κάτω όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, το κυρίως μπάνιο και η σάουνα. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στο ισόγειο και οδηγεί στο κύριο σαλόνι, την κουζίνα και ένα δεύτερο σαλόνι με τζάκι. Μια λεπτή μεταλλική σκάλα οδηγεί από το σαλόνι στον ημιώροφο. Ένα πτυσσόμενο φύλλο από διάτρητο ατσάλι corten λειτουργεί ως διαχωριστικό μεταξύ του ημιώροφου και του ισογείου και επιτρέπει στο διάχυτο φως να περάσει από τα ασύμμετρα ανοίγματα του. Πέρα από τις παρεμβάσεις στην κάτοψη, επανασχεδιάσαμε μερικά παράθυρα προκειμένου να πλαισιώσουμε καλύτερα την εντυπωσιακή θέα στο δάσος και να δημιουργήσουμε άνετους χώρους καθισμάτων δίπλα στα παράθυρα.

Dimitris Kleanthis

Σκοπός του σχεδιασμού μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν κομψό, σύγχρονο χώρο με ζεστή ατμόσφαιρα, με σεβασμό στο υπάρχον κέλυφος, αλλά με λεπτή προσαρμογή στο εξαιρετικό περιβάλλον. Πειραματιστήκαμε με ένα συνδυασμό φυσικών υλικών – όπως ρουστίκ ξύλο – με φινιρίσματα και υφές που χρησιμοποιούνται συχνότερα στο βιομηχανικό σχέδιο – όπως το διάτρητο ατσάλι corten. Άλλες μικρές λεπτομέρειες σχεδιασμού ήταν η χρήση λεπτών ξύλινων περσίδων ως σχεδιαστικών στοιχείων στα έπιπλα μπάνιου, όπως και τα τρισδιάστατα ψηφιδωτά πλακάκια. Ο φωτισμός και τα έπιπλα ήταν επίσης μέρος της σχεδιαστικής μας πρότασης».

Dimitris Kleanthis

Dimitris Kleanthis

Dimitris Kleanthis

Dimitris Kleanthis

Dimitris Kleanthis

Dimitris Kleanthis

Dimitris Kleanthis

Dimitris Kleanthis

Dimitris Kleanthis

Dimitris Kleanthis

Dimitris Kleanthis

Dimitris Kleanthis

Dimitris Kleanthis

INTERVENTIONS
Remodel of an existing and award-winning chalet in Livadi, Parnassos, 2017
DESIGN TEAM: Natalia Kokosalaki, Konstantina Papalexi
PROJECT SIZE: 150m2
PHOTOGRAPHY: Dimitris Kleanthis

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK