42.grLifestyleΣτα άδυτα της ΓΓΕΕ: Αυτή είναι η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ «ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»

Στα άδυτα της ΓΓΕΕ: Αυτή είναι η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες

Το ποντάρισμα, η απομόνωση και ο Big Brother [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Αρχίζει αύριο, Τρίτη 30 Αυγούστου, η πρωτόγνωρη διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, μετά την προσομοίωση της περασμένης Πέμπτης, προχωρούν σήμερα στην τελική πρόβα-εκπαίδευση των συμμετεχόντων στη διαδικασία. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα σφραγιστούν οι αίθουσες παρουσία των εκπροσώπων των καναλιών και την Τρίτη το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία. Σε αυτή θα συμμετέχουν σύνολο εννέα υποψήφιοι, με τους πέντε να είναι νυν καναλάρχες και τους τέσσερις να αποτελούν νέους παίκτες. Μόνο οι τέσσερις από αυτούς, με τη λήξη της διαδικασίας θα είναι πλέον νόμιμοι ιδιοκτήτες τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών «πανελλαδικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου και υψηλής ευκρίνειας».

Η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και εξαντλητική, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των υποψηφίων. Μπορεί να κρατήσει έως και τρεις μέρες και καθ’όλη τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξέλθουν του κτιρίου. Για το λόγο αυτό στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης έχουν προμηθευτεί κρεβάτια από τον Στρατό, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενώ εταιρεία catering φροντίζει για τη σίτιση. Κανένας εκτός των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό δεν θα έχει πρόσβαση στη ΓΓΕΕ, ενώ οι δημοσιογράφοι θα παραμείνουν αυστηρά εκτός του κτιρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν σε συγκεκριμένους χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους παρά μόνο με συνοδεία. Επίσης, δεν θα τους επιτραπεί η χρήση προσωπικών υπολογιστών ή ασύρματων συσκευών.

Στην αίθουσα των υποψηφίων θα βρίσκεται μόνο ο υπολογιστής με το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις. Το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής (η οποία θα είναι εγκατεστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελή επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του διαγωνισμού θα αποκλείεται η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Τα στάδια
Η διαγωνιστική διαδικασία θα γίνει σε δύο φάσεις. Κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ. Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια.

Ειδικότερα στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη).

Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές στη δημοπρασία είναι δεσμευτικές καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο θα λειτουργήσει υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο. Ο διαγωνισμός διενεργείται από την ειδική Επιτροπή Διεξαγωγής και το κτίριο θα παραδοθεί προς φύλαξη στην Ελληνική Αστυνομία. Το κατώφλι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης θα περάσουν οι εκπρόσωποι εννέα υποψηφίων και με τη λήξη της διαδικασίας τέσσερις από αυτούς θα έχουν άδεια τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι είναι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)
7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)
8. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
9. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED,

gge-1 gge-2 gge-3 gge-4 gge-5 gge-6 gge-7 gge-8 gge-9

9818027

9818027

gge-11 gge-12 gge-13 gge-14

SHARE

Περισσότερα

MORE LIFESTYLE