Στα πλαίσια του Delphi Economic Forum, ο Βασίλης Αντωνιάδης, Managing Director and Senior Partner στην Boston Consulting Group Αθήνας και επικεφαλής του τομέα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, συντόνισε μια συζήτηση με τον Ανδρέα Αθανασόπουλο, Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο και Group Chief Transformation Officer Digital & Retail της Eurobank, και τον Γιάννη Πανιάρα, Executive Director Europe & Sustainability του Ομίλου ΤΙΤΑΝ με θέμα «Μετασχηματίζοντας Οργανισμούς σε Καιρούς Πρωτοφανούς Αλλαγής: Μαθήματα για Ελληνικές Επιχειρήσεις».
«Ο τραπεζικός κλάδος έχει μία μοναδική πρόκληση: είναι ένας κλάδος που καλείται να μετασχηματιστεί ο ίδιος αλλά ταυτόχρονα καλείται να υποστηρίξει τον μετασχηματισμό μίας ολόκληρης κοινωνίας και οικονομίας», σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος. Η Eurobank, όπως διευκρίνισε, έχει ήδη ολοκληρώσει τον οικονομικό μετασχηματισμό και προχωράει τώρα στον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της. Σχετικά με τα δεδομένα που διαχειρίζονται οι τράπεζες, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι αποτελούν έναν τεράστιο πλούτο και τα επόμενα χρόνια όλοι οι μετασχηματισμοί θα γυρίζουν γύρω από αυτά.
Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας, είπε ότι αυτό που μάθαμε από την πανδημία είναι να δουλεύουμε διαφορετικά και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να μείνει απέξω σε έναν μελλοντικό μετασχηματισμό. «Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της Amazon που χώρισε τον κόσμο σε φυσικό και ψηφιακό», τόνισε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν δύο κόσμοι παρά μόνο πελάτες που οι επιχειρήσεις πρέπει να ακολουθούνε. «Μία επιχείρηση πρώτα πρέπει να γίνει ψηφιακά δυνατή εσωτερικά, για να μπορέσει μετά να γίνει εξωτερικά», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στον επαναπατρισμό των Ελλήνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, λέγοντας ότι πήραν μαζί και το ταλέντο τους και πρέπει να γίνει προσπάθεια να επιστρέψουν καθώς λόγω της εμπειρίας που έχουν κερδίσει, μπορούν να λειτουργήσουν σαν επιταχυντές του μετασχηματισμού.
Από την πλευρά του ο κ. Πανιάρας, μίλησε για το νέο στοίχημα του Ομίλου, τον μετασχηματισμό προς την κατεύθυνση της απανθρακοποίησης και της ψηφιοποίησης. Η ζωή, το επιχειρείν και κάθε είδους αλλαγή εμπεριέχει αβεβαιότητες, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που άλλαξε τώρα είναι η ταχύτητα και το μέγεθος των αλλαγών, με ρυθμούς που δεν είναι πλέον γραμμικοί αλλά εκθετικοί. Για να ανταπεξέλθουμε, απαιτείται όραμα και κινητοποίηση. «Για εμάς το όραμα αυτό είναι ένας κόσμος πολύ διαφορετικός, ψηφιοποιημένος, χωρίς εκπομπές άνθρακα και για αυτόν τον κόσμο θέλουμε να δημιουργήσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα χρειάζονται οι πελάτες μας», τόνισε. Συγχρόνως οι αλλαγές απαιτούν κινητοποίηση, όπως εξήγησε, καθώς «όταν τα πράγματα εξελίσσονται με εκθετικούς ρυθμούς δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις».
Έκανε λόγο για ένα κύμα μετασχηματισμών, εξηγώντας ότι ο πρώτος κύκλος για την μείωση εκπομπών άνθρακα και την ψηφιοποίηση ξεκίνησε για τον Όμιλο το 2017 και στηρίχθηκε σε προηγούμενες δράσεις και αλλαγές. Αναφορικά μάλιστα με την ψηφιοποίηση σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον συναρπαστικά εργαλεία «και ψάχνουμε κάθε ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουμε». Για παράδειγμα, όπως εξήγησε, λειτουργώντας τα εργοστάσια με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης κατακτώνται ρυθμοί παραγωγής που δεν επιτυγχάνονται με τους συμβατικούς τρόπους. «Ο κάθε μετασχηματισμός δεν είναι ένα project με αρχή και τέλος, αλλά μέρος μιας συνεχούς διαδικασίας σε κύματα, μέρος πια του πώς δουλεύουμε και αναπτυσσόμαστε», προσέθεσε.
Κλείνοντας, ο κ. Αντωνιάδης μοιράστηκε κάποια μαθήματα από την παγκόσμια εμπειρία της BCG στους εταιρικούς μετασχηματισμούς. «Ένας μετασχηματισμός δεν πρέπει να είναι ανταπόκριση σε μια κρίση, αλλά μια συνεχής ανανέωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, και ξεκινάει στις καλές στιγμές της εταιρίας» σημείωσε. «Όπως γνωρίζουμε από την παγκόσμια εμπειρία, οι μετασχηματισμοί είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που κρατάει ένα εκτενές διάστημα 5-7 χρόνων, οπότε η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσει ένας μετασχηματισμός, είναι σήμερα», είπε κλείνοντας.