42.grPassbookΘανάσης Δρίτσας, Τραγούδια και εύθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο

Συναυλία στο Iδρυμα Θεοχαράκη στις 6 Οκτωβρίου

Θανάσης Δρίτσας, Τραγούδια και εύθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο

Ερμηνεύουν, η υψίφωνος Αθηνά Δημητρακοπούλου και ο βαρύτονος Κύριλλος Παπαδόπουλος

Ο Θανάσης Δρίτσας παρουσιάζει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου (ώρα 20:30) στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη έναν κύκλο τραγουδιών του για φωνή και πιάνο σε στίχους Χρήστου Μπουλώτη, Οδυσσέα Ελύτη, Μίλτου Σαχτούρη, Κώστα Καρτελιά, Νίνας Ναχμία και Ελευθερίας Ζαμπετάκη-Δρίτσα.

Τα τραγούδια του κύκλου αυτού κάτω από τον γενικό τίτλο «Τραγούδια και Εύθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο» θεωρεί ο συνθέτης ότι είναι χαμηλόφωνες εξομολογήσεις, νυχτερινές επικλήσεις του έρωτα και των παραμυθιών, νοσταλγικοί ψίθυροι για την απώλεια της αθωότητας και της δημιουργικής παιδικότητας, μικρές προσευχές προκειμένου να μείνει το παράθυρο της ψυχής ανοιχτό στο όνειρο.
Τα τραγούδια του κύκλου ερμηνεύουν η υψίφωνος Αθηνά Δημητρακοπούλου και ο βαρύτονος Κύριλλος Παπαδόπουλος, τους δύο τραγουδιστές συνοδεύει στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης.
Ο Θανάσης Δρίτσας αναφέρει στα πλαίσια της συναυλίας του αυτής τα εξής:

«Διάλεξα την λιτή αλλά ιδιαίτερα προσφιλή μου μορφή παρουσίασης για φωνές και πιάνο, μια ιδιαίτερα μυσταγωγική προσέγγιση για την δική μου ψυχοσύνθεση, κάτι σαν νυχτερινή λειτουργία υπό το φως των κεριών. Το τραγούδι είναι από αρχαιοτάτων χρόνων η πιο σημαντική μορφή μουσικής έκφρασης όχι μόνο για τον ελληνικό κόσμο αλλά και παγκόσμια, με την έννοια της ισοδύναμης συνύπαρξης λόγου και μουσικής. Κυρίως η μουσική γίνεται το όχημα του λόγου στο τραγούδι και έτσι προχωρούσε πάντα ιστορικά αυτή η υπόθεση. Εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν ταλαντούχοι «τραγουδοποιοί» αλλά εκεί που βλέπω να υπάρχει αδυναμία είναι περισσότερο στο ζήτημα του δυνατού στίχου στην ελληνική γλώσσα. Σε σχέση με τις δεκαετίες πχ 60-70 δεν υπάρχουν σήμερα πολλοί στιχουργοί τραγουδιών που να είναι άξιοι χειριστές της ελληνικής γλώσσας όπως πχ ο Νίκος Γκάτσος.

kyrilos_athina

Αλλά αντίστοιχα δεν υπάρχει σήμερα κοινό που να «πιάνει» εύκολα τη γλώσσα της καλής ελληνικής στιχουργικής. Η ελληνική γλώσσα κατά τη διάρκεια του μεταπολιτευτικού λαικισμού δέχτηκε μεγάλα πλήγματα. Πολλά ελληνόπουλα 20-30 ετών δεν καταλαβαίνουν σήμερα τι σημαίνουν αρκετές στοιχειώδεις ελληνικές λέξεις τις οποίες αυτόματα καταλάβαινε η γενιά των 60-70. Η ελληνική γλώσσα, μια ανεπανάληπτη βασική παγκόσμια γλώσσα, δυστυχώς αποδυναμώνεται και πιστεύω ότι τελικά θα μιλιέται από όλο και λιγότερους ανθρώπους στο μέλλον. Ένας από τους λόγους που κυριάρχησαν στο τραγούδι ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν η ποιότητα των ποιητών-στιχουργών των οποίων μελοποίησαν τους στίχους. Πολύ όμορφη μελωδική μουσική έγραψαν κάποτε και ο Αττίκ, ο Κώστας Γιαννίδης, ο Χαιρόπουλος, ο Σογιούλ αλλά με πολύ κατώτερο στίχο σε σχέση με τα ποιητικά μεγαθήρια που συνεργάσθηκαν οι Μάνος και Μίκης».

Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη. Εχει ιδρύσει και διετέλεσε πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ποιότητας Ζωής & Ψυχοκοινωνικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC) και ενεργό μέλος του European Association of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (EACPR) της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC). Εργάζεται στο Ωνάσειο ΚΚ ως Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Τμήμα Αναιμάκτων Διαγνωστικών Τεχνικών του Καρδιολογικού τομέα.

Εχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM). Αποτελεί επίτιμο μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ). Παραγωγός της εκπομπής Μαγικός Αυλός του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1999-2001).

Η μουσική του χρησιμοποιήθηκε από την χορογραφική ομάδα διεθνούς φήμης Gelabert-Azzopardi Companya de Danca στο Edinburgh International Art Festival 2004, Arthur’s Feet σε μία πρωτοποριακή παράσταση την οποία παρουσίασαν ως χορευτές άτομα με αναπηρίες. Το 2008 προσκλήθηκε τιμητικά από τον Prof. Ronald Haas, πρύτανη του Mozarteum University of Austria, να δώσει κεντρική διάλεξη στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τις κλινικές εφαρμογές της μουσικής (Mozart & Science, Vienna 2008). Το 2013 τιμήθηκε για την προσφορά του στον τομέα της μουσικής στην ιατρική με το Διεθνές Βραβείο Fontane Di Roma.

Εχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους (CD) τα έργα του: String Images (MUSICA VIVA 2002), Υδατογραφίες (Protasis Music 2004), Δύο Μουσικά Παραμύθια (Lyra 2005), Μορφέας-Θεραπευτικό CD που χρησιμοποιεί εμβρυικούς ήχους για εισαγωγή ύπνου σε συνεργασία με τον αμερικανό αναισθησιολόγο Fred Schwartz (Info Health 2004), Θεραπευτικοί ήχοι απ’ όλο τον κόσμο (εκδ. Ελευθεροτυπία /Ε-Ιατρικά 2004), CD με συλλογή τραγουδιών πάνω σε ελληνική ποίηση με τίτλο Στην άκρη των παραμυθιών (Protasis Music 2008), Εικόνες-Κύκλος Ελληνικός (Protasis Music 2015).

*Διάθεση εισιτηρίων της συναυλίας του Θανάση Δρίτσα από τα ταμεία του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας & Μέρλιν, Αθήνα, τηλ. 210-3611206 είτε μέσω της ιστοσελίδας του ιδρύματος (e-ticket) www.thf.gr

SHARE

Περισσότερα

MORE PASSBOOK