42.grNews DeskThe Elysium: Το εμβληματικό project πολυτελών κατοικιών στο Καβούρι

Το luxurious όνειρο της Αττικής

The Elysium: Το εμβληματικό project πολυτελών κατοικιών στο Καβούρι

Μία βραβευμένη και άκρως εντυπωσιακή δημιουργία στην Αθηναϊκή Ριβίερα της Potiropoulos+Partners [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Είναι γνωστό ότι με το ξεκίνημα της κατασκευής του Ελληνικού, η Αθηναϊκή Ριβιέρα, μία ειδυλλιακή ακτογραμμή χιλιομέτρων στην Αττική, σε απόσταση 20 λεπτών από το κέντρο της Αθήνας, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών. Άλλωστε, ποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα διαθέτει το προνόμιο τα σημαντικότερα τουριστικά της μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι να απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη θάλασσα, ξεκινώντας από τη Μαρίνα του Φλοίσβου και καταλήγοντας στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Κυρίως από τον Άλιμο έως και τη Βουλιαγμένη και τη Βούλα, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μια έντονη κινητικότητα στον χώρο των κτιριακών κατασκευών που στοχεύει σε υψηλού επιπέδου κοινό, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Ένα από τα πιο καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία εδώ και χρόνια, το Potiropoulos+Partners, που ιδρύθηκε το 1989 από τον Δημήτρη Ποτηρόπουλο και τη Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου, έχει αναλάβει να σχεδιάσει μια σειρά σημαντικών τουριστικών projects, κτιρίων κατοικιών και έργων άλλων χρήσεων, με σκοπό τη δημιουργία εμβληματικών κτιρίων-landmarks, που αναβαθμίζουν το παράκτιο μέτωπο, κατ’ επέκταση και το τουριστικό προϊόν που αυτό προσφέρει, συνεισφέροντας και στη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων του.

Με πλήθος σημαντικών διακρίσεων και βραβείων, το γραφείο Potiropoulos+Partners έχει σχεδιάσει σειρά σημαντικών έργων που εκτείνονται σε όλο το φάσμα των αρχιτεκτονικών επιλογών, όπως κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικά συγκροτήματα, συνεδριακά και εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, εξοχικές κατοικίες, γραφεία, κτίρια εκπαίδευσης, μουσεία, δημαρχεία, κ.λπ.. Στα έργα του γραφείου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η Μαρίνα του Φλοίσβου, οι Εξοχικές Κατοικίες Navarino Residences στην Costa Navarino, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ, το Κτιριακό Συγκρότημα της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, κ.α.

Για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, η Potiropoulos+Partners έχουν σχεδιάσει τέσσερα σημαντικά projects, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Elysium, ένα εντυπωσιακό συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στο Καβούρι, λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα, σε μία από τις ομορφότερες και πιο προνομιούχες περιοχές όχι μόνο της Αττικής και της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το ίδιο το γραφείο, «το σημείο εκκίνησης της σύλληψης του Elysium ήταν η προσπάθεια συνδυασμού, από την άποψη του σχεδιασμού, τόσο της αίσθησης του τοπίου όπου θα κατασκευάζονταν το κτίριο όσο και του σύγχρονου, κομψού, κοσμοπολίτικου στιλ που έπρεπε να είναι μέρος της αρχιτεκτονικής “έννοιας”. Ο σχεδιασμός του, θα έπρεπε να μεταδίδει μία αίσθηση ισορροπίας μεταξύ της ελληνικής παράδοσης και της πολιτιστικής ατμόσφαιρας με την ευρύτερη έννοια, και μιας αρχιτεκτονικής “γλώσσας” που να μπορεί να καλύψει πολύπλευρες ανάγκες, παρέχοντας συνθήκες μέγιστης άνεσης και πολυτέλειας».

Σύμφωνα με την Potiropoulos+Partners, «Η γειτνίαση του Elysium με την ακτή ξεκίνησε μια αφηγηματική ακολουθία που σχετίζεται με το ελληνικό παραθαλάσσιο στοιχείο, όπως οι κυματισμοί που σχηματίζονται στο νερό, οι αμμόλοφοι της ακτής, τα λευκά καμπυλωτά πανιά των ιστιοπλοϊκών σκαφών, η θέα προς τον ορίζοντα και βέβαια με το μοναδικό ελληνικό φως.

Μια άλλη καθοριστική αναφορά ήταν το κομψό περίγραμμα των mega-yachts, καθώς και τα καταστρώματά τους που σχηματίζουν περιμετρικές “βεράντες”, το ένα πάνω στο άλλο, που ανοίγουν προς τη θέα. Τέλος, και το άφθονο λευκό της κυκλαδίτικης παράδοσης επηρέασε άμεσα τον σχεδιασμό, μαζί με τις χαρακτηριστικές καμπύλες των θολωτών παρεκκλησιών και τις ασβεστωμένες ελικοειδείς πτυχές των τοίχων που συνδυάζονται αρμονικά στο τοπίο.

Από το ξεκίνημα, στόχος της διαδικασίας σχεδιασμού ήταν ένα κτίριο που να μπορούσε να φιλοξενήσει εφευρετικά τις σύνθετες λειτουργίες του, αγγίζοντας τη ψυχή του χρήστη, οδηγώντας τον σε πρωτόγνωρες εμπειρίες, ένα μέρος όπου τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας και η σύγχρονη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα θα μπορούσαν να συνυπάρχουν αναζωογονώντας τόσο τις αισθήσεις όσο και τα συναισθήματα.

Έτσι, οι παραλλαγές του φυσικού φωτός στα αναδιπλούμενα υψόμετρα, το κομψό περιβάλλον, η παράθεση κοντινών και απομακρυσμένων απόψεων και η μεταβαλλόμενη εμφάνιση του τοπίου καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, θα έπρεπε να δημιουργούν ένα σύνολο οπτικών σχέσεων που να είναι εμφανείς τόσο εντός όσο και εκτός του κτιρίου. Έχοντας αυτά σαν βάση, ο όγκος του κτιρίου θυμίζει μια “ζωγραφική θαλασσινού τοπίου” που μεταμορφώνεται συνεχώς, δημιουργώντας μοναδικές γλυπτικές φόρμες χωρίς ίχνος προσποίησης στη μορφή τους.

Οι ήπιοι κυματισμοί, οι κορυφές και οι γούρνες, δίνουν μια μοναδική αίσθηση, ισχυρή αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητη. Το “δέρμα” των βεραντών αγκαλιάζει το υπάρχον ορθογώνιο δομικό πλαίσιο δημιουργώντας μια ρέουσα “επιφάνεια” διαδοχικών ζωνών (βεράντες), οι οποίες αποκαλύπτουν ένα οριζόντιο πανόραμα από κάθε πλευρά.

Ο απώτερος στόχος του σχεδιασμού ήταν ο σχηματισμός εικονικών χώρων -εσωτερικών, ημιυπαίθριων και εξωτερικών χώρων- που θα παρουσιάζουν μοναδικό χαρακτήρα, στιλ και κοσμοπολίτικη ποιότητα. Αυτοί οι χώροι είναι απτοί, έχουν ουσία, υλικότητα, υφή και λεπτή ακουστική. Όλες είναι ιδιότητες που δεν έχουν καμία σχέση με αφηρημένες έννοιες, αλλά μάλλον με εκτεταμένη εμπειρία» αναφέρει μεταξύ άλλων το αρχιτεκτονικό γραφείο και συμπληρώνει, «Η προτεινόμενη “περιπέτεια” αναφέρεται τελικά σε ένα χώρο κομψότητας, μαγνητισμού και αξιοπρέπειας, ποιότητες που προσφέρουν μια μοναδική εικόνα που δρα στο σώμα και την ψυχή του χρήστη».

Να σημειώσουμε ότι το Elysium, μαζί με τα έργα «Βeach Front Villa – Navarino Residence» και «Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών», έχουν τιμηθεί με τα «World Architecture Community Awards 2018».

SHARE
MORE NEWS DESK