42.grLifestyleΚαλογρίτσας: Ποιος είναι ο «κόκκινος» καναλάρχης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ

Καλογρίτσας: Ποιος είναι ο «κόκκινος» καναλάρχης

Πατήρ και υιός, Χρήστος και Γιάννης, οι νέοι μεγάλοι παίκτες των media

Από τον περασμένο Μάιο ακούστηκε για πρώτη φορά στη δημοσιογραφική πιάτσα πως ο Χρήστος Καλογρίτσας θα ήταν ένας από τους διεκδικητές τηλεοπτικής άδειας. Και τελικά όχι μόνο μπήκε σαν σίφουνας στη διαδικασία και μάλιστα με μια πολυσυζητημένη εγγυητική επιστολή, ως προς τον χρόνο κατάθεσης της, αλλά κατάφερε να κερδίσει και μία από αυτές, με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 52 εκατομμυρίων. Στη διαδικασία συμμετείχε ο Γιάννης Βλαδήμηρος Καλογρίτσας, ο υιός του Χρήστου, που πήρε το δεύτερο όνομα του προς τιμήν του… Λένιν, σύμφωνα τουλάχιστον με τα γραφόμενα του «κόκκινου» Τύπου.

Ο Γιάννης, είναι 43 ετών, παντρεμένος 15 χρόνια με την Μαρία και έχει δύο παιδιά, την Νικολέτα και τον Χρήστο. Ξεκίνησε να σπουδάζει σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου και τις συνέχισε στο Λος Άντζελες.

Ποιος είναι όμως ο Χρήστος Καλογρίτσας, o νέος, «κόκκινος καναλάρχης»; Ο κατασκευαστής, ο «εργολάβος της Αριστεράς» όπως τον αποκαλούν κάποιοι λόγω της στενής του σχέσης με το ΚΚΕ και γενικότερα την κοινοβουλευτική Αριστερά, έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με τον Τύπο.

kalogritsas1

Οι παλαιότεροι τον θυμούνται όταν ανέλαβε την οικονομική υποστήριξη της «Πρώτης» και όταν η εφημερίδα της ανανεωτικής Αριστεράς έκλεισε, ήταν από τους ανθρώπους που βοήθησαν στην έκδοση του «Επτάμιση». Και στα δύο εγχειρήματα είναι δίπλα του ο δημοσιογράφος Νίκος Τσαγκρής. Και τα δύο έντυπα φέρουν την υπογραφή του. Στην «Πρώτη» κάνει τα πρώτα βήματά του ο Σταύρος Θεοδωράκης με μια σελίδα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, υπογράφοντας ως «αεριτζής», ενώ θα συνεχίσει να αρθρογραφεί και στο «Επτάμιση».

Ο νόμος 1730 του 1987 της συγκυβέρνησης ΝΔ – ενιαίου Συνασπισμού έδινε τη δυνατότητα λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού σε επιχειρηματίες που είχαν πρότερη εμπειρία στον χώρο του Τύπου. Γύρω από τον ΑΝΤ1 TV, που ιδρύεται τον Αύγουστο του 1989 και εκπέμπει την 1η Ιανουαρίου του 1990, συμπράττουν ο εκδότης της «Πρώτης» μαζί με τον μακαρίτη Άρη Βουδούρη, εκδότη του «Ελεύθερου Τύπου», και τον Γιάννη Πουρνάρα, που τότε εξέδιδε το «Τηλέραμα».

Το 1993, με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου, αναλαμβάνει τη γενική διεύθυνση της ΕΡΤ και το 1995 ως πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος στην ΕΡΤ, μετά την απομάκρυνση του Ευγένιου Γιαννακόπουλου, στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου, υπουργού Τύπου την εποχή εκείνη. Θα διατηρήσει την προεδρία και την εποχή Σημίτη, δίνοντας βήμα στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Στ. Θεοδωράκη. Θα τον διαδεχθεί στη θέση ο Άγγελος Στάγκος, σημερινός σύμβουλος έκδοσης της «Καθημερινής».

Ο Χρήστος Καλογρίτσας το 2011 ιδρύει την Pileus Holding, η οποία ασχολείται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και με τη συμμετοχή σε εταιρείες πληροφορικής, ΜΜΕ, δημοσκοπήσεων και διαφημίσεων. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και στο πρώτο ΔΣ συμμεμετέχουν ο Αντώνης Μαργέτης (αντιπρόεδρος), ο γιος του, Γιάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (διευθύνων σύμβουλος) και οι Κωνσταντίνος Τζουτζουράκης και Αλέξανδρος Παπασπυρίδης.

kalogritsas2

Ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει πάνω από 30 χρόνια παρουσίας στον χώρο των κατασκευών και διαθέτει στα 69 του χρόνια την εταιρεία «Τοξότης ΑΕ». Η εταιρεία έχει αναλάβει κατασκευαστικά έργα και κυρίως δίκτυα στην Αττική (επεκτάσεις μετρό, δίκτυα κ.λπ.), την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, το εθνικό δίκτυο Σάμου, την αναβάθμιση του παραλιακού οδικού δικτύου του Πειραιά, δημόσια έργα στην επαρχία (σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Κόρινθο), καθώς και οικοδομικά έργα όπως η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Βέροιας, του Νοσοκομείου Θήρας και του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου.

H εταιρεία του πρόσφατα πρωταγωνίστησε σε μια συγχώνευση πολλών εταιρειών. Η «Τοξότης» τέθηκε επικεφαλής του σχήματος. Κάπου εδώ ο Χρήστος Καλογρίτσας συναντά και πάλι τους συντρόφους του, καθώς η «Τοξότης» εξαγοράζει την εταιρεία Μέδουσα, όπως μετονομάστηκε η εταιρεία Τσίπρας ΑΤΕ, του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του Πρωθυπουργού, μετά την αποχώρησή του από το εταιρικό σχήμα.

SHARE

Περισσότερα

MORE LIFESTYLE