Σε μία λαμπερή τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ball Room του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, παρουσία 300 εκλεκτών καλεσμένων, αναδείχθηκαν και φέτος μέσω των Χρυσών Σκούφων 2018 τα κορυφαία εστιατόρια στην Ελλάδα, με το Etrusco να βρίσκεται για έκτη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση, κατακτώντας ακόμα καλύτερη βαθμολογία από πέρυσι.
Μεγάλος νικητής της βραδιάς ο Έκτορας Μποτρίνι, με το κερκυραϊκό Εtrusco να κερδίζει 17/20 και 2 Χρυσούς Σκούφους και το αθηναϊκό Botrini’s 16/20 και έναν Χρυσό Σκούφο. Όμως οι διακρίσεις για τον σεφ δεν σταμάτησαν εκεί, αφού κατάφερε να αποσπάσει βαθμολογία 16/20 και έναν Χρυσό Σκούφο για το Botrini’s που διατηρεί στο Χαλάνδρι, αλλά και 15,5/20 και έναν Χρυσό Σκούφο ως σεφ του Fresco, τη ναυαρχίδα του συγκροτήματος, το Sani Dunes, στο Sani Resort.
Σημειώνουμε ότι ένας Χρυσός Σκούφος απονέμεται σε εστιατόρια που συγκεντρώνουν βαθμολογία 15/20 και πάνω, δύο Χρυσοί Σκούφοι απονέμονται σε εστιατόρια που βαθμολογούνται με 16,5/20 και πάνω (φέτος πήραν μόνο το Etrusco και το Funky Gourmet), ενώ οι άπιαστοι τρεις Σκούφοι απονέμονται σε εστιατόρια με βαθμολογία 18,5/20 και πάνω.
Αναφορικά με τα «Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας», πλέον ανεξαρτητοποιούνται και θα απονεμηθούν σε έναν ξεχωριστό θεσμό που θα τιμά αποκλειστικά την ελληνική κουζίνα. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency» στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαρτίου.
Το μενού του επίσημου δείπνου της απονομής υπέγραψαν πέντε ταλαντούχοι Έλληνες σεφ που διαγράφουν μια εξαιρετική πορεία σε πολυβραβευμένα εστιατόρια του εξωτερικού. Ο λόγος για τους Θάνο Φέσκο (Geranium, Kοπεγχάγη), Γιώργο Παπαζαχαρία (Maaemo, Όσλο), Μιχάλη Παπαφίλη (Epicure, Παρίσι), Φίλιππο Χρονόπουλο(Restaurant du Palais Royal, Παρίσι) και Γιώργο Κατάρα (Geranium, Kοπεγχάγη).
Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν και οι βαθμολογίες
Etrusco, Κέρκυρα: 17/20 (2 Χρυσοί Σκούφοι)
Funky Gourmet, Αττική: 16,5/20 (2 Χρυσοί Σκούφοι)
Από έναν Χρυσό Σκούφο κέρδισαν όλα τα παρακάτω εστιατόρια:
Bortini’s, Αττική: 16/20
Σπονδή, Αττική: 16/20
Varoulko Seaside, Αττική: 16/20
Fresco, Μακεδονία, Σάνη: 15,5/20
Matsuhisa Mykonos, Μύκονος: 15,5/20
Ocean Restaurant, Κρήτη, Άγ. Νικόλαος: 15,5/20
Squirell, Μακεδονία, Νικήτη: 15,5/20
Treehouse, Μακεδονία, Βουρβουρού: 15,5/20
Tudor Hall, Αττική: 15,5/20
Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη: 15/20
Calypso, Κρήτη, Ελούντα: 15/20
CTC, Αττική: 15/20
GB Roof Garden, Αττική: 15/20
Hytra, Αττική: 15/20
Κουκούμαυλος, Φηρά, Σαντορίνη: 15/20
Lycabettus Restaurant, Οία, Σαντορίνη: 15/20
Noble Gourmet Restaurant, Ρόδος: 15/20
Ντομάτα, Μακεδονία, Σάνη: 15/20
Patio, Βουλιαγμένη, Αττική: 15/20
Premiere, Αττική: 15/20
Σελήνη, Κυκλάδες, Σαντορίνη, Πύργος: 15/20
Water Restaurant, Μακεδονία, Σάνη: 15/20