Tourrettes sur Loup! Χτισμένο σε ένα ψηλό, βραχώδη λόφο που βλέπει την Γαλλική Ριβιέρα, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κυανής Ακτής, τοποθετημένο στην ιδανική απόσταση μεταξύ βουνού και θάλασσας, μόλις 25 χιλιόμετρα από τη Νίκαια και 35 από τις Κάννες. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό χωριό μοναδικής ομορφιάς αλλά και μεγάλης ιστορίας, που μοιάζει πολύ με τη δική μας Μονεμβασιά, καθώς στην ουσία πρόκειται για μια καστρόπολη του 15ου αιώνα, αυθεντικής ρωμαϊκής και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, στην κορυφή της οποίας δεσπόζει ένα εντυπωσιακό κάστρο.
Γνωστή και ως «πόλη με τις βιολέτες», καθώς στις απότομες πλαγιές της ανθίζουν κάθε Μάρτιο μιλιούνια πανέμορφων λουλουδιών, με την ατμόσφαιρα να πλημμυρίζει αρώματα, η Tourrettes sur Loup και τα γύρω χωριά της αποτέλεσε για χρόνια τη «Μέκκα» της έμπνευσης και της δημιουργίας για φημισμένους καλλιτέχνες, ζωγράφους, μουσικούς, συγγραφείς και τεχνίτες, κυρίως μετά τον πόλεμο, περίοδο που άλλωστε ξεκίνησε και η «έκρηξη» στην τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής κοντά στα παράλια της Κυανής Ακτής.
Σήμερα, στα γραφικά στενά της, στεγάζονται περισσότερα από 30 καλλιτεχνικά στούντιο και μπουτίκ, πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών αλλά και διασήμων του πλανήτη, κάποιοι από τους οποίους έχουν δημιουργήσει τα δικά τους εξοχικά στη γύρω περιοχή.
Ένας από αυτούς, ο διάσημος Γάλλος -αλλά γεννημένος στην Ιταλία- μόδιστρος Pierre Cardin, έχοντας ζήσει για χρόνια μέσα στη λάμψη των Καννών και της Côte d’Azur, το 1989 αγόρασε έναντι ενός αστρονομικού ποσού, άγνωστου πάντως, το περίφημο «Παλάτι των φυσαλίδων» («Palais Bulles»), μια πολυδαίδαλη φουτουριστική έπαυλη σε συνολική έκταση 8.5 στρεμμάτων, στο Théoule-sur-Mer, η οποία μάλιστα έχει ανακηρυχθεί «ιστορικό Μνημείο» από το γαλλικό υπουργείο πολιτισμού.
Πρόκειται για μια εξοχική κατοικία 42 ετών, έξι επιπέδων, σε πλαγιά του ορεινού, ηφαιστειογενούς όγκου Massif de L’Esterel, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1975 και ολοκληρώθηκε το 1989 από τον Ούγγρο αρχιτέκτονα Antti Lovag. Την έπαυλη κατείχε μέχρι το θάνατο του ένας Γάλλος βιομήχανος, ο Pierre Bernardο, ο οποίος ενθουσιασμένος από τα σχέδια του Ούγγρου, τού είχε αναθέσει την κατασκευή της, χωρίς περιορισμό στα έξοδα.
Ο Lovag, όχι ιδιαιτέρως γνωστός στο ευρώ κοινό, έχοντας σαν έμπνευση τις προϊστορικές ανθρώπινες κατοικίες σε σπηλιές, δημιούργησε ένα συγκρότημα δωματίων, που επικοινωνούν μεταξύ τους, δίνοντάς τους σφαιρικά σχήματα, σαν φυσαλίδες, με κυματοειδείς γραμμές, γεμάτα καμπύλες και χωρίς καθόλου γωνίες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο τον αρχιτέκτονα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2014, το «Palais Bulles» δεν έχει καμία ευθεία γραμμή, καθώς οι τελευταίες δηλώνουν την «επιθετικότητα του ανθρώπου ενάντια στη φύση».
Εκτός των άλλων, το συγκρότημα μοιάζει από απόσταση απόλυτα ταυτισμένο με το φυσικό περιβάλλον της Côte d’Azur, σε μια περιοχή που κυριαρχεί ο απαράμιλλης ομορφιάς ηφαιστειογενής όγκος του Massif de L’Esterel, πασίγνωστος και πολυφωτογραφημένος για τις απίθανες αποχρώσεις του κόκκινου που δημιουργούνται στις γυμνές και απόκοσμες επιφάνειες του.
Με θέα τον κόλπο των Καννών, το «Παλάτι των φυσαλίδων» καταλαμβάνει 1.200 τετραγωνικά μέτρα, όλα τους σε σφαιρικό σχήμα, μεταξύ των οποίων μια τεράστια αίθουσα διαλέξεων και εκδηλώσεων με 500 καθίσματα, αίθουσα υποδοχής, ένα καθιστικό με πανοραμική θέα και 10 σουίτες, όλες διακοσμημένες από διάφορους καλλιτέχνες και εικαστικούς όπως τους Patrice Breteau, Jerome Tisserand, Daniel You, François Chauvin, Gerard Cloarec, και άλλους. Μάλιστα, καμία σουίτα δεν είναι ίδια με την άλλη και για αυτό το λόγο θεωρούνται μικρές αίθουσες τέχνης, με όλη την επίπλωση να είναι ειδική παραγγελία για τη συγκεκριμένη κατασκευή.
Κάθε σουίτα και χώρος του «Palais Bulles» αποτελεί ένα πραγματικό έργο τέχνης, το οποίο πάντως στο ξεκίνημα της δημιουργίας του δεν είχε εκτιμηθεί ιδιαιτέρως από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είχαν συνηθίσει στις λαμπρές επαύλεις με τη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική ή στα παραδοσιακά αρχοντικά της νότιας Γαλλίας, μιας περιοχής λουσμένης στο φως του ήλιου για σχεδόν 300 ημέρες στο χρόνο. Με τον καιρό πάντως, το «Παλάτι» καταξιώθηκε στη συνείδηση των ντόπιων και σήμερα αποτελεί πραγματικό αξιοθέατο, αν και προσφέται κυρίως για μεγάλες εκδηλώσεις, γκαλά, φωτογραφήσεις μόδας, συνέδρια ακόμα και για γάμους, καθώς μπορεί να υποδεχθεί έως και 350 άτομα για ανάλογες εκδηλώσεις και μέχρι 500 για κοκτέιλ πάρτυ στους τροπικούς κήπους και στις εντυπωσιακές πισίνες του.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2016, η Γαλλίδα αρχιτεκτόνισσα Odile Decq ολοκλήρωσε ακόμα μία ανακαίνιση του «Palais Bulles» και από τον Μάρτιο του 2017 ο Pierre Cardin, στα 94 του πλέον, αποφάσισε να το πουλήσει μέσω του μεσιτικού γραφείου Tranio Overseas Property αντί του αστρονομικού ποσού των 350.000.000 ευρώ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα για το αν έχει βρεθεί αγοραστής.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ