42.grNews DeskΚανάλια στα «κάγκελα»: Οι κρίσιμες συσκέψεις και το «πάγωμα» εκπομπών

72 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ

Κανάλια στα «κάγκελα»: Οι κρίσιμες συσκέψεις και το «πάγωμα» εκπομπών

Οι 88 ημέρες πριν το μαύρο και το «ξεσκόνισμα» των νέων καναλαρχών

Τρία σχεδόν 24ωρα μετά το τέλος της αμφιλεγόμενης δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες και από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι συσκέψεις στα τρία μεγάλα κανάλια που δεν πήραν άδεια για τις επόμενες κινήσεις τους. Εκτός από τις νομικές ενέργεις, οι οποίες θεωρούνται δεδομένες και που κανείς δεν γνωρίζει για το αν θα γίνουν συντονισμένα ώστε να «παγώσει» ο νόμος Παππά, εκείνο που «καίει» τις περισσότερες διοικήσεις είναι τα μεγάλα συμβόλαια κάποιων εργαζομένων, που έχουν ήδη υπογραφεί, όσο και οι παραγωγές, αρκετές από τις οποίες βρίσκονταν ήδη στα τηλεοπτικά studios. Μάλιστα, όπως ακούγεται από το κανάλι της Κηφισίας, τα μεγάλα shows που προετοιμάζονταν, όπως τα «Voice», «Survivor» και «Shopping Star», παγώνουν μέχρι νεωτέρας, όμως κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τα σίριαλ του ALPHA, κάποια από τα οποία ήταν πραγματικά επιτυχημένα όπως η «Μουρμούρα». Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για το EPSILON, κανάλι που επίσης προετοιμάζονταν για να μπει γερά στην αγορά με show όπως το «Star Academy».

Σενάρια στους διαδρόμους των καναλιών ακούγονται πολλά. Όπως για παράδειγμα ότι θα είναι αδύνατον οι δύο νέοι καναλάρχες, Μαρινάκης και Καλογρίτσας, να θελήσουν να ξεκινήσουν τη δημιουργία καναλιού από το μηδέν χωρίς πρώτα να διαπραγματευθούν με τα τρία υπάρχοντα, που δεν πήραν τελικά άδεια, αφού εκτός από τον τεχνολογικό εξοπλισμό, στους συγκεκριμένους σταθμούς υπάρχει αποδεδειγμένη και πλούσια τεχνογνωσία, ένας τομέας που πραγματικά η αξία του είναι ανεκτίμητη.

Την ερχόμενη Τρίτη κρίνεται το μέλλον του Alpha
Tο τελικό ποσό που πρόσφερε ο Alpha για να αποκτήσει μία άδεια άγγιξε το αστρονομικό νούμερο των 61.000.000€. Ωστόσο, δεν κατάφερε να πλειοδοτήσει και ο σταθμός θα πρέπει μέσα σε 90 ημέρες να σταματήσει να εκπέμπει μέσω της Digea. Εύκολα απορεί κανείς πώς ένα από τα πρώτα σε θεαματικότητα κανάλια της χώρας ρίχνει μαύρο παρά την υπέρογκη προσφορά του για την απόκτηση μια άδειας. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Alpha Δημήτρης Φουρλεμάδης, ή πάτερ Δημήτριος όπως τον αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο Δήμος Βερύκιος, δεν είχε γνώσεις «καζίνο», κάτι που προφανώς ήταν απαραίτητο για να φύγει κάποιος με μια τηλεοπτική άδεια από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας «πάγωσε» αρχικά όλους τους εργαζόμενους του καναλιού. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πώς από τη μία στιγμή στην άλλη όλα γύρισαν ανάποδα. Τις πρώτες ώρες επικράτησε σιωπή. Μέχρι που ήρθε η ανακοίνωση του Δημήτρη Κοντομηνά προς όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα όπλα στην φαρέτρα είναι πολλά και η δικαίωση θα έρθει σύντομα». Από εκείνη τη στιγμή το κλίμα στο κανάλι άλλαξε. Οι εργαζόμενοι άρχισαν ο ένας μετά τον άλλον να αναρτούν στο διαδίκτυο το μήνυμα του Δημήτρη Κοντομηνά και να προετοιμάζονται για μια σκληρή μάχη επιβίωσης που θα δώσουν όλοι μαζί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του zappIT, οι πρώτες αποφάσεις για το μέλλον του σταθμού θα παρθούν την ερχόμενη Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου. Γι’ αυτή τη μέρα έχει οριστεί το συμβούλιο των στελεχών του καναλιού με τον πρόεδρο. Εκεί θα συζητηθεί πώς και πότε θα βγουν οι εκπομπές στον αέρα -οι πρώτες πρεμιέρες είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου- αλλά και ποιες κινήσεις θα κάνει ο Alpha έτσι ώστε να παραμείνει στο τηλεοπτικό παιχνίδι.

Τη Δευτέρα στο Μαξίμου οι 4 «νέοι» καναλάρχες
Μετά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Νίκος Παππάς κάλεσε σε συνάντηση τους τέσσερις καναλάρχες που εξασφάλισαν άδεια πληρώνοντας βαρύ αντίτιμο. Η συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας (3 μ.μ.) και σε αυτή θα παραστούν, πέρα από τον υπουργό Επικρατείας, τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, όσο και ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.
Στόχος της συνάντησης, η συζήτηση για τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, μετά από τον διαγωνισμό.

Τι θα γίνει τις επόμενες 90 ημέρες
Για τους τέσσερις που απέκτησαν τηλεοπτική άδεια, τα επόμενα βήματα που προβλέποντα από το νόμο Παππά είναι τα εξής:
1. Πρακτικό: Το συντάσσει η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού και σε αυτό περιέχονται τα αποτελέσματα της κάθε φάσης με την ανάδειξη του προσωρινού υπερθεματιστή.
2. Πίνακας Επιλαχόντων: Ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά βάσει της υψηλότερης προσφοράς όλων των φάσεων που υπέβαλαν.
3. Έλεγχος πόθεν έσχες: Η Επιτροπή διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση αδειών οι πλειοδότες. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε ημερών και γίνεται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά, αν και η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει και πρόσθετα.
“Σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται η υποβληθείσα οικονομική προσφορά προσωρινού υπερθεματιστή, ο εν λόγω υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής και τη θέση του λαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου επάρκειας των οικονομικών του μέσων σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο”, προβλέπεται χαρακτηριστικά στην προκήρυξη.
4. Επιλαχόντες: Σε περίπτωση που κάποια οικονομική προσφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κάποιον πλειοδότη, τη θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον πίνακα επιλαχόντων. Γίνεται και πάλι έλεγχος πόθεν έσχες.
5. Έγκριση πλειοδοτών: Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό με τους τελικούς πλειοδότες κι αυτό υπογράφεται από τον ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο.

6. Η καταβολή του τιμήματος: Γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις με τραπεζικές επιταγές σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρώτη εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των πλειοδοτών, η δεύτερη εντός 12 μηνών και η Τρίτη εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας.
7. Κακοπληρωτές: Αν κάποιος πλειοδότης δεν καταβάλλει την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας κηρύσσεται έκπτωτος, η εγγυητική επιστολή του καταπίπτει και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, βάσει του πίνακα επιλαχόντων.
8. Ανακήρυξη πλειοδοτών: Ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του υπουργού Επικρατείας.
9. Χορήγηση αδειών: Γίνεται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά εντός 90 ημερών από την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος. Εντός 60 ημερών επιστρέφονται στους μειοδότες υποψηφίους οι εγγυητικές επιστολές.

Τι θα παίζουν τα νέα κανάλια, δια νόμου
Σύμφωνα με την προκήρυξη δημοπρασίας για τη χορήγηση των τεσσάρων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), το πρόγραμμα των σταθμών θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:
α. τρία καθημερινά τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων συνολικής ημερήσιας διάρκειας τουλάχιστον ενενήντα (90) λεπτών.
β. εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου, όπως ενδεικτικά ιστορικές εκπομπές, εκπομπές για την ελληνική γλώσσα, εκπομπές για το βιβλίο, το θέατρο, το κινηματογράφο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες κλπ, συνολικής διάρκειας τουλάχιστον δέκα (10) ωρών μηνιαίως
γ. τέσσερις τουλάχιστον κατηγορίες εκπομπών, συνολικής μηνιαίας διάρκειας καθεμίας εξ αυτών τουλάχιστον δέκα (10) ωρών, από τις εξής κατωτέρω:
-Ενημερωτικές
-Ποικίλης ύλης
-Ελαφράς ψυχαγωγίας (τηλεπαιχνίδια, θεάματα, εκδηλώσεις κ.λ.π.)
-Ελληνικές σειρές
-Ξένες σειρές
-Παιδικές εκπομπές
-Ντοκιμαντέρ
-Εκπομπές αθλητικού περιεχομένου
δ. ευρωπαϊκά έργα και ανεξάρτητες παραγωγές σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 17 και 18 του π.δ. 109/2010.
ε. δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα
στ. εκπομπές (όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 8 παρ. 2 περ. β του ν. 4339/2015) με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων στην ελληνική γλώσσα.

SHARE
MORE NEWS DESK