42.grNews DeskLet the GAMES begin!

RIO DE JANEIRO

Let the GAMES begin!

35+1 εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων!

Αυτό ήταν λοιπόν, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος ξεκίνησε στο Rio De Janeiro η τελετή έναρξης των 31ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα κρατήσουν έως και τις 21 Αυγούστου. Στο Μαρακανά βρέθηκαν 80.000 θεατές, ενώ περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την τελετή έναρξης που ξεκίνησε με την έπαρση της βραζιλιανικής σημαίας και τον Εθνικό Ύμνο της χώρας, ενώ ακολούθησε με εντυπωσιακό τρόπο η παρουσίαση της διαδικασίας της δημιουργίας της ζωής. Ένα δάσος και κίτρινες πεταλούδες που παραπέμπουν στον Αμαζόνιο δημιουργήθηκαν μέσα στο στάδιο, ενώ ακολούθησε η είσοδος των ανθρώπων των δασών: Πρωταγωνιστικό ρόλο στους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου που έφταναν τα 4 εκατομμύρια μέχρι την εισβολή των Ευρωπαίων. Μετά ακολούθησαν οι Αφρικανοί, ενώ σειρά πήραν και οι Γιαπωνέζοι.

Πραγματικός χαμός έγινε στο Μαρακανά όταν εισήλθε στο Στάδιο η Ζιζέλ Μπούντχεν υπό τους ήχους του «Girl From Ipanema». Ο αργός ρυθμός έδωσε τη θέση του στον πιο έντονο της ποπ κουλτούρας της Βραζιλίας, μουσικής που προέρχεται και έχει τη βάση της στις φαβέλες. Δεκάδες χορευτές στα λευκά έδωσαν ρεσιτάλ βραζιλιάνικων χορών που εναλάσσονταν κάθε λίγα δευτερόλεπτα δείχνοντας ότι η μουσική είναι στο αίμα τους άσχετα από την προέλευσή του. Ρέγγε, Σάλσα, Μάμπα, Σάμπα φυσικά, αλλά και ραπ, χιπ χοπ ακούστηκαν στο στάδιο με τους χορευτές να βγάζουν τρομερή ενέργεια.
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και μια επίδειξη καποέιρα, του χορού – πολεμικής τέχνης της Βραζιλίας.

Περισσότεροι από 11.000 αθλητές από 206 χώρες ανεμένεται να συμμετέχουν στους αγώνες που διεξάγονται για πρώτη φορά σε χώρα της Νότιας Αμερικής, με δύο νεοεισελθούσες χώρες, το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν. Με 306 σύνολα μεταλλίων (χρυσό – ασημένιο – χάλκινο), οι αγώνες θα εμπεριέχουν 28 ολυμπιακά αθλήματα.
Αυτές οι αθλητικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε 33 χώρους στην πόλη υποδοχής το Ρίο αλλά και σε 5 χώρους στις πόλεις του Σάο Πάολο (μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας), Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια (πρωτεύουσα της Βραζιλίας) και Μανάους.

Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ήταν η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου και είναι η πρώτη φορά που γυναίκα είναι επικεφαλής ελληνικής ολυμπιακής αποστολής. Η χρυσή ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα και χάλκινη το 2008 στο Πεκίνο έχει συμμετάσχει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και στη μεγαλούπολη του νότιου τμήματος της αμερικανικής ηπείρου θα αγωνιστεί στην κλάση Nacra 17 μαζί με τον Μιχάλη Πατενιώτη. «Δίδυμο» το οποίο έχει την εμπειρία αλλά και τη δυναμική για να προσφέρει επιτυχίες στα ελληνικά χρώματα που έχουν όμως αλλού τους βασικούς «μνηστήρες» για μετάλλια. Συνολικά θα πάρουν μέρος 94 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη τη διάρκεια της παρέλασης αθλητές έριχναν σπόρους μέσα σε σωλήνες-καθρέπτες, μια συμβολική κίνηση για την δενδροφύτευση 11 χιλιάδων δέντρων (όσοι περίπου και οι αθλητές) στον Αμαζόνιο. Οι σωλήνες πήραν θέση στο κέντρο του σταδίου και όταν άνοιξαν εμφανίστηκαν δέντρα από μέσα που σχημάτιζαν τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους σε πράσινο χρώμα. Μια εντυπωσιακή κίνηση με έμφαση στο περιβάλλον και την προστασία του δάσους του Αμαζονίου.

Στη συνέχεια, και αφού προηγήθηκαν ομιλίες του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και του 76χρονου Κενυάτη πρώην αθλητή μεγάλων αποστάσεων Κιπτσόγκε Κέινο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων -εν μέσω αποδοκιμασιών- και από Βραζιλιάνους αθλητές παραδόθηκε η Ολυμπιακή Σημαία η οποία υψώθηκε υπό την υπόκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και θα ανεμίζει στο Στάδιο Μαρακανά.
Φυσικά δε θα μπορούσε να υπάρξει γιορτή χωρίς… καρναβάλι! Οι διοργανωτές πρόσθεσαν μια γερή δόση σάμπα με καρναβαλιστές και πανέμορφες Βραζιλιάνες που ξεσήκωσαν τους θεατές.

Και η μεγάλη στιγμή: Ο πρώην δρομέας Βαντερλέι ντε Λίμα, ο αθλητής που στους Αγώνες της Αθήνας το 2004 μπορούσε να πάρει το χρυσό στον μαραθώνιο, αλλά ένας Ιρλανδός ιερέας που τον έσπρωξε του το στέρησε, άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα! Οι αγώνες ξεκίνησαν…

Olymic-Games-Rio-1

Olymic-Games-Rio-2

Olymic-Games-Rio-3

Olymic-Games-Rio-4

Olymic-Games-Rio-5

Olymic-Games-Rio-6

Olymic-Games-Rio-7

Olymic-Games-Rio-8

Olymic-Games-Rio-9

Olymic-Games-Rio-10

Olymic-Games-Rio-11

Olymic-Games-Rio-12

Olymic-Games-Rio-13

Olymic-Games-Rio-14

Olymic-Games-Rio-15

Olymic-Games-Rio-16

Olymic-Games-Rio-17

Olymic-Games-Rio-18

Olymic-Games-Rio-19

Olymic-Games-Rio-20

Olymic-Games-Rio-21

Olymic-Games-Rio-22

Olymic-Games-Rio-23

Olymic-Games-Rio-24

Olymic-Games-Rio-25

Olymic-Games-Rio-26

Olymic-Games-Rio-27

Olymic-Games-Rio-28

Olymic-Games-Rio-29

Olymic-Games-Rio-30

Olymic-Games-Rio-31

Olymic-Games-Rio-32

Olymic-Games-Rio-33

Olymic-Games-Rio-34

Olymic-Games-Rio-35

Olymic-Games-Rio-36

SHARE
MORE NEWS DESK