Το 1802, ο Μαρί-Ετιέν Νιτό (Marie-Étienne Nitot), ιδρυτής του γαλλικού οίκου κοσμημάτων Chaumet, διορίστηκε κοσμηματοποιός της αυλής του Αυτοκράτορα Ναπολέοντα του Πρώτου. Είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως μαθητευόμενος του κοσμηματοποιού της Μαρίας-Αντουανέτας, πριν ιδρύσει τον Chaumet το 1780. Του είχαν αναθέσει να φιλοτεχνήσει τελετουργικό ξίφος για τη στέψη του Αυτοκράτορα και την παπική τιάρα για τον Πίο τον Έβδομο.
Τα καινοτόμα και κομψά σχέδιά του είχαν μεγάλη επιτυχία και σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένας από τους πλέον περιζήτητους κοσμηματοποιούς της Ευρώπης. Σε τέτοιο βαθμό που ο Ναπολέοντας δεν τον διόρισε μόνο κοσμηματοποιό της αυλής αλλά και προσωπικό κοσμηματοποιό της συζύγου του, της αυτοκράτειρας Ιωσηφίνας. Στο διάβα των χρόνων, ο Νιτό και η Ιωσηφίνα έγιναν στενοί συνεργάτες – και ακόμη πιο στενοί φίλοι – δουλεύοντας μαζί για να δημιουργήσουν κάποιες από τις πιο τολμηρές τιάρες της εποχής τους.
View this post on Instagram
Στα 241 χρόνια από την ίδρυση του οίκου, η αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα Βοναπάρτη παραμένει η βασική μούσα για τον Chaumet, ο οποίος προσέθεσε 13 νέα κομμάτια στην κολεξιόν του για την Ιωσηφίνα, τα οποία σχεδιάστηκαν προς τιμήν της και είναι όλα στο αγαπημένο της σχήμα κοσμημάτων: αχλαδόσχημο.
Πρωταγωνιστής της νέας κολεξιόν του Chaumet είναι το Joséphine Aigrette, του οποίου το αχλαδόσχημο καντράν ζωντανεύει με οφθαλμαπάτη σε ένα λαμπερό διαμάντι (στο σημείο που ο δείκτης δείχνει 12 η ώρα υπάρχει αληθινό διαμάντι). Η κολεξιόν ήδη εκτίθεται, η πρόσβαση είναι δωρεάν και ελεύθερη και η έκθεση ολοκληρώνεται στις 18 Ιουλίου.