42.grNews DeskMagazineVilla Π: Μαγεία η νέα βίλα των Potiropoulos+Partners στη Γλυφάδα

By Potiropoulos+Partners

Villa Π: Μαγεία η νέα βίλα των Potiropoulos+Partners στη Γλυφάδα

Χρησιμοποιώντας το γράμμα Π ως έμπνευση για το σχήμα αλλά και με αναφορές στην ελληνική ιστορία και παράδοση [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Ο αριθμός π είναι μια μαθηματική σταθερά οριζόμενη ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου (π = P/δ (P = μήκος περιφέρειας κύκλου, δ = μήκος διαμέτρου κύκλου)), ενώ με ακρίβεια οκτώ δεκαδικών ψηφίων είναι ίσος με 3,14159265. Εκφράζεται με το ελληνικό γράμμα π από τα μέσα του 18ου αιώνα, παρότι επίσης μερικές φορές γράφεται ως pi.  Την ίδια στιγμή, το γράμμα πι (κεφαλαίο Π, πεζό π ή ϖ) είναι το δέκατο έκτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Τόσο στα νέα όσο και στα αρχαία ελληνικά συμβολίζει το άηχο διχειλικό κλειστό φώνημα /p/ που πραγματώνεται είτε με τον αντίστοιχο φθόγγο.
Χρησιμοποιώντας το γράμμα Π ως έμπνευση για το σχήμα αλλά και με αναφορές στην ελληνική ιστορία και παράδοση, το αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners ολοκλήρωσε το 2021 ένα εντυπωσιακό νέο project στη Γλυφάδα, μία βίλα 1.250 τ.μ. και έξι υπνοδωματίων.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος για τη Villa Π στο travel.gr, «Έχουμε το λευκό χρώμα που συναντάμε συχνά στην ελληνική παράδοση, είτε στα σπίτια των Κυκλάδων, είτε στο χρώμα του μάρμαρου της αρχαιοελληνικής παράδοσης. Κι επίσης το ορθογώνιο σχήμα, το κλασικό γεωμετρικό περίγραμμα του ελληνικού ναού. Αυτά βέβαια μεταφράστηκαν με ένα σύγχρονο τρόπο. Οι γνωστές κολώνες, το περιστύλιο του ελληνικού ναού μεταφράζονται εδώ σε ένα είδος barcode. Έχουμε δηλαδή αυτή τη μνήμη του αρχαιοελληνικού ναού αλλά δεν θέλαμε να τη μεταφράσουμε μορφολογικά με προφανή τρόπο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «αφήγηση» που επινοήθηκε στην περίπτωση της «Villa Π» δεν είναι απλά μια εικονογραφική μεταφορά, αλλά μια διαρκής διάδραση που προτρέπει τον χρήστη να αφουγκραστεί την συνομιλία του τόπου –το φυσικό περιβάλλον αφενός, και την μνήμη της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης, με την βαθύτερη σημασία της στην συγκεκριμένη περίπτωση, αφετέρου– με τον σύγχρονο τρόπο κατοίκησης. Πρόκειται για μία βίλα σε άμεση «συνομιλία» με τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου και της θέας. Η σύνθεση γίνεται μεσάζοντας μεταξύ του χρήστη και του φυσικού περιβάλλοντος, σε ένα αφηγηματικό πεδίο στο οποίο τελικά θα συναντηθούν διαφορετικές ροές ερευνών και εμπειριών. Ένα σύνολο αλληλεπιδραστικών σχέσεων που διαμόρφωσαν το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο του έργου, ανέφερε στο Facebook, ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος.

Και οι πρώτες εικόνες πράγματι είναι εντυπωσιακές…

SHARE
MORE MAGAZINE