Μία ακόμα εντυπωσιακά όμορφη εξοχική κατοικία ολοκλήρωσε, στην Αντίπαρο, το γραφείο Tsolakis Architects, η οποία είναι υπόσκαφη, αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και είναι τοποθετημένη σε μια περίοπτη πλαγιά με έντονη κλίση, προσφέροντας, εκτός των άλλων, ανεμπόδιστη θέα προς το πανέμορφο κανάλι Πάρου–Αντιπάρου, όπως και ορατότητα σε γειτονικά νησιά των Κυκλάδων. Σύμφωνα με τους επικεφαλής αρχιτέκτονες, πρωταρχικός τους στόχος ήταν η πλήρης ένταξη του αρχιτεκτονήματος στην βραχώδη τοπογραφία, κάτι που επετεύχθη μέσω της διάσπασης των όγκων και τη δημιουργία υπόσκαφων κύριων χώρων.
Με τον τρόπο αυτό, δημιουργήθηκαν αποσπάσματα κτιρίων ήπιας επέμβασης, δίνοντας έμφαση στον μετασχηματισμό του εδάφους, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση με μεγάλους κτιριακούς όγκους ενός τόσο ιδιαίτερου και πανέμορφου τοπίου. Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν τρία υπόσκαφα κτίρια και ένα υπέργειο, μοναδικής κατασκευής και αισθητικής, που σε κανένα σημείο δεν μοιάζουν «ξένα» με το περιβάλλον.
Ως προς την ίδια την κατασκευή της κατοικίας, ένας διάδρομος κατάβασης αποτελεί το όριο ανάμεσα στους κοινόχρηστους χώρους, όπως του καθιστικού και της τραπεζαρίας, και στους ιδιωτικούς χώρους των δωματίων. Επιπλέον, οι κοινόχρηστοι χώροι βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στην πισίνα και στους υπέροχα τοποθετημένους χώρους διασκέδασης, ψυχαγωγίας και χαλάρωσης γύρω από αυτήν.
Σύμφωνα με το γραφείο Tsolakis Architects, η χρήση τοπικών φυσικών υλικών συμβάλλει στην ενοποίηση των κτισμένων δομών με το φυσικό περιβάλλον, όπως επίσης αποτελεί μια συμβιωτική πρακτική ανάμεσα στην κατασκευαστική λογική του παρελθόντος, στην εντοπιότητα και στην εφαρμογή των υλικών αυτών με γνώμονα τη σύγχρονη αλλά και βιώσιμη αρχιτεκτονική. «Πιο συγκεκριμένα, οι όψεις διαμορφώνονται με τοπική πέτρα καθώς τα υπέρθυρα και οι πέργκολες αποτελούνται από ξύλο καστανιάς και λυγαριάς αντίστοιχα» αναφέρουν οι ίδιοι.
Η βιοκλιματική προσέγγιση των κτιρίων επεκτείνεται στην παροχή συνθηκών άνεσης, όπου δομικά στοιχεία και πέργκολες σχεδιάζονται με γνώμονα την προστασία του χρήστη από τον έντονο ήλιο και τους βόρειους ανέμους. Το εσωτερικό των υπόσκαφων κτιρίων φωτίζεται από επιμήκεις σχισμές στο έδαφος, οι οποίες δημιουργούν μία σκηνογραφική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό τους. Στοιχεία διαμπερότητας και σημείων θέασης, εντείνονται μέσω ενιαίων χαράξεων και περιπατητικών διαδρομών στο συγκρότημα, οι οποίες καταλήγουν σε κολυμβητική επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο το χωρικό μοντέλο αποτελεί το υπόβαθρο της μέγιστης εμπειρίας του χρήστη στο φυσικό τοπίο της Αντιπάρου.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΡΓΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΛΑΓΚΑΡΗ
ΣΟΦΙΑ ΛΕΠΙΔΑ
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
ΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΡΙΤΖΑΝΗ
ΑΝΝΙΤΑ ΔΟΥΚΑ
ΒΙΚΗ ΛΑΒΡΑΝΟΥ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΙΑΚΑΛΛΗΣ
MIGUEL MUNOZ AYLLON
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΗΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΑΙΔΑΛΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ο.Ε.
ΑΓΑΠΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΑΡΙΤΑΚΗΣ
ΣΤΑΔΙΟ ΕΡΓΟΥ
ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ 2019
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 2020
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 2021
Με πληροφορίες από το tsolakisarchitects.gr και το kataskevesktirion.gr/