42.grNews DeskΤι κρύβεται τελικά πίσω από την τραγωδία της Αίγινας;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΙΕΣ

Τι κρύβεται τελικά πίσω από την τραγωδία της Αίγινας;

Η απουσία αποτυπωμάτων του 77χρονου και η μαρτυρία για «νεαρά άτομα» [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις και οι ανατροπές για τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Real News, ο δικηγόρος της οικογένειας Κατιφέ σημειώνει πως το ταχύπλοο που σκόρπισε τον θάνατο στην Αίγινα, ίσως και να πήγαινε με “αυτόματο πιλότο”. Ο Σπύρος Βλάσσης δηλώνει χαρακτηριστικά: Θέλουμε να ξετυλιχτεί το νήμα από την αρχή. Να δούμε ποιοι ανέβηκαν στο σκάφος, από που και πως επιβιβάστηκε ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος με τη δυσκολία που έχει στην κίνηση.

Το πλέον κρίσιμο όμως είναι να διερευνηθεί αν βρισκόταν κάποιος στο τιμόνι τη στιγμής της σύγκρουσης ή αν είχαν βάλει απλώς μια ταχύτητα και συζητούσαν. Δεν εξηγείται πως το ταχύπλοο πέρασε πάνω από τη βάρκα. Αν, όπως ισχυρίζεται ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος, αντέδρασε όταν είδε τη βάρκα κάνοντας “κράτει”, το ταχύπλοο έπρεπε να ακινητοποιηθεί άμεσα. Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αποτυπώματα του 77χρονου μπορεί να βρέθηκαν στο ταχύπλοο, όχι όμως και στο τιμόνι του μοιραίου σκάφους.

«Στο ταχύπλοο δεν βρίσκονταν ηλικιωμένοι»
Ακόμη μια συγκλονιστική μαρτυρία για το δυστύχημα με τους τέσσερις νεκρούς το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Από την πρώτη στιγμή, ο ίδιος ο χειριστής είχε υποστηρίξει πως μαζί του βρίσκονταν πάνω στο ταχύπλοο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και μια γυναίκα 65 ετών, η οποία μάλιστα εμφανίστηκε με καθυστέρηση σχεδόν 10 ημερών και ακόμη δεν έχει καταθέσει αλλά έχει μόνο υποστηρίξει πως… προτίθεται να το κάνει. Ωστόσο, η μαρτυρία του Γιώργου Λαμπρακόπουλου, ενός από τους πέντε τραυματίες, έρχεται να δώσει νέα διάσταση στις έρευνες.

Aegina-accident-1

Ο διασωθείς μίλησε στον «Ελεύθερο Τύπο» και περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για όσα έγιναν αμέσως μετά τη μοιραία σύγκρουση που κόστισε τη ζωή στον καπετάνιο της λάντζας, ένα 5χρονο κοριτσάκι και τον πατέρα του καθώς και σε άλλον έναν άνδρα. Ο Γιώργος Λαμπρακόπουλος ήταν στη μοιραία λάντζα με τον 16χρονο αδελφό του Μιχάλη και το φίλο του Τάσο Σιδέρη όταν έγινε η σύγκρουση. «Ήμασταν στο νερό 20 λεπτά, έβλεπα δίπλα μου το κοριτσάκι να είναι μπρούμυτα στο νερό έχοντας χάσει τη ζωή του», θυμάται και συνεχίζει λέγοντας πως «αυτοί που ήταν τελικά στο ταχύπλοο, αν είχαν πετάξει έστω μια πετσέτα, ένα δείγμα – βοήθειας, μπορεί να μην είχαμε τέσσερις νεκρούς».

Όπως λέει στην εφημερίδα, στην κατάθεση που έδωσε μετά την τραγωδία, είχε αποκαλύψει πως στο ταχύπλοο ήταν άλλα δυο άτομα, τα οποία όμως δεν του φάνηκαν ηλικιωμένα. «Έτσι όπως τον έψαχνα, ρίχνω μια πολύ γρήγορη μάτια και βλέπω έναν άνδρα και μια γυναίκα. Όχι ηλικιωμένους. Επειδή όμως έψαχνα τον αδελφό μου και επειδή ποτέ δεν πίστεψα ότι θα μας παρατήσει και θα γίνει όλο αυτό που γίνεται τώρα -να ψάχνουμε να βρούμε ποιοι ήταν πάνω-, δεν έδωσα σημασία στα χαρακτηριστικά τους και συνέχιζα να ψάχνω τον αδελφό μου, ο οποίος βγήκε στην επιφάνεια περίπου μετά από ένα λεπτό. Εκεί εγώ ησύχασα, του είπα ότι όλα είναι καλά και να πάει κοντά στο φίλο μου. Εμένα μου είχαν βγει οι ώμοι, δεν μπορούσα να κολυμπήσω με τα χέρια».
Εξάλλου, σε μια από τις καταθέσεις ανθρώπων που επέζησαν, διασωθείς του ναυαγίου είχε πει: «Άκουγα έναν από τους ναυαγούς να φωνάζει προς το σκάφος: «Πέτα ένα σωσίβιο, ρε!» Αυτός μας αγνόησε πλήρως».

Aegina-accident-4

Αναπαράσταση ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων
Υπό το φως των αποκαλύψεων, η οικογένεια Κατιφέ που έχασε στο τραγικό δυστύχημα, τόσο τον 44χρονο πατέρα όσο και την 5χρονη μικρή, ζητά να γίνει αναπάρασταση, με τη συμμετοχή όλων όσοι επέβαιναν στο ταχύπλοο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο δικηγόρος της οικογένειας Κατιφέ στον Alpha:
Θα πρέπει να πάνε τα πρόσωπα αυτά, ακριβώς στον τόπο που ξεκίνησε το ταξίδι. Να ανέβουν αναπαριστώντας το ταξίδι, να ανέβουν οι ίδιοι επί του σκάφους, να δούμε πως ανέβηκαν. Να κάνουν το ταξίδι, έστω και με τη συγκεκριμένη ταχύτητα που ισχυρίζεται ο ίδιος τα 21 μίλια. Και μετά να αποβιβαστούν στα φουσκωτά, όπως αποβιβάστηκαν και να βγουν στην ξηρά.

Γιατί κατέθεσε τόσο καθυστερημένα η τέταρτη επιβάτης του σκάφους;
Νέα ερωτήματα για την έρευνα σχετικά με το ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα θέτει ο Αλέξης Κούγιας μετά την ειδηση ότι η τέταρτη επιβάτης του σκάφους με χειριστή τον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο δηλώνει ότι θα προσέλθει για κατάθεση στο Λιμεναρχείο Αίγινας. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του «η πολιτική αγωγή εκφράζει την απορία της για ποιο λόγο, εφόσον η υπόθεση δεν διερευνάται πλέον από το λιμενικό σώμα, αφού η προανάκριση ολοκληρώθηκε και ο φάκελος της δικογραφίας βρίσκεται μετά την άσκηση της ποινική διώξεως στην Ε’ Τακτική Ανακρίτρια Πειραιώς, κα Βασιλική Αργύρη, στο διαδικαστικό στάδιο της ανακρίσεως, το Λιμεναρχείο Αίγινας συνεχίζει να παίρνει καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων ή εν δυνάμει κατηγορουμένων».

Four people have died in a crash involving a pleasure boat and a speedboat off the Greek island of Aegina on Aug. 16, 2016 / ??????? ?? ???????? ??? ???????? ????? ???? ?????? ???? 16 ?????????, 2016

Παράλληλα ο κ. Κούγιας αμισβητεί τις τελευταίες μαρτυρίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν καταθέσεις και μαρτυρίες είτε του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας είτε του προσώπου που ρυμούλκησε το σκάφος του 77χρονου. Προαναγγέλλει, δε, ότι τις επόμενες ημέρες θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου όπου θα παρουσιάσει την επιχειρηματολογία και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.

SHARE
MORE NEWS DESK