Μπορεί τελικά η εντύπωση που επικρατεί, ότι ο καφές βοηθάει και κρατά τον οργανισμό σε εγρήγορση, να μην είναι και τόσο σωστή. Κι αυτό γιατί πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι–παρά το ότι ο καφές βοηθά τη μνήμη και την προσοχή και βελτιώνει την απόδοσή μας στη δουλειά την ώρα που τον καταναλώνουμε–μακροπρόθεσμα, όμως, βλάπτει τα συναισθήματα και τη διάθεσή μας.
Η νέα έρευνα που έρχεται από το Medical School του John Hopkins αποδεικνύει ότι η ζημιά που προκαλεί η καφεϊνη, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τα πλεονεκτήματά της, καθώς μας δυσκολεύει στη διαχείριση των συναισθημάτων μας και χαλάει τη διάθεσή μας, ενώ η θετική της επίδραση είναι πολύ μικρή και κρατά λίγη ώρα.
Επιπλέον, η καφεΐνη αυξάνει την αδρεναλίνη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει το άγχος μας, ενώ παράλληλα γινόμαστε και υπερευαίσθητοι.
Την ίδια ώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon διαπίστωσαν ότι οι μεγάλες δόσεις καφεΐνης αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τονώνουν την καρδιά, αλλά ταυτόχρονα η αναπνοή αυξάνεται, ο εγκέφαλός μας παύει να οξυγονώνεται με φυσιολογικό ρυθμό κι έτσι σταματάμε να σκεφτόμαστε λογικά.
Η φράση επίσης, «αν πιω καφέ τέτοια ώρα δεν θα κοιμηθώ το βράδυ» είναι απόλυτα αληθινή αφού η καφεΐνη επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας αφού γινόμαστε πιο ανήσυχοι.
Αν καταναλώσετε ένα φλιτζάνι καφέ στις 8:00 το πρωί θα πρέπει να γνωρίζετε πως η καφεΐνη θα εξακολουθεί να υπάρχει σε ποσοστό 25% στον οργανισμό σας μέχρις τις 20:00 το βράδυ.
Συμπερασματικά λοιπόν, η καφεΐνη διαταράσσει τον ύπνο και έτσι ξυπνάμε την επόμενη μέρα νιώθοντας κούραση. Αυτό μας κάνει να θέλουμε αμέσως καφέ για να γεμίσουμε με ενέργεια και να αισθανθούμε καλύτερα. Η καφεΐνη προκαλεί εξάρσεις της αδρεναλίνης, η οποία δημιουργεί μεγαλύτερη κούραση. Έτσι αισθανόμαστε τις απογευματινές ώρες περισσότερη κούραση με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερη καφεΐνη η οποία μένει στο αίμα την ώρα του ύπνου. Και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
invitromagazine.gr