42.grNews DeskΒασιλικές ανέσεις στην καρδιά της Προβηγκίας

Château de Fonscolombe

Βασιλικές ανέσεις στην καρδιά της Προβηγκίας

Iστορικό σατό έχει μετατραπεί σε 5άστερο ξενοδοχείο υψηλής αισθητικής

Στην καρδιά της Προβηγκίας, στην μυστικιστική χώρα του κρασιού, της μεγάλης ιστορίας και των χρωμάτων, έξω από την Αιξ-αν-Προβάνς, στην νοτιοανατολική Γαλλία και σε απόσταση δύο περίπου ωρών από τις ακτές της Μεσογείου, τη Μασσαλία και την Κυανή Ακτή, έχει ανοίξει τις πύλες του για το κοινό από τον περασμένο Ιούνιο, το περίφημο Château de Fonscolombe, ένας εντυπωσιακός πύργος/έπαυλη των αρχών του 18ου αιώνα που για περισσότερα από 300 χρόνια ανήκε στον Μαρκήσιο de Saporta και στην οικογένεια του.

Από το αυτοκρατορικό μεγαλείο των ρωμαϊκών κατασκευών έως τα σύγχρονα σχέδια του Λε Κορμπυζιέ, η Προβηγκία έχει να επιδείξει μεγάλη ποικιλία αρχιτεκτονικών στυλ. Στο Μεσαίωνα, επικρατούσαν τα μεγάλα ρομανικά αβαεία και οι εκκλησίες. Από το 16ο έως το 18ο αιώνα, εποχή ιδιαίτερης ευημερίας για την περιοχή, χτίζονταν πύργοι και πλούσιες αστικές επαύλεις. Πρόκειται για κτίσματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και πόλο έλξης αμέτρητων επισκεπτών κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από τους οποίους υψηλού εισοδήματος που αναζητούν υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης ανώτατου επιπέδου.

Χτισμένη στο ιταλικό αρχιτεκτονικό στιλ Quattrocent, της περιόδου δηλαδή που οριοθετήθηκε μεταξύ του τέλους του Μεσαίωνα και της αρχής της Αναγέννησης (1400-1499), το Château de Fonscolombe φιλοξένησε για τρεις περίπου αιώνες τον Μαρκήσιο de Saporta και τους απογόνους του, κάποιοι από τους οποίους αλλά και ο ίδιος ο Μαρκήσιος διέπρεψαν σε σημαντικούς επιστημονικούς τομείς, όπως στην ιατρική και τη βοτανολογία, κάτι που είναι περισσότερο από εμφανές στους εντυπωσιακούς κήπους και την πανέμορφη γη 80 στρεμμάτων της έπαυλης.

Ουσιαστικά, μέσα από τα χαρακτηριστικά του σατό είναι ευδιάκριτη όλη η ιστορία της οικογένειας, όπως για παράδειγμα η ενεργή ενασχόληση κάποιου μέλους της με την διπλωματία και την πολιτική (στην προσάρτηση της Κορσικής από τη Γαλλία), σχέση που φαίνεται από τα συστήματα ασφαλείας της εποχής που προσέφεραν προστασία στους φιλοξενούμενους του πύργου. Επιπλέον, τα καλοκαίρια, το σατό φιλοξενούσε πολιτικούς αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών, όπως την Βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία μάλιστα φύτεψε ένα δέντρο στην αυλή, την επιβλητική σκιά του οποίου απολαμβάνουν σήμερα οι εύποροι φιλοξενούμενοι του πύργου.

Την ανακαίνιση του Château de Fonscolombe ανέλαβε η Caravelle SA, μία επενδυτική εταιρεία που εξειδικεύεται στην αγορά ακινήτων, την ανακατασκευή τους και την πώληση τους σε ξενοδοχειακούς ομίλους. Επικεφαλής, η Hélène Martel-Massignac που με μια μεγάλη ομάδα αρχιτεκτόνων, διακοσμητών και κατασκευαστών, χρειάστηκαν 18 μήνες για να μετατρέψουν τον ερημωμένο πύργο σε ένα luxurious ξενοδοχείο πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και αισθητικής. Το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό, όπως φαίνεται τόσο από τις εικόνες όσο και από τα στοιχεία της ανακαίνισης. Βέβαια, ο αρχιτεκτονικός και διακοσμητικός καμβάς υπήρχε αλλά έπρεπε να «διορθωθεί» πολύ προσεκτικά. Έτσι, αναπαλαιώθηκαν με επιστημονική συνδρομή τα γενοβέζικα δέρματα και τα κινέζικα έργα τέχνης της έπαυλης, ενώ εξαιρετικοί τεχνίτες της περιοχής ανέλαβαν τα περίτεχνα Προβηγκιακά ταβάνια και οροφές, τους εντυπωσιακούς πολυελαίους και τα κουφώματα των παραθύρων. Η επίπλωση και η διακόσμηση των δωματίων συμπληρώθηκε με υλικά υψηλής ποιότητας, όπως σφυρήλατο ξύλο, σπάνια μεταξωτά υφάσματα αλλά και με μαρμάρινα και ξύλινα μπάνια. Και βέβαια, η φωτεινότητα της Προβηγκίας αποκαλύπτεται στους τοίχους και τη διακόσμησή τους που ξεφεύγει ακόμα και από τα luxurious όρια της αισθητικής.

Σήμερα, το Château de Fonscolombe, διατηρώντας όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της λαμπρής ιστορίας του, προσφέρει σε όλο του το μεγαλείο αυτό που τα ξενοδοχεία ονομάζουν «The Art Of Living». Το σατό, μοιάζει με ένα πραγματικά μεγάλο σπίτι/έπαυλη του οποίου οι φιλοξενούμενοι νιώθουν περισσότερο σαν επίτιμοι καλεσμένοι παρά σαν πελάτες ξενοδοχείου, διατηρώντας όμως αυστηρά την ιδιωτικότητα τους. Διαθέτοντας 50 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 13 σουίτες, κάθε χώρος του ξενοδοχείου προσφέρεται για μία δοαφορετική -και πάντα ενδιαφέρουσα- ασχολία, από την περιήγηση στην πολύ σημαντική βιβλιοθήκη και τη δοκιμή ενός καλού γαλλικού κρασιού στο bar, ως την επίσκεψη στη γκαλερί που φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις, τη χαλάρωση στην πισίνα ή το μικρό σπα και το δείπνο στο εξαιρετικό L’Orangerie Restaurant με τις φημισμένες τοπικές σπεσιαλιτέ. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για τους μοναδικούς σε ομορφιά και σπουδαιότητα κήπους του σατό, στον αμπελώνα και στο οινοποιείο του.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK