Μία εξαιρετικά φιλόδοξη κατασκευή βρίσκεται στο τελικό στάδιο πραγματοποίησης της στο Geographe Bay της Δυτικής Αυστραλίας, ένα δημοφιλές σημείο παρακολούθησης της υποθαλάσσιας ζωής των μεγαπτέρων, ορκών και γαλάζιων φαλαινών όπου «τα κρύα νερά του Νότιου Ωκεανού συναντούν τα ζεστά νερά του Ινδικού Ωκεανού».
Πρόκειται για ένα νέο, εντυπωσιακό θαλάσσιο παρατηρητήριο που θα έχει τη μορφή φάλαινας και η μερικώς βυθισμένη δομή του θα προσφέρει στους επισκέπτες εκπληκτική υποβρύχια θέα στη γύρω τροπική θάλασσα.
Το παρατηρητήριο θα κατασκευαστεί στο τέλος της προβλήτας Busselton, η οποία έχει μήκος 1,2 χιλιομέτρων, θα κοστίσει 30 εκατομμύρια δολάρια, θα ονομάζεται Australian Underwater Discovery Center και θα είναι το μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο παρατηρητήριο στον κόσμο με εσωτερικό 900 τετραγωνικών μέτρων, αντικαθιστώντας το υπάρχον μικρότερο υποβρύχιο παρατηρητήριο κοντά στην προβλήτα.
Το κέντρο έχει σχεδιαστεί από το Baca Architects με έδρα το Λονδίνο σε συνεργασία με τον θαλάσσιο υπεργολάβο Subcon και τους μηχανικούς του έργου CoreMarine, την εταιρεία που παρέδωσε το υποθαλάσσιο νορβηγικό εστιατόριο Under. Σύμφωνα με την Baca, το κητοειδές σχέδιο είναι μια «αφηρημένη ερμηνεία» φάλαινας που «κατασκοπεύει», ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ζώο που ρίχνει μια ματιά στη ζωή πάνω από το νερό. Στο εσωτερικό, το Baca αναφέρει ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να «βιώσουν ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του ωκεανού», 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ θα υπάρχει επίσης και μια «μοναδική υποβρύχια εμπειρία φαγητού.
Επιπλέον, περνώντας ο επισκέπτης από μια γκαλερί τέχνης και εκθεσιακούς χώρους κατά την κάθοδο του, θα ανοίγεται σταδιακά μπροστά του ο βυθός μέσα από ένα μερικώς βυθισμένο γυάλινο παράθυρο ετάστιου μεγέθους, ως μάτι της φάλαινας και το οποίο θα θυμίζει πως το ζώο κρυφοκοιτάζει πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού».
Το σώμα της φάλαινας θα σχηματιστεί από σκυρόδεμα με σύνθετη οροφή. Οι σχεδιαστές προσθέτουν: «Το σκυρόδεμα επιλέχθηκε για τη βάση καθώς είναι εγγενώς βαρύ και ανθεκτικό υλικό που αποδίδει καλά στις σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες που βιώνουν σε θαλάσσιες και παράκτιες εφαρμογές». Επιπλέον, τα «τεράστια παράθυρα» θα είναι κατασκευασμένα από κολλημένο ακρυλικό και θα έχουν ύψος έως και 5,5 μέτρα και μήκος 12 μέτρα.
Η Baca Architects επισημαίνει επίσης ότι «Η εξωτερική επιφάνεια έχει σχεδιαστεί από την Subcon για να είναι μια ζωντανή (βιο-δεκτική) δομή που να επιτρέπει σε όστρακα και φύκια να αγκιστρώνονται όπως ακριβώς κάνουν και στις φάλαινες. Αυτό το ζωντανό κτίριο θα «γεράσει» με χαρά και θα ενσωματωθεί στο μοναδικό οικοσύστημα κάτω από την προβλήτα, παρέχοντας παράλληλα κρίσιμο βιότοπο για ψάρια και κοράλλια που κατοικούν στον Κόλπο του Geographe. «Το κητοειδές έχει σχεδιαστεί για να ενσωματωθεί τόσο σε αυτό το οικοσύστημα όσο και το πιο σημαντικό, για να προσελκύσει τους επισκέπτες σε μια καλύτερη κατανόηση και εκτίμηση του τι θαυμαστό συμβαίνει κάτω από τη θάλασσα» συμπληρώνουν οπι αρχιτέκτονες.
Στα πρακτικά ζητήματα, προβλέπεται ότι το σκυρόδεμα του σώματος της φάλαινας θα προχυθεί σε ένα γειτονικό ναυπηγείο και στη συνέχεια θα ρυμουλκηθεί στην τοποθεσία για να βυθιστεί στη θέση του και να ασφαλιστεί στον πυθμένα. Ωστόσο, ο κόλπος παρουσιάζει μερικές σοβαρές προκλήσεις για τις ομάδες σχεδιασμού και εγκατάστασης. Η Baca Architects εξηγεί: «Όχι μόνο απέχει 2 χιλιόμετρα από την ακτή, αλλά εκτίθεται επίσης στο θαλάσσιο περιβάλλον του Ινδικού Ωκεανού στα βόρεια και δυτικά. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η κατασκευή θα μπορεί να αντέξει τις σφοδρές καταγίδες και του κυκλώνες της περιοχής, καθώς το κεφάλι του κητοειδούς θα μπορεί να προσανατολίζεται στον επικρατούμενο καιρό σαν το τόξο ενός πλοίου, ειδικά για την εξάλειψη κυμάτων ύψους 6,5 μέτρων».
Η κατασκευή του παρατηρητηρίου θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου έτους, με το κέντρο να στοχεύει να ανοίξει έως τον Δεκέμβριο του 2022.