Στη βόρεια Νορβηγία και στον αφιλόξενο για τον άνθρωπο -αλλά εντυπωσιακό σε μορφή- ορεινό όγκο Saltfjell υπάρχει ένα από τα ομορφότερα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης και της ίδιας της σκανδιναβικής χώρας, το Saltfjellet-Svartisen. Τόπος μαγικός, απαράμιλλου φυσικού κάλλους αλλά και ανεξερεύνητος παράδεισος για επιστήμονες της γεωλογίας, του γεωπεριβάλλοντος, των φυσικών πηγών ενέργειας και βιολόγους, στο Saltfjellet περιλαμβάνονται δύο από τους εντυπωσιακότερους παγετώνες του πλανήτη και σίγουρα της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων ο περίφημος Svartisen, ο δεύτερος μεγαλύτερος της Νορβηγίας, με 60 παγωμένες «γλώσσες» (κοίτες) και ο οποίος καλύπτει μια τεράστια περιοχή 370 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ξεκινώντας από ύψος μόλις 20 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, ο Svartisen, το όνομα του οποίου προέρχεται από τη λέξη «Svart» που σημαίνει «μαύρο» (το χρώμα του πάγου που διατηρείται για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια), είναι ένας από τους πιο εύκολα προσβάσιμους παγετώνες της χώρας, ιδανικός για περιηγητές, ποδηλάτες, ορειβάτες, λάτρεις των extreme sports και φυσικά τουρίστες που αναζητούν πραγματικά περιπετειώδεις διακοπές ή και χαλάρωση στο απέραντο λευκό.
Αιώνες πριν, οι παγετώνες σε όλη αυτήν την περιοχή κατέληγαν σαν παγωμένα ποτάμια στις ακτές της θάλασσας. Εξαιτίας όμως της κλιματικής αλλαγής, τα μήκη των «δαχτύλων» των παγετώνων ξεκίνησαν να μειώνονται ραγδαία, κάποια από αυτά, ακόμα και κατά 2 χιλιόμετρα. Από τη δεκαετία του ’60, ξεκίνησαν και πάλι την κάθοδο τους αλλά το τελευταίο διάστημα η συρρίκνωση τους επιτείνεται ξανά.
Εκτός από το φυσικό κάλλος, οι παγετώνες, όπως ο Svartisen και η εντυπωσιακή κοίτη του, Engabreen, η οποία σχηματίζει -μεταξύ των άλλων- μια πανέμορφη λίμνη με κρυστάλλινα, παγωμένα νερά, ανάμεσα σε εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους, χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου στο Glomfjord.
Από τον Svartisen και μέσω 45 τούνελ, φυσικών αλλά και τεχνητών, τα κρυστάλλινα νερά καταλήγουν ορμητικά σε ένα τεράστιο αγωγό, ο οποίος καταλήγει στο μικρό χωριό, βορείως του Αρκτικού Κύκλου.
Στο Engabreen και με τη συνεργασία τριών εταιρειών, της Arctic Adventures of Norway, Asplan Viak και Skanska, η φημισμένη αρχιτεκτονική φίρμα Snøhetta, η οποία έχει τα αρχηγεία της στο Όσλο και στη Νέα Υόρκη και ατελιέ σε διάφορα μέρη του πλανήτη, ξεκίνησε την κατασκευή ενός μοναδικού εγχειρήματος στον τομέα του τουρισμού, τη δημιουργία του πρώτου ξενοδοχείου στον Αρκτικό Κύκλο.
Πρόκειται για το εντυπωσιακό Svart Powerhouse, σε κυκλικό σχήμα, το οποίο ξεκινά από την ακτή και επεκτείνεται μέσα στη λίμνη του φιόρδ (στενός, μακρόστενος κόλπος ανάμεσα σε ορεινό όγκο), κάτω ακριβώς από την παγωμένη τούνδρα, στο «πόδι» του Svartisen.
Το κυκλικό σχήμα του ξενοδοχείου, το οποίο υπολογίζεται να δεχθεί τους πρώτους του επισκέπτες το 2021 (μπορεί και νωρίτερα), εκτός από την συναρπαστική του όψη που το κάνει να μοιάζει από μακριά με διαστημόπλοιο εξωγήινων που προσγειώθηκε στη Γη, θα προσφέρει στους φιλοξενούμενους του μια μοναδική στον κόσμο θέα προς τον παγετώνα και το βουνό Almlifjellet και πολυτελείς ανέσεις σε ένα πραγματικά παγωμένο περιβάλλον, το οποίο υπό άλλες συνθήκες είναι εντελώς αφιλόξενο και επικίνδυνο για το ανθρώπινο είδος.
Σύμφωνα με τον συνδημιουργό της φίρμας Snøhetta: «Η κατασκευή ενός τέτοιου ξενοδοχείου σε ένα τόσο μαγευτικό περιβάλλον συνοδεύεται με την απαραίτητη προϋπόθεση προστασίας της φυσικής ομορφιάς, τόσο της χλωρίδας όσο και της πανίδας της περιοχής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σχεδιάσουμε ένα αειφόρο κτίριο που θα αφήνει ένα ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε αυτή την όμορφη βόρεια φύση. Η οικοδόμηση ενός ενεργειακά θετικού και με χαμηλό αντίκτυπο ξενοδοχείου αποτελεί βασικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου τουριστικού προορισμού που θα σέβεται τα μοναδικά χαρακτηριστικά του παγετώνα. Τα σπάνια είδη φυτών, τα κρυστάλλινα νερά και τον καταγάλανο πάγο του παγετώνα Svartisen».
Χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες και σε πλήρως μελετημένη τοποθεσία στη λίμνη, το κτίριο θα παράγει τη δική του ενέργεια, επιτρέποντάς έτσι να λειτουργήσει με περίπου 85% λιγότερη ενέργεια από τα αναλόγων υπηρεσιών ξενοδοχεία, ενώ ιδιωτικές βεράντες θα σκιάζουν την ανάγκη για τεχνητή θέρμανση.
Η κυκλική δομή του ξενοδοχείου οικοδομείται πάνω σε ξύλινους στύλους, προκειμένου να μειωθεί η ανθρώπινη επέμβαση στο τοπίο. Εμπνευσμένο από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, το Svart Powerhouse θα προσφέρει στους επισκέπτες 360 μοιρών θέα στο φιορδ του Holandsfjorden, στην πιο κοντινή με τη θάλασσα περιοχή, στην οποία προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια και τοπικά πλοία αλλά και στο μοναδικό αλπικό τοπίο. Υπομονή μέχρι το 2021 όμως ε;
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ