Palm Island: 332 πανάκριβα στρέμματα γης σε ένα νησί φτιαγμένο από ανθρώπινα χέρια στον κόλπο του Biscayne, στη Νότια Φλόριντα, στο Μαϊάμι, σε μία λίμνη ουσιαστικά, στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. 329 άτομα ζουν σε αυτή τη στενή λωρίδα γης, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή, η οποία συνδέεται μέσω γέφυρας τόσο με την στεριά όσο και με ένα ακόμα luxurious τεχνητό νησί πάμπλουτων ιδιοκτητών, το Hibiscus.
Στο Palm Island, που κατασκευάστηκε το 1919 από τον Locke Highleyman, σε μία περιοχή που ήταν απλησίαστη εξαιτίας των βάλτων, των κουνουπιών αλλά και των ερπετών, κυριαρχούν οι μεγαλοπρεπείς εξοχικές επαύλεις σε Art Deco στιλ, μοντέρνας τοπικής αρχιτεκτονικής και μεσογειακής τεχνοτροπίας, ενώ κάποιες από αυτές θυμίζουν τις αποικιακού στιλ κατοικίες του βαθύ Νότου, χωρίς πάντως τις κιτσάτες υπερβολές άλλων παραθαλάσσιων περιοχών. Στο νησί αυτό, οι κάτοικοι του δεν έχουν ανάγκη την επίδειξη πλούτου και χλιδής, οι περισσότεροι είναι μόνιμοι, καθώς υπάρχουν και δύο σχολεία, ενώ η πρόσβαση ελέγχεται 24 ώρες την ημέρα από στεριά και θάλασσα.
Ένας από τους πρώτους που αγόρασε κομμάτι γης στο Palm Island, το 1920, ήταν ένας πολύ επιτυχημένος μεσίτης από την μακρινή Πενσυλβάνια, ο Clarence M. Busch και ο οποίος δύο χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε την κατασκευή μιας πολυτελούς εξοχικής κατοικίας, στο αποικιακό στιλ αρχιτεκτονικής του Μαϊάμι, που διέθετε σχεδόν 30 μέτρα ιδιωτικής ακτογραμμής στον κόλπο του Biscayne και θέα το Hibiscus.
Ο Busch δεν κράτησε την βίλα για τον ίδιο αλλά κέρδισε διπλάσια χρήματα από την επένδυση του πουλώντάς την σε έναν επιτυχημένο ασφαλιστή, τον James W. Popham που έψαχνε τρόπο να απεμπλακεί από τη Wall Street.
Ήταν εκείνη η εποχή, λίγο πριν τη δεκαετία του 1930 και μέσα στο οικονομικό κραχ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σκοτεινή περίοδος της ποτοαπαγόρευσης, των συμμοριών, των λαθρεμπόρων και φυσικά των περιβόητων γκάνγκστερς. Ένας από τους τελευταίους και σίγουρα ο πιο διαβόητος και ισχυρός, ο Alphonse Gabriel Capone, γνωστός απλά ως Al Capone, όταν βγήκε από τη φυλακή, το φοβερό και τρομερό Alcatraz, αγόρασε το ακίνητο στο όνομα της γυναίκας του για 40.000 δολάρια. Η αγοραπωλησία όμως έγινε μέσω ενός ξενοδόχου, του Parker Henderson Jr., γιου του πρώην δημάρχου του Μiami, John Newton Lummus Jr., μεσίτη, ο οποίος μάλιστα επανεξελέγη στο δημαρχικό θώκο λίγους μήνες αργότερα.
Όταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της βίλας ανακάλυψε σε ποιον πούλησε ακίνητο, προσπάθησε να ακυρώσει μέσω δικαστηρίων τη διαδικασία αποδεικνύοντας πως ο Capone δεν πλήρωσε δολάριο αλλά τελικά η βίλα παρέμεινε στον περιβόητο γκάνγκστερ.
Ο Capone, στα 29 του, διάσημος με το παρατσούκλι «σημαδεμένος», λάτρεψε την περιοχή γιατί εκτός των άλλων αποτελούσε ένα τέλεια προφυλαγμένο μέρος ως προς τις σκοτεινές επιθυμίες των αμέτρητων εχθρών του. Παρ’ όλα αυτά, έδωσε 200.000 δολάρια το 1929 για να κατασκευάσει δύο επιπλέον κτίσματα, έναν χειμερινό ξενώνα-φρούριο δύο επιπέδων, μία πανέμορφη καμπάνα μεσογειακού στιλ μπροστά από την πισίνα και ένα εντυπωσιακό κοραλλιογενές βραχώδες σπήλαιο, ενώ κατασκεύασε μάντρα ύψους 2,5 μέτρων περιμετρικά, εγκαθιστώντας και προβολείς εξωτερικού χώρου.
Ο Capone χρησιμοποιούσε τη βίλα του Palm Island μόνο σαν παραθεριστική κατοικία, ενώ τα επόμενα χρόνια, μετά τη νέα καταδίκη του το 1932 και τη μακροχρόνια φυλάκιση του, φιλοξενούσε κατά καιρούς διάσημους φίλους του από το χώρο του θεάματος ή επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους ήταν στη σιωπηρή εκδούλευση του.
Ουσιαστικά, ο περιβόητος γκάνγκστερ δεν πολυχάρηκε τις ανέσεις και την πολυτέλεια της έπαυλης του καθώς επέστρεψε σε αυτήν τα τελευταία βασανιστικά χρόνια της ζωής του, τον Μάρτη του 1940, χτυπημένος από μία ανίατη για την εποχή ασθένεια, την νευροσύφιλη, η οποία το 1946 τον είχε μετατρέψει νοητικά σε παιδί 12 ετών, έχοντας και δεκάδες άλλα προβλήματα υγείας, κυρίως κινητικά. Τον Ιανουάριο του 1947, ο Capone υπέστη εγκεφαλικό στο Palm Island και αν και επανήλθε γρήγορα δείχνοντας μεγάλη βελτίωση μία πνευμονία και τέλος μία καρδιακή ανακοπή στις 25 Ιανουαρίου, της ίδιας χρονιάς, τερμάτισε την πολύπλοκη ζωή του σε ηλικία μόλις 47 ετών.
Η σύζυγος του, Mae Capone, αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα πούλησε την έπαυλη το 1952 σε έναν μεσίτη από το Κλίβελαντ, τον Thomas Warren Miller και μάλιστα σε εξευτελιστική τιμή, ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που ακολούθησαν δεν γνώριζαν καν πως στη βίλα αυτή πέθανε ο περιβόητος Al Capone. Η αναγέννηση της και η ουσιαστική αναγνώριση της αξίας της ήρθε μόλις το 2014 όταν μία γνωστή κατασκευαστική και διαχειριστική εταιρεία ακινήτων από το Miami, η MB America, των Marco Bruzzi και Monica Melotti, συντρόφων και στη ζωή, αγόρασαν το ακίνητο εκ μέρους ενός άγνωστου επενδυτή, το ανακαίνισαν από τα θεμέλια, ονόμασαν την έπαυλη 93 Palms και ξεκίνησαν να την εκμεταλλεύονται, νοικιάζοντάς την είτε σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές είτε σε ιδιώτες για πραγματικά luxurious διακοπές.
Σήμερα, το 93 Palm, η έπαυλη που έζησε και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Al Capone, διατίθεται προς πώληση από την MB America έναντι του ποσού των 15.000.000 δολαρίων, το οποίο, αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για τρία ξεχωριστά κτίσματα δύο επιπέδων, σε οικόπεδο 2,7 στρεμμάτων με ιδιωτική ακτή 30 μέτρων, μάλλον δεν φαντάζει αστρονομικό. Η έπαυλη του Al Capone και τα τρία ακίνητα της, έχει διατηρήσει ανέπαφο τον Art Deco χαρακτήρα του Μiami της δεκαετίας του 1920, κρατώντας τον αρχικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, την αυθεντική διακόσμηση και ύφος.
Συνολικά, οι εσωτερικοί χώροι είναι 565 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτουν 7 κρεβατοκάμαρες, 5 εσωτερικά μπάνια, μία υπέροχη μεγάλη πισίνα περιτριγυρισμένη από πυκνή βλάστηση και φυσικά φοίνικες, ενώ αν και το οικόπεδο δεν είναι τεράστιο, οι κήποι, γεμάτοι πράσινο, διαθέτουν μικρές εκπλήξεις πολυτέλειας, άνεσης και χαλάρωσης, όπως η λιμνούλα με τη μικρή γέφυρα, ο φάρος και ένας εντυπωσιακός καταρράκτης.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ