42.grRead ThisΑνεκτίμητο κόσμημα του Manhattan η βιβλιοθήκη «Σταύρος Νιάρχος»

Στην καρδιά της Νέας Υόρκης

Ανεκτίμητο κόσμημα του Manhattan η βιβλιοθήκη «Σταύρος Νιάρχος»

Το κτίριο αποτελείται από τέσσερις ορόφους, που φιλοξενούν τη γενική συλλογή της βιβλιοθήκης [ΕΙΚΟΝΕΣ+VIDEO]

Ένας ανοιχτός εξωτερικός χώρος στο Midtown του Μανχάταν και από πάνω ένα ιδιαίτερο στέγαστρο που μοιάζει με καπέλο μάγου· μια μεγάλη, φωτεινή αίθουσα με πέντε επίπεδα γεμάτα βιβλία· ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων· ένας όροφος ειδικά αφιερωμένος στα παιδιά και στους εφήβους, όπου μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία ταξινόμησης των βιβλίων. Αυτά και πολλά περισσότερα περιμένουν τους κατοίκους και επισκέπτες της Νέας Υόρκης στη νεότερη βιβλιοθήκη της πόλης.

Η Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL), το πλήρως ανακαινισμένο και αναδιαμορφωμένο κεντρικό δανειστικό παράρτημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης (NYPL), άνοιξε επίσημα τις πόρτες της την 1η Ιουνίου 2021. Η μεταμόρφωση της βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε εν μέρει χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συνολικού ύψους $55 εκατομμυρίων. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά στην ιστορία της NYPL.

«Είναι η κεντρική δανειστική βιβλιοθήκη που η Νέα Υόρκη χρειαζόταν, ήθελε και έπρεπε να έχει εδώ και καιρό», δήλωσε ο Πρόεδρος της NYPL, Anthony W. Marx. «Καθώς όλοι έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στην πολυαναμενόμενη ανάκαμψη, είναι σημαντικό οι δημόσιες υποδομές να είναι ισχυρές και να υπάρχει εύκολη και ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις ευκαιρίες. Δεν υπάρχει σημαντικότερο δημόσιο έργο από αυτό για την επίτευξη τούτων των στόχων».

«Αυτή η βιβλιοθήκη είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται η Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή: ένας πραγματικά ανοιχτός, δημόσιος χώρος, προσβάσιμος σε όλους, όπου οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και καταβολών μπορούν να βιώσουν κάτι υπέροχο, να μάθουν και να κατανοήσουν περισσότερα για τον κόσμο μας, να χαράξουν νέους δρόμους που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή όλων», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος.

«Ο ουσιαστικά ενεργός δημόσιος χώρος, είναι χώρος τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πραγματικά δικό τους. Είναι ένας κοινός τόπος, όπου όλοι αισθάνονται πως ανήκουν πραγματικά, και η SNFL είναι ιδανικά σχεδιασμένη για να ενθαρρύνει ακριβώς αυτό. Ως πολίτες του κόσμου και ως μέρος αυτής της πόλης, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι και χαρούμενοι για όλα όσα έχει να προσφέρει η SNFL μέσα στα επόμενα χρόνια».

Η βιβλιοθήκη άνοιξε μερικώς πριν από έναν χρόνο, προσφέροντας μια υπηρεσία δανεισμού εν μέσω της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης της COVID-19 παραμένουν εν ισχύ: ο ανοιχτός χώρος στην ταράτσα και το κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων θα είναι κλειστά προς το παρόν όπως επίσης δεν θα προσφέρονται ακόμη τα προγράμματα δια ζώσης.

Η υποστήριξη του ΙΣΝ για τη δημιουργία της SNFL βασίζεται στο μακροχρόνιο όραμα του Ιδρύματος που αφορά τη δημιουργία ζωντανών δημόσιων χώρων για όλους, μέσα από προσπάθειες όπως η Πρωτοβουλία Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center Agora Initiative. Η υποστήριξη των βιβλιοθηκών έχει αποτελέσει διαχρονικά κεντρικό άξονα της δράσης του ΙΣΝ, όπως καταδεικνύουν μεταξύ άλλων μια παλιότερη δωρεά προς την NYPL και η δωρεά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος που οδήγησε στη μεταστέγασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Η βιβλιοθήκη SNFL έχει σχεδιαστεί με γνώμονα να αποτελέσει έναν υψηλής αισθητικής δημόσιο χώρο ανοιχτό προς όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Νέας Υόρκης. Το κτίριο αποτελείται από τέσσερις ορόφους, που φιλοξενούν τη γενική συλλογή της βιβλιοθήκης, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων στη Νέα Υόρκη και έναν από τους μοναδικούς ανοιχτούς, προσβάσιμους εξωτερικούς χώρους στο κέντρο του Μανχάταν. Το εν λόγω παράρτημα αποτελεί τη μεγαλύτερη και πλέον επισκέψιμη δανειστική βιβλιοθήκη, με περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Η δωρεά-ορόσημο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζει την πλήρη ανακαίνιση της βιβλιοθήκης και την υλοποίηση δημόσιων προγραμμάτων.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

Max Touhey

John Bartelstone

John Bartelstone

Max Touhey

John Bartelstone

Max Touhey

John Bartelstone

John Bartelstone

Max Touhey

Max Touhey

Max Touhey

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS