42.grNews DeskAlpha, Star, Epsilon: Και τώρα τι; Μαύρο;

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Alpha, Star, Epsilon: Και τώρα τι; Μαύρο;

Καρέ-καρέ η διαδικασία που αλλάζει το τηλεοπτικό πεδίο [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Μεγάλη η αγωνία για τα κανάλια που έμειναν χωρίς άδεια μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως είναι ο Alpha και το Star. Το τηλεοπτικό τοπίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά πλέον καθώς έπειτα από ενενήντα μέρες δεν θα έχουν δικαίωμα εκπομπής τέσσερις από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας (MEGA, ALPHA, STAR, και EPSILON).

Χαρακτηρίζοντας την διαδικασία «απάνθρωπη, πολύ κουραστική και επίμονη», ο διευθύνων σύμβουλος του ALPHA, Δημήτρης Φουρλεμάδης γνωστοποίησε ότι το κανάλι θα κινηθεί δικαστικά κατά της διαδικασίας. «Δεν το χωράει ο νους μας το τι έγινε εκεί πέρα, ήταν χειρότερα απ’ ό,τι τα φανταζόμασταν», είπε.

«Θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθει πριν τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι. Βγαίνοντας από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο κ. Αλκαλάι χαρακτήρισε τη διαδικασία υπερβολική. «Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» υπογράμμισε ο κ. Αλκαλάι και συμπλήρωσε: «Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».

Σε κίνδυνο βρίσκονται πλέον οι θέσεις εργασίας χιλιάδων εργαζομένων, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις όσων από τους διεκδικητές δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία από τις τέσσερις προνομιούχες άδειες.
Το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, προκαλεί ένα ιδιαίτερα αβέβαιο τοπίο για τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν σήμερα και απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους.
Εφόσον οι προσωρινοί υπερθεματιστές που ανακοινώθηκαν καταστούν οριστικοί, τότε εντός ενενήντα ημερών θα πρέπει να διακοπεί από την DIGEA το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ALPHA, STAR, και EPSILON και να τερματιστεί η λειτουργία τους.

Η διαχείριση της κατάστασης που δημιουργείται, είναι το πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει τώρα η κυβέρνηση, καθώς οι εκπρόσωποι αυτών των τηλεοπτικών σταθμών προανήγγειλαν ήδη δυναμικές αντιδράσεις, ενώ από το πρωί αναμένεται να κορυφωθεί και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

11

111

1111

11111

ad11

ad12

add1

add4

add5

add6

add7

add9

Καρέ-καρέ η διαδικασία που αλλάζει το τηλεοπτικό πεδίο
Τις δυσμενέστερες προβλέψεις για τη διάρκειά της επιβεβαίωσε η δημοπρασία για τις τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας καθώς τελικά χρειάστηκαν 66 ώρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προκύψουν οι τέσσερις «υπερθεματιστές».

Μετά τις 66 ώρες αλλάζει πλήρως το τηλεοπτικό τοπίο καθώς μόνο δύο από τους υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς παραμένουν στο τηλεοπτικό τοπίο ενώ αντίθετα μεγάλη αγωνία επικρατεί στους εργαζομένους τεσσάρων εκ των μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας (MEGA, ALPHA, STAR, και EPSILON) καθώς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης έπειτα από ενενήντα μέρες δεν θα έχουν δικαίωμα εκπομπής.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρεις ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η πρωτοφανής διαδικασία για την κατακύρωση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών με τη μεγαλύτερη – χρονικά – μάχη να δίνεται για την τρίτη και την τέταρτη άδεια, όπως προκύπτει από τα πρακτικά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
10 ώρες για την πρώτη άδεια

Η δημοπρασία σύμφωνα με τον προγραμματισμό ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Τρίτης όταν και ολοκληρώθηκε η κλήρωση για τα οχτώ ειδικά δωμάτια στα οποία κλείστηκαν τελικά για 66 ώρες οι οχτώ υποψήφιοι.

Για την πρώτη άδεια με τη διαδικασία που είχε οριστεί από την προκήρυξη χρειάστηκαν σχεδόν 10 ώρες και 58 «χτυπήματα» από τους οχτώ τότε συμμετέχοντες. Το ρολόι έδειχνε 20:50 το βραδυ της Τρίτης όταν η πρώτη από τις τέσσερις άδειες κατακυρώθηκε αντί 43,6 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου.

Μάχη για τη δεύτερη άδεια
Πολύ πιο χρονοβόρα αποδείχθηκε αντίθετα η διαδικασία για την κατακύρωση της δεύτερης άδειας που κατέληξε στην εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα.

Μετά από ένα διάλλειμμα 2-3 ωρών από τα χτυπήματα για την πρώτη άδεια, οι επτά πλέον υποψήφιοι έκατσαν ξανά μπροστά από τα τερματικά προκειμένου να καταθέσουν εκ νέου τις προσφορές τους.

Αυτή τη φορά και το ποσό αλλά και οι ώρες αποδείχθηκαν πολύ υψηλότερα από τον πρώτο γύρο. Οι επτά συμμετέχοντες χρειάστηκαν περίπου 18 ώρες και 80 «χτυπήματα» από τη στιγμή που κατακυρώθηκε η πρώτη άδεια προκειμένου να κλείσει και ο δευτερος κύκλος.

Τελικός υπερθμετατιστής αναδείχθηκε στις 15:25 το μεσημέρι της Τέτάρτης ο γιός του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα ο οποίος πρόσφερε 52,6 εκατ. ευρώ

Στον τρίτο γύρο το υψηλότερο τίμημα
Για την τρίτη άδεια πλέον τα ποσά είχαν αρχίσει να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι έξι πλέον υποψήφιοι γνώριζαν ότι από το μεσημέρι της Τετάρτης θα έπρεπε να παλέψουν για δύο εναπομείνασες άδειες.

Τα νεύρα ήταν πλέον τεντώμενα καθώς οι «έγκλειστοι» στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είχαν ήδη συμπληρώσει 2 ημέρες σε ένα γραφείο που είχε μετατραπεί σε δωμάτιο για τις ανάγκες της διαδικασίας.

Μετά από 101 «χτυπήματα» των υποψηφίων καναλαρχών και όταν πλέον είχαμε πλησιάσει το μεσημέρι της Πέμπτης η τρίτη άδεια πέρασε στα χέρια της εταιρείας ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού που χρειάστηκε να καταβάλει 23 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που δόθηκαν για τη δεύτερη άδεια προκειμένου ο ΑΝΤ1 να κερδίσει μια άδεια. Το ρολόι έδειχνε πλέον 11:20 το πρωί της Πέμπτης.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής το φινάλε
Πλέον έμενε μια μόνο άδεια και οι πέντε εναπομείναντες υποψήφιοι το γνώριζαν. Μετά το απαραίτητο διάλλειμμα ξεκίνησε η διαδικασία και χρειάστηκαν τελικά σχεδόν 15 ώρες προκειμένου η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας να ολοκληρωθεί. Τέταρτος και τελευταίος υπερθεματιστής αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ως εκπρόσωπος της εταιρείας ALTER EGO προσφέροντας το ποσό των 73,9 εκατομμυρίων ευρώ μετά από 119 γύρους προσφορών.

Μετά την ολοκλήρωση των προσφορών η ώρα ήταν πλέον 2:35 τα ξημερώματα της Παρασκευής και ο ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης βγήκε από την είσοδο του κτηρίου της ΓΓΕΕ και ανακοίνωσε ότι η δημοπρασία ολοκληρώθηκε και η κυβέρνηση θα βάλει στο ταμείο 246 εκατ. ευρώ.

Το χρονολόγιο της δημοπρασίας

Οι επιλαχόντες μετά τη δημοπρασία

SHARE
MORE NEWS DESK