42.grLifestyle«Πάμπλο Εσκομπάρ, ο πατέρας μου»: Η αληθινή ιστορία!

PABLO ESCOBAR: MI PADRE

«Πάμπλο Εσκομπάρ, ο πατέρας μου»: Η αληθινή ιστορία!

Η θεία και οι κρύπτες με τα εκατομμύρια δολάρια που «έκαναν φτερά» [ΕΙΚΟΝΕΣ]

«Πάμπλο Εσκομπάρ: Ο πατέρας μου», είναι ο τίτλος του βιβλίου του γιου του, Σεμπαστιάν Μαροκέν η Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ, που αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά από τη ζωή του δίπλα στον Πάμπλο Εσκομπάρ, ο ματωμένος μύθος του οποίου ξαναζεί τόσο μέσα από το βιβλίο αυτό όσο και από δυο τηλεοπτικές σειρές: Το «Narcos» και το «Pablo Escobar».
Η ημέρα που ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ μεγάλωσε απότομα ήταν όταν η «αυτοκρατορία» του πατέρα του, που έστησε το καρτέλ του, Μεντεγίν, έδυσε με την εκτέλεσή του από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Ηταν Δεκέμβριος του 1993 όταν οι φωτογραφίες με το ξυπόλητο πτώμα του έκαναν το γύρο του κόσμου. Ο γιος του μεγαλύτερου ναρκοβαρώνου που γνώρισε ο κόσμος, αναγκάστηκε να φύγει από την Κολομβία, να αλλάξει το όνομά του, να μετοικήσει στην Αργεντινή και να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή.

escobar-pablo-1

«Όταν πεθάνω να μην πάτε στο νεκροταφείο…»
«Όταν πεθάνω να μην πάτε στο νεκροταφείο γιατί μπορεί κάτι να σας συμβεί», είχε πει ο Εσκομπάρ στην οικογένειά του. Ηταν η εντολή που η οικογένειά του θα παράκουγε. «Σ’ εκείνο το νεκροταφείο η γιαγιά Ερμίλδα είχε δυο κομμάτια γης κι εκεί αποφασίσαμε να θάψουμε τον πατέρα μου και τον Άλβαρο δε Χεσούς Αγουδέλο, τον τελευταίο του σωματοφύλακα, του οποίου το ψευδώνυμο ήταν “Λιμόν” (σ.σ. Λεμόνι)», αναφέρει ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίνωας». Στα πρώτα τρία κεφάλαια του βιβλίου ο γιος του ναρκέμπορου που έγινε μύθος ξεδιπλώνει τον εμφύλιο πόλεμο μέσα στους κόλπους της οικογένειας. Έναν πόλεμο με πολλούς πρωταγωνιστές όπως τον Ρομπέρτο Εσκομπάρ θείο και αδερφό του Πάμπλο, την θεία του Άλμπα Μαρίνα, την γιαγιά του και άλλους.

Η θεία και οι κρύπτες με τα εκατομμύρια δολάρια που «έκαναν φτερά»
Τελικά, ο πόλεμος που μαινόταν ανάμεσα στα καρτέλ ναρκωτικών του Κάλι και του Μεδεγίν δεν επέτρεψε στον ίδιο να αποχαιρετήσει τον πατέρα του: Εξαιτίας αυτού του πολέμου υπήρχε κίνδυνος για την ζωή του ίδιου, της μητέρας του και της αδερφής του. Η οικογένεια του Εσκομπάρ φυλασσόταν καθημερινά από δεκάδες πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας και ζούσε σε ένα ξενοδοχείο, αφού κανένα σπίτι της οικογένειας δεν ήταν πια ασφαλές. Όταν τα χρήματα άρχισαν να τελειώνουν ο Χουάν αποφάσισε να στείλει τη θεία του, Άλμπα Μαρίνα, στο λεγόμενο «Γαλάζιο Σπίτι», προκειμένου να πάρει μέσα από δύο κρύπτες ένα ποσό μερικών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η θεία του πήγε αλλά όταν επέστρεψε απογοητευμένη: Τα χρήματα που βρήκε ήταν πολύ λίγα σύμφωνα με τα λεγόμενά της.

escobar-pablo-4

Η ίδια, όμως, είχε πει ψέματα, κάτι που αποδείχτηκε όταν ο Χουάν Εσκομπάρ θα δεχθεί την επίσκεψη του El Gordo (σ.σ. Ο χοντρός), του ανθρώπου που βοήθησε την θεία του να τα φορτώσει στο αυτοκίνητό της. «Ψέμματα! Εγώ ο ίδιος την βοήθησα να βάλει στο αμάξι εκείνο το βουνό από λεφτά. Γέμισε τόσο που κάθισαν τα πίσω λάστιχα. Ορκίζομαι ότι τα πήρε όλα η θεία σου κι αν θέλεις κάθομαι να την φωνάξεις για της το πω κατάμουτρα!», τον πληροφόρησε εκείνος…

«Είχαν διατάξει να μας δολοφονήσουν…»
Δεν ήταν, ωστόσο, άλλος από τον Πέπε Καστάνιο, ναρκέμπορο και πρώην συνεργάτη του Πάμπλο Εσκομπάρ ο οποίος τον κυνήγησε μέχρι τον θάνατό του και διέταξε την δολοφονία της γυναίκας και των δύο παιδιών. Μετά, όμως, από επιστολή που έστειλε η μητέρα του στον Καστάνιο, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν σκόπευε ποτέ να τους πειράξει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τους επέστρεψε, μάλιστα, και κάποια έργα τέχνης που είχαν κλέψει οι άνδρες του σε ένα από τα δεκάδες καταφύγια που διατηρούσε ο Εσκομπάρ. Μεταξύ αυτών ο περίφημος πίνακας του Σαλβαδόρ Νταλί «Rock ‘n’ Roll».

Δεν ένιωθε, όμως, μόνο τότε ότι απειλούνταν η ζωή του ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ αλλά και όταν τα πρώην πρωτοπαλίκαρα του Πάμπλο που είχαν μπει στην φυλακή παρακαλούσαν τον γιο του να τους βοηθήσει δίνοντάς τους χρήματα. Ένας από αυτούς ήταν ο Λεονίδα Βάργκας, ένας μυθικός «capo» από την Κακετά, ο οποίος για χρέος 1.000.000 δολαρίων πληρώθηκε με ένα …αεροπλάνο από τα δεκάδες που είχε ο Εσκομπάρ την εποχή της παντοδυναμίας του.

escobar-pablo-2

Η συνάντηση με τον επίσης φυλακισμένο έμπορο ναρκωτικών Ιβάν Ουρντινόλα αποδείχτηκε εφιαλτική για τον υιό Εσκομπάρ, όταν του ζήτησε να μεταβεί στο Κάλι για να συναντήσει τον, παντοδύναμο εκείνη την εποχή, Δον Χιλμπέρτο που κινούσε πλέον όλα τα νήματα των κυκλωμάτων ναρκωτικών. «Αν πάω στο Κάλι θα επιστρέψω σε … πλαστική σακκούλα», είπε ο Χουάν Πάμπλο. Ακολούθησε η παρακάτω έκρηξη: «Και ποιος νομίζεις ότι είσαι για να μην πας στο Κάλι; Αυτοί που σε φρουρούν είναι μιλημένοι, έτοιμοι να σε καθαρίσουν, το μόνο που περιμένουν είναι να τηλεφωνήσουμε για να δώσουμε τη διαταγή. Τι νομίζεις ότι κοστίζει να σε σκοτώσουν; Νομίζεις ότι οι φυγόδικοι ζητάνε πολλά για να σε καθαρίσουν; Τριακόσια εκατομμύρια αξίζεις κι άμα θέλεις φωνάζουμε τώρα τα παλικάρια και σου τινάζουν τα μυαλά στον αέρα. Άντε, φεύγα απο δω, καριόλη, γιατί θέλω να τον βάλω στην κυρά μου τώρα», του είπε εκείνος.

Η γυναίκα του Εσκομπάρ απέναντι στην ελίτ των εμπόρων ναρκωτικών της Κολομβίας
«Κοιτάξτε, κύριοι, τον πόλεμο τον χάσαμε. Βρισκόμαστε εδώ για να επιτύχουμε μια συμφωνία και να σώσω τη ζωή μου και τη ζωή των παιδιών μου, την οικογένεια Εσκομπάρ, τους δικηγόρους μας και γενικότερα τους ανθρώπους του Πάμπλο Εσκομπάρ». Αυτά ήταν τα λόγια της Μαρίας Βιτόρια Ενάο Εσκομπάρ στη συνάντησή της απέναντι σε σαράντα άνδρες την ελίτ των εμπόρων ναρκωτικών της Κολομβίας, οι οποίοι μόνο φιλικά διακείμενοι δεν ήταν απέναντί της. Γιατί; Απλούστατα διότι κάποιοι από αυτούς είχαν απαχθεί από τον Εσκομπάρ, σε άλλους είχε σκοτώσει τα αδέρφια τους, είχε κάψει τα σπίτια τους και τους είχε αναγκάσει να εγκαταλείψουν την Κολομβία. Η τελική απόφασή τους ήταν να ζήσουν όλοι εκτός από τον Χουάν ενώ η οικογένεια Εσκομπάρ έπρεπε να καταβάλλει ως αποζημίωση για τον πόλεμο ανάμεσα στο καρτέλ του Μεδεγίν και στο καρτέλ του Κάλι το ποσό των 120.000.000 δολαρίων.

Μια αμύθητη περιουσία
Τις επόμενες εβδομάδες η Μαρία Βιτόρια μαζί με δικηγόρους και συμβολαιογράφους προσπάθησε να αποτιμήσει την περιουσία του νεκρού συζύγου της. Αυτό κατέστη δυνατό μόνο για το 30% της περιουσίας και συγκεκριμένα σε ακίνητα, αεροπλάνα, σκάφη αναψυχής, πανάκριβα αυτοκίνητα, μηχανές και έργα τέχνης τα οποία στάλθηκαν με λίστες στους υποψήφιους νέους ιδιοκτήτες τους. Έγιναν πολλές συναντήσεις και στην τελευταία, όταν όλα πια είχαν μοιραστεί ο Ροδρίγκες είπε μια φράση που έμεινε για πάντα στην ιστορία: «Ότι και να γίνει από τώρα και στο εξής στην Κολομβία δεν θα ξαναγεννηθεί τίγρη σαν τον Πάμπλο Εσκομπάρ».

escobar-pablo-5

Πήγα στη συνάντηση νιώθοντας ότι ίσως να μην επιστρέψω ζωντανός…
Στην επόμενη συνάντηση έπρεπε πλέον να παραστεί και ο Χουάν Πάμπλο κατά απαίτηση των αρχηγών από το καρτέλ του Κάλι. Έπρεπε να τους πείσει ότι δεν είχε σκοπό να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και ότι θα έμενε μακριά από το εμπόριο ναρκωτικών. Πήγε νοιώθοντας ότι μπορεί και να μην επέστρεφε ζωντανός, μαζί με την μητέρα του, όμως το πρώτο σοκ ήρθε, όταν βρέθηκε σε μια αίθουσα έχοντας απέναντι την γιαγιά του και μητέρα του πατέρα του μαζί με μια θεία του επίσης αδερφή του πατέρα του, έναν θείο του και ένα ξάδερφό του. Η αποκάλυψη ήταν συγκλονιστική. Οι πιο στενοί συγγενείς του Πάμπλο Εσκομπάρ είχαν προστρέξει στο καρτέλ του Κάλι για κληρονομικά ζητήματα που αφορούσαν μόνο την οικογένεια και ποιος ξέρει για τι άλλο. Ακολούθησε ενώπιον τριών ναρκοβαρώνων η μικρής διάρκειας ομιλία του Χουάν Πάμπλο, που ξεκαθάρισε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ακολουθήσει έναν δρόμο πολύ διαφορετικό από αυτόν του πατέρα του. Ιδού η … απολογία του:

escobar-pablo-7

«Δεν έχω καμιά απολύτως πρόθεση να εκδικηθώ τον θάνατο του πατέρα μου…»
«Κύριοι, ήρθα εδώ γιατί θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν έχω καμιά απολύτως πρόθεση να εκδικηθώ τον θάνατο του πατέρα μου. Αυτό που θέλω να κάνω και το ξέρετε είναι να φύγω από τη χώρα για να σπουδάσω και να έχω άλλες ευκαιρίες, διαφορετικές απ’ αυτές που μου δίνονται εδώ. Η πρόθεσή μου είναι να μη μείνω στην Κολομβία, για να μην ενοχλώ κανέναν, αλλά νιώθω πως είναι αδύνατο να το πραγματοποιήσω, γιατί εξαντλήσαμε όλες τις εναλλακτικές για να βρούμε μια λύση. Για μένα είναι ξεκάθαρο πως, αν θέλω να παραμείνω ζωντανός, θα πρέπει να φύγω από τη χώρα».

SHARE

Περισσότερα

MORE LIFESTYLE