42.grLifestyleΤο μυστικό του Εξοχικού, η ερωμένη και ο οικογενειακός γιατρός

Υπόθεση «αρσενικό»

Το μυστικό του Εξοχικού, η ερωμένη και ο οικογενειακός γιατρός

Τι δήλωσε σε συνέντευξη του ο προφυλακισμένος Λέκτορας του ΑΠΘ [VIDEO]

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις γύρω από τη δηλητηρίαση με αρσενικό γιαγιάς και εγγονής στη Θεσσαλονίκη. Προφυλακιστέος για την υπόθεση έχει κριθεί ήδη λέκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή. Ειδικότερα κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του, αλλά και της γιαγιάς της, με αρσενικό, το καλοκαίρι του 2013. Την απόφαση για την προφυλάκιση έλαβε στις 27 Ιανουαρίου το δικαστικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, καθώς είχε προηγηθεί διαφωνία ανάμεσα στον εισαγγελέα και τον ανακριτή για την ποινική αντιμετώπιση του κατηγορούμενου.

Το χρονικό της υπόθεσης – θρίλερ
Ο κατηγορούμενος, πανεπιστημιακός του ΑΠΘ, που απολογείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ανακριτή είχε αρνηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οποιαδήποτε εμπλοκή του στη δηλητηρίαση των δύο γυναικών, της συζύγου του και της πεθεράς του. Μετά την απολογία του, ωστόσο, ο ανακριτής πρότεινε την προσωρινή του κράτηση ενώ αντίθετα ο εισαγγελέας έκρινε ότι θα έπρεπε να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εκλήθη να επιλύσει τη διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα, πράγμα που έγινε σήμερα. Με την απόφασή του, το Συμβούλιο έδειξε στον πανεπιστημιακό το δρόμο για τη φυλακή.

Η υπόθεση είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη τον Μάρτιο του 2015, όταν έγινε γνωστό πως η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά παντός υπευθύνου για το μυστηριώδη, τότε, θάνατο των δύο γυναικών. Μιας γιαγιάς 86 ετών και της 34χρονης εγγονής της, μητέρας ενός ανήλικου παιδιού. Οι δυο γυναίκες, γιαγιά και εγγονή είχαν χάσει τη ζωή τους, με διαφορά λίγων ημερών. Η 86χρονη γυναίκα πέθανε στις 19 Αυγούστου του 2013 ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Αυγούστου εξέπνευσε και η 34χρονης εγγονή της, μετά από μακρά νοσηλεία, στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Η εγγονή εισήχθη στο νοσοκομείο στις 25 Ιουλίου του 2013 με συμπτώματα μυικής αδυναμίας στα κάτω άκρα και δυσκολία στη βάδισή της. Στις 29 Ιουλίου μπήκε στη ΜΕΘ και μετά από νοσηλεία επτά ημερών, κατάφερε να βγει από τη ΜΕΘ στις 4 Αυγούστου και μεταφέρθηκε και πάλι στην παθολογική πτέρυγα. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της, στη ΜΕΘ απαγορευόταν η λήψη τροφής ή νερού από εξωτερικό παράγοντα. Και ενώ η κλινική εικόνα της εγγονής βελτιωνόταν συνεχώς, στις 12 Αυγούστου ξεκίνησαν και πάλι τα συμπτώματα διάρροιας και η κατάστασή της επιδεινώθηκε. Στις 20 Αυγούστου εισήχθη ξανά στη ΜΕΘ και στις 23 Αυγούστου κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Πάραλληλα, η 86χρονη γιαγιά στις 11 Αυγούστου του 2013, παρουσίασε διάρροια και εμετούς τα οποία αρχικά προσπάθησε να αντιμετωπίσει με παυσίπονα. Η κατάστασή της, ωστόσο, επιδεινώθηκε στις 17 Αυγούστου και μία μέρα μετά εισήχθη στο νοσοκομείο με οξεία νεφρική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να εκπνεύσει μέσα στο νοσοκομείο στις 19 Αυγούστου.

Όλο αυτόν τον καιρό που η 34χρονη νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, οι εξετάσεις στο αίμα και τα ούρα της έδειχναν πως είχε προσβληθεί από κάδμιο, σε τοξικά επίπεδα. Στις 25 Νοεμβρίου, ωστόσο, διατάχθηκε η εκταφή των σορών των δυο γυναικών καθώς αμφισβητήθηκαν τα αποτελέσματα του καδμίου.

Τότε και μετά από ειδικές εξετάσεις που έγιναν στις σορούς των δύο γυναικών ανιχνεύθηκε, για πρώτη φορά, η ύπαρξη αρσενικού σε υψηλά επίπεδα, στα σπλάχνα τους. Επιπλέον, η ύπαρξη αρσενικού επιβεβαιώθηκε και από την επανεξέταση των δειγμάτων αίματος και ούρων που είχαν παρθεί από την 34χρονη κατα τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Με μία πολλή σημαντική και κρίσιμη, από τις ίδιες πηγές, επισήμανση. Από την επανεξέταση των δειγμάτων φαίνεται πως προέκυψε ότι ενώ τα επίπεδα αρσενικού είχαν πέσει κατά την πρώτη παραμονή της 34χρονης στη ΜΕΘ, όπου απαγορευόταν η λήψη τροφής και νερού από εξωτερικό παράγοντα, εκτοξεύθηκαν στα ύψη στις 15 Αυγούστου, τις ημέρες δηλαδή που είχε μεταφερθεί στην παθολογική πτέρυγα.

«Η κόρη μου ήθελε να χωρίσει τον λέκτορα»
Μία από τις τραγικές φιγούρες της υπόθεσης του αρσενικού είναι η μητέρα της συζύγου του λέκτορα. Στην εξιστόρησή της αναφέρει ότι η κόρη της παρουσίασε στομαχικές διαταραχές πριν το Πάσχα του 2013: «Τον Μάιο έκανε εμετούς και είχε διάρροιες. Αφού την εξέτασε ο οικογενειακός μας γιατρός, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου μετά από εξετάσεις, οι γιατροί γνωμάτευσαν γαστρεντερίτιδα, της χορηγήθηκαν δύο οροί και έλαβε εξιτήριο».

Η περιπέτεια της οικογένειας όμως μόλις άρχιζε: «Τέλη Ιουνίου του 2013, μαζί με το σύζυγό μου, τη μητέρα μου και την μικρή εγγονή μας πήγαμε στο εξοχικό μας στη Χαλκιδική. Η κόρη μου και ο γαμπρός μου, καθημερινά, ερχόντουσαν στο εξοχικό, νωρίς το βράδυ, όταν τελείωναν τις δουλειές τους και ξανάφευγαν το πρωί για Θεσσαλονίκη. Τα Σαββατοκύριακα όμως τα περνούσαν στο εξοχικό μας» αναφέρει η γυναίκα. Και συνεχίζει: «Εκείνο το διάστημα τα συμπτώματα της κόρης μου επιδεινώθηκαν και παρουσίασε παράλυση στα κάτω άκρα και αδυναμία κίνησης. Μετά τις διακοπές, επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον η κόρη μου κινείτο μόνο υποβασταζόμενη. Στις 25 Ιουλίου η κόρη μου εισήχθη στο νοσοκομείο και στις 29 μπήκε στη ΜΕΘ. Στις 4 Αυγούστου βγήκε από τη ΜΕΘ και στις 20 ξαναμπήκε όπου και κατέληξε στις 23 λόγω πολυοργανικης ανεπάρκειας».

Θύμα ήταν και η μητέρα της και γιαγιά της οικογένειας: «Η μητέρα μου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 18 Αυγούστου και απεβίωσε στις 19. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της κόρης μου, έμενα μαζί της συνέχεια. Μόνο όταν ο γαμπρός μου επισκεπτόταν την κόρη μου, αποχωρούσα από το δωμάτιο για λόγους διακριτικότητας και τους άφηνα μόνους. Εγώ τάιζα την κόρη μου στο νοσοκομείο αλλά κάποια μεσημέρια τη βοηθούσε να φάει ή να πιει νερό και ο γαμπρός μου καθώς εξέφραζε ο ίδιος την επιθυμία. Όλοι στην οικογένειά μας έτρωγαν το ίδιο φαγητό. Η μητέρα μου και η κόρη μου έτρωγαν και ταχίνι. Η κόρη μου και η εγγονή μου έτρωγαν στο σπίτι ενώ ο γαμπρός μου έπαιρνε το φαγητό του σε τάπερ για να το φάει στο Πανεπιστήμιο».

Ο λέκτορας αποδίδει τη δηλητηρίαση στο νερό του εξοχικού, όμως στην κατάθεσή της η γυναίκα ξεκαθαρίζει: «Στο εξοχικό μας, εδώ και χρόνια δεν πίνουμε το νερό και δεν το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική καθώς γνωρίζουμε ότι είναι ακατάλληλο για πόση. Χρησιμοποιούσαμε μόνο εμφιαλωμένο νερό. Η κόρη μου αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα λόγω της συμπεριφοράς του γαμπρού μου. Μάλιστα, κάποια στιγμή, η κόρη μου έφτασε στο σημείο να διώξει τον άνδρα της από το σπίτι με σκοπό να χωρίσουν ενώ του είχε ζητήσει να χωρίσουν και μετά τη γέννηση του παιδιού τους».

Τι κατέθεσε ο οικογενειακός γιατρός
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η κατάθεση που έδωσε στις αρχές ο γιατρός, στον οποίο είχε απευθυνθεί ο λέκτορας και είχε ζητήσει τη γνώμη του. Ο συγκεκριμένος γιατρός μάλιστα ήταν αυτός που παρακολουθούσε τον κατηγορούμενο όσο και την ανήλικη κόρη που είχε αποκτήσει με την άτυχη 34χρονη σύζυγό του. «Στις 22 ή 23 Αυγούστου με επισκέφτηκαν στο ιατρείο μου ο λέκτορας μαζί με τον αδερφό της γυναίκας του». Ο λέκτορας είχε επισκεφτεί τον γιατρό στο ιατρείο του και τον είχε ενημερώσει πως η γυναίκα του νοσηλεύεται σε άσχημη κατάσταση και η γιαγιά της καταλήξει λίγες ημέρες πριν.

«Τα αίτια θανάτου της γιαγιάς, αλλά και η κατάσταση της συζύγου του από όσα μου ανέφεραν ήταν υπό διερεύνηση. Μου ανέφεραν ότι είχαν γίνει κάποιες εξετάσεις στο αίμα για την σύζυγο και την γιαγιά της και έδειξαν υψηλή συγκέντρωση καδμίου, ενώ ήταν προς αναμονή των αποτελεσμάτων σε τρίχες από κάποιο εργαστήριο του εξωτερικού». Ο γιατρός όπως κατέθεσε τη συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορούσε να βοηθήσει ενώ όταν πληροφορήθηκε και για τον θάνατο της συζύγου του λίγες ημέρες αργότερα, συνέστησε στον καθηγητή του ΑΠΘ να στείλει ούρα στη Γερμανία, τόσο δικά του, όσο και της κορούλας του. «Πράγματι με μέριμνά μου αποστάλθηκαν σε εργαστήριο της Γερμανίας. Προέκυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κόρη του δεν παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά καδμίου, όμως παρουσίασαν υψηλότερες τιμές από το όριο σε αρσενικό και έχρηζαν θεραπείας».

Πατέρας και κόρη είχαν ακολουθήσει ειδική θεραπεία μετά τον θάνατο της συζύγου του αλλά και της γιαγιάς. Ο λέκτορας μάλιστα είχε αποδώσει την αιτία θανάτου της συζύγου του στο νερό όπως υποστηρίζει ο γιατρός: «Αναφορικά με την αιτία της δηλητηρίασης της συζύγου του μου ανέφερε ότι ίσως να ευθύνεται το νερό της εξοχικής τους κατοικίας». Ο καθηγητής του ΑΠΘ σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε στην κατάθεσή της η ερωμένη του και σήμερα σύντροφός του με την οποία έχουν αποκτήσει ένα παιδί μόλις 16 μηνών, είχε πει και στην ίδια πως η γυναίκα του είχε πάθει δηλητηρίαση πιθανόν από νερό στο εξοχικό του. Από την μέχρι τώρα σχηματισθείσα δικογραφία προκύπτει απέκκριση αρσενικού κάτω των φυσιολογικών ορίων.

Η σχέση του καθηγητή με Ρωσίδα φοιτήτρια του και το παιδί που έχουν αποκτήσει
Κατάθεση στις αρχές έδωσε και φοιτήτριά του Καθηγητή, ερωμένη του και σήμερα σύντροφός του με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδάκι 16 μηνών. Η φοιτήτρια αναφέρθηκε στη σχέση της με τον καθηγητή της. Αποκάλυψε πως ο ίδιος την προσέγγισε ερωτικά, χωρίς ωστόσο να της τάξει κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση σε ό,τι αφορά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο. Η νεαρή γοητεύτηκε από την αίγλη και την αναγνωρισιμότητα του καθηγητή της. Ήταν γνωστός στην κοινωνία της συμπρωτεύουσας, είχε οικονομική επιφάνεια και το πάθος του για εκείνη ξεπερνούσε τα όρια.

«Διατηρώ δεσμό μαζί του από τον Ιούλιο του 2012. Συνήθως βρισκόμασταν και συνευρισκόμασταν ερωτικά στο γραφείο του στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ που για ευνόητους λόγους κλείδωνε ή σε τροχόσπιτο στην περιοχή της Αγίας Τριάδας που άνηκε στον ίδιο ή στην οικογένειά του, ή και κάποιες φορές στην Καβάλα στα πλαίσια της εργασίας μου». Ο άνδρας ζούσε δύο παράλληλες ζωές. Στην μία ήταν πατέρας, οικογενειάρχης, λέκτορας. Στην άλλη εραστής, ένας άνδρας που το πάθος κυριαρχούσε και δεν δίσταζε να απολαμβάνει παράνομες στιγμές μέσα στο γραφείο του στο Πανεπιστήμιο. Πίσω από τις κλειστές πόρτες μεταμορφωνόταν σε έναν άνδρα έτοιμο για όλα που ικανοποιούσε τις ορέξεις του. Στο χώρο που δίδασκε, το προφίλ του άλλαζε και ήταν εκείνο που αρμόζει σε έναν λέκτορα.

Η 25χρονη γνώριζε, όπως υποστηρίζει στην κατάθεσή της, πως ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός ανήλικου κοριτσιού. Ωστόσο αυτή που δεν είχε αντιληφθεί τίποτα ήταν η σύζυγός του, η οποία πίστευε πως είχε βρει όλα όσα αναζητούσε και την ευτυχία τους είχε ολοκληρώσει η κορούλα τους. «Η γυναίκα του δεν γνώριζε για την σχέση μας». Ωστόσο ο λέκτορας, όπως ισχυρίστηκε η σύντροφός του στις αρχές, ήθελε να χωρίσει από την σύζυγό του, καθώς αντιμετώπιζαν προβλήματα στον γάμο τους: «Μου είχε πει ότι οι σχέσεις του με την γυναίκα του δεν ήταν ιδιαίτερα καλές κυρίως μετά την γέννηση της κόρης τους και την απόφαση του ονόματός της».

Ο ισχυρός άνδρας, όπως υποστήριξε η ερωμένη του, είχε κινήσει τις διαδικασίες του διαζυγίου «στις αρχές του έτους 2013, όπως μου είχε πει, είχαν ξεκινήσει την διαδικασία του διαζυγίου το οποίο τελικά βγήκε το καλοκαίρι του 2013. Δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία σίγουρα όμως ήταν το καλοκαίρι και λίγο διάστημα πριν το θάνατο της γυναίκας του». Ο άνδρας μάλιστα υπέδειξε και το χαρτί στην ερωμένη του προκειμένου να πειστεί πως είχε χωρίσει οριστικά από την γυναίκα του: «Οι υπογραφές μου φάνηκαν “περίεργες” ως προς την γνησιότητά τους, σαν απλής εκτύπωσης. Από όταν χώρισαν μου είπε ότι μετακόμισε στο πατρικό του σπίτι και την κόρη τους συνέχισε να την έχει η μητέρα της».

Μετά τον θάνατο της αδικοχαμένης μητέρας από αρσενικό ο λέκτορας μπορούσε πλέον να χαρεί τον έρωτά του με την φοιτήτρια. Πάντα όμως προσεκτικά, αφού ο θάνατος της πρώην συζύγου του ήταν πρόσφατος. «Μετά τον θάνατό της γυναίκας του για τρεις εβδομάδες ήταν πολύ προβληματισμένος. Μετά το διάστημα αυτό οι δια ζώσης επαφές μας έγιναν συχνότερες, σχεδόν καθημερινές. Στο τηλέφωνο μιλούσαμε πάντα πολλές φορές την ημέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η φοιτήτρια.

Ο λέκτορας είχε αναφερθεί, όπως ισχυρίζεται η 25χρονη, στα προβλήματα υγείας που παρουσίαζε η γυναίκα του: «Από τον Δεκέμβριο του 2012 μου είχε αναφέρει πως η γυναίκα του παρουσίασε γαστρικές ενοχλήσεις, που με τον καιρό η κατάσταση της υγείας της γενικότερα επιδεινωνόταν μέχρι τον Αύγουστο του 2013 που εισήχθη για τελευταία φορά στο νοσοκομείο για διάστημα ενός μήνα περίπου, όπου και κατέληξε». Ο ίδιος είχε αναφερθεί στον θάνατο της και είχε πει στην ερωμένη του πως «απεβίωσε από δηλητηρίαση από αρσενικό και κάδμιο, όπως μου είπε από κατανάλωση νερού στο εξοχικό τους».

Ο λέκτορας είχε παροτρύνει την φοιτήτρια να μην αποκαλύψει την σχέση τους αν κληθεί από τις αρχές και να την αποκρύψει: «Μου ζήτησε αν ποτέ με ρωτήσει η Αστυνομία για την σχέση μας να την αρνηθώ». Ο άνδρας φαίνεται να είχε σκεφτεί τα πάντα και να είχε οργανώσει πολύ καλά το σχέδιο του σε περίπτωση που ο κλοιός στένευε.

Στο εξοχικό της οικογένεια το δολοφονικό «μυστικό»;
Στην ιδιαίτερη διατροφή που ακολουθούσαν οι δύο γυναίκας αλλά και στην καταναλώση νερού στην εξοχική τους κατοικίας που περιείχε υψηλά ποσοστά αρσενικού υποστήρίζει τώρα ο κατηγορούμενος λέκτορας ότι οφείλεται η δηλητηρίαση από αρσενικό τόσο της 34χρονης συζύγου του όσο και της 86χρονης γιαγιά της.

Στα έγγραφα από έλεγχο που έγινε, στις 19/09/2013, στο εξοχικό της οικογένειας των θυμάτων και συγκεκριμένα στη δεξαμενή ύδρευσης του οικισμού, τη βρύση της αυλής της μονοκατοικίας και τη βρύση της κουζίνας του σπιτιού, μόνο το δείγμα που ελήφθη από το εσωτερικό της οικίας παρουσίασε ποσοστά σε αρσενικό και μόλυβδο που αποκλίνουν από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας «περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» (Αρσενικό: 55μg/L με ανώτατη παραμετερική τιμή τα 10μg/L και Μόλυβδος: 67μg/L με ανώτατη παραμετρική τιμή τα 10μg/L). Όπως επισημαίνεται, δε, στο σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, «…αυτές οι διαφοροποιήσεις προκαλούν ερωτηματικά που εστιάζονται π.χ. στην ποιότητα των αγωγών ύδρευσης εντός της οικίας ή/και σε πιθανές προσμίξεις με άλλη πηγή ύδρευσης. Επίσης, οι μεταβολές της ποιότητας του νερού δείχνουν ότι συντελούνται εσωτερικά της οικίας, και επομένως η διερεύνηση των αιτιών απαιτείται να γίνει με μέριμνα και ευθύνη του ιδιοκτήτη».

Σε μεταγενέστερο, ωστόσο, έλεγχο που έγινε και πάλι στη δεξαμενή του ιδιωτικού δικτύου ύδρευσης, τη βρύση της αυλής της μονοκατοικίας και τη βρύση της κουζίνας του σπιτιού, «δεν παρατηρήθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις των στοιχείων που αναλύθηκαν με αυτές που θέτει η σχετική ΚΥΑ περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης».

Στοιχεία που θέτουν νέα εύλογα ερωτήματα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία, στον οργανισμό της 34χρονης συζύγου του λέκτορα βρέθηκε μόλυβδος σε ποσοστά, ωστόσο, πολύ πιο κάτω από τα φυσιολογικά όρια. Επομένως αν δεχτεί κανείς ότι η τιμή αρσενικού που βρέθηκε στη βρύση της κουζίνας του σπιτιού, είναι μια λογική τιμή και το νερό αυτό καταναλώθηκε, θα έπρεπε στον οργανισμό της 34χρονης να βρεθούν, ταυτόχρονα, εκτός από υψηλά ποσοστά αρσενικού και υψηλά ποσοστά μολύβδου.

H συνέντευξη του λέκτορα στην «Tatiana Live»
Έσπασε την σιωπή του για πρώτη φορά ο λέκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του, αλλά και της γιαγιάς της, με αρσενικό. Ο κατηγορούμενος, μιλώντας στην εκπομπή «Tatiana Live», τόνισε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το θάνατο των δύο γυναικών, ενώ περιέγραψε αναλυτικά το χρονικό εκείνων των ημερών, όπου η σύζυγός του νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, επιμένοντας πως δεν έμεινε μόνος μαζί της καμία στιγμή, αφού πάντοτε ήταν εκεί οι γονείς ή ο αδερφός της.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα όσα έχουν ακουστεί για το ότι ο ίδιος είχε αγοράσει κάποια ποσότητα αρσενικού από το εξωτερικό, για χρήση στα εργαστήρια του πανεπιστημίου, λέγοντας πως τα μαθήματα του ουδεμία σχέση έχουν με βαρέα μέταλλα, και πως ακόμη και αν είχε προμηθευτεί το αρσενικό το 2011, δεν είχε κανένα λόγο να το χρησιμοποιήσει μετά από δύο χρόνια.

SHARE

Περισσότερα

MORE LIFESTYLE