42.grNews DeskΤα καλύτερα Superyachts του 2021 από το Boat International

16th annual World Superyacht Awards

Τα καλύτερα Superyachts του 2021 από το Boat International

12 εκπληκτικά σκάφη κυριάρχησαν μεταξύ των επιλογών 22μελούς κριτικής επιτροπής, νυν και πρώην ιδιοκτητών [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Πραγματοποιήθηκε στο Πριγκιπάτο του Μονακό η 16η Τελετή Απονομής Βραβείων Superyacht με 12 εκπληκτικά σκάφη να κυριαρχούν μεταξύ των επιλογών μίας 22μελούς κριτικής επιτροπής, νυν και πρώην ιδιοκτητών superyachts. Όλα τα σκάφη που διαγωνίστηκαν πέρασαν κατά τη διάρκεια του έτους από το μικροσκόπιο της επιτροπής, με βάση αυστηρά κριτήρια που είχαν να κάνουν τόσο με το σχεδιασμό και τις ανέσεις όσο και με τον τομέα της προστασίας των θαλασσών και του περιβάλλοντος. Δείτε αναλυτικά τους μεγάλους νικητές της χρονιάς:

Motor Yacht της χρονιάς and Displacement Motor Yachts, 1,600GT to 2,999GT winner: Artefact

Κατασκευασμένο στη Γερμανία, αλλά με εσωτερικούς χώρους που σχεδιάστηκαν από την Reymond Langton Design που έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το Artefact 80m (262ft) φιλοξενεί μνεταξύ των άλλων ένα beach club, σάλες θεραπείας tai chi και σπα και μία εντυποωσιακή τραπεζαρία η οποία διαθέτει μία καλλιτεχνική αναπαράσταση του πλανήτη. Οι κριτές επαίνεσαν το συγκεκριμένο superyacht για τα ξεχωριστά σχήματα των παραθύρων του, τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και για τα έργα τέχνης και μοναδικής αισθητικής έπιπλα που διαθέτει. «Τα πρωτόγνωρα 750 τετραγωνικά μέτρα γυαλιού που περιλαμβάνει μεταφέρουν αυτούσιο το φυσικό περιβάλλον στις κύριες σουίτες και τους κοινόχρηστους χώρους του προκειμένου να πλημμυρίσουν με φυσικό φως, συνδέοντας άμεσα τους επιβάτες του με το περιβάλλον γύρω τους» ανέφεραν συγκεκριμένα.

Sailing Yacht and Sailing Yacht of the Year: Geist (33.9m/111ft)

Αυτό το εντυπωσιακό superyacht ιστιοφόρο των 33,9 μέτρων (111 ποδιών) κατασκευάστηκε από την Spirit Yachts με έδρα το Ipswich της Αγγλίας, έπειτα από παραγγελία του ιδιοκτήτη να του «φτιάξουν ένα έργο τέχνης». Μάλιστα, από την ίδια εταιρεία κατασκευάστηκε το χειροποίητο Spirit 54, που εμφανίζεται στην ταινία του James Bond «Casino Royale» ενώ ένα άλλο, το Spirit 46 στο «No Time To Die». Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το «νέο και οργανικό στυλ εσωτερικού σχεδιασμού» του σκάφους αλλά και από την αφθονία των βιώσιμων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Σύμφωνα με τη Boat International, για την κατασκευή και μόνο του καθιστικού απαιτήθηκαν 2.000 ώρες εργασίας, με τους τεχνίτες να φτιάχνουν -μεταξύ των πολλών άλλων- και ένα τραπέζι με 64 χειροποίητα πόδια.

Υπό πλήρη ισχύ, το Geist κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 100kW που τροφοδοτείται από τέσσερις μπαταρίες ιόντων λιθίου BMW που μπορούν να το κινούν για 30 ναυτικά μίλια με οκτώ κόμβους, καλύπτωντας τις ανάγκες κίνησης του σκάφους για τέσσερις ημέρες, εξήγησε η Boat International. Κάτω από το πανί, οι κινητήρες γίνονται γεννήτριες άξονα για την επαναφόρτιση των μπαταριών, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία των ιστιοπλοϊκών συστημάτων του σκάφους. Σύμφωνα με τους κριτές, το συγκεκριμένο superyacht είναι «ένα αναζωογονητικό μείγμα κορυφαίας ποιότητας, παραδοσιακής ομορφιάς, καινοτόμου εσωτερικού σχεδιασμού και προηγμένης τεχνολογίας και, ως εκ τούτου, αξίζει πραγματικά το βραβείο».

Refitted Yachts: Broadwater (56m/183ft)

Σύμφωνα με την Boat International, η ανακαίνιση του Broadwater, που πραγματοποιήθηκε από τον κατασκευαστή σκαφών Royal Huisman στο ναυπηγείο Huisfit στο Άμστερνταμ, χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Κατά την ανακαίνιση, προστέθηκε ένα beach club και μια πλατφόρμα κολύμβησης, ενώ και η εξωτερική τραπεζαρία του καταστρώματος της γέφυρας καλύφθηκε μέσα σε έναν πανέμορφο χειμερινό κήπο έτσι ώστε να είναι ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες. Οι κριτές ενθουσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο οι εσωτερικοί χώροι μετατράπηκαν σε «Gentleman’s Club», με ξύλινες λεπτομέρειες, παραδοσιακά καλούπια και δερμάτινα καθίσματα, σε έναν ευρύχωρο, φωτεινό και μοντέρνο χώρο.

Rebuilt Yachts: Istros (42.1m/138ft)


Το Istros κατασκευάστηκε αρχικά το 1954, αλλά ερήμωσε και παραμελήθηκε μέχρι το 2001, αποκάλυψε η Boat International. Η ανακατασκευή του πραγματοποιήθηκε με την προϋπόθεση ότι το νέο σκάφος θα διατηρούσε κάποια από τα χαρακτηριστικά της εποχής του και ότι θα παρουσίαζε τις «διαχρονικές γραμμές του παρελθόντος». Οι κριτές ανέφεραν ότι «ενώ αυτός ο βαθμός αποκατάστασης δεν είναι μοναδικός, έχει επιτευχθεί σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους υπολοίπους και σίγουρα έχει σώσει αυτό το ιστορικό yacht για τις επόμενες γενιές».

Semi-Displacement or Planing Motor Yachts, 30m (98ft) to 39.9m (130ft): SX112 (34.2m/112ft)

Οι κριτές του World Superyacht Award αποκάλυψαν ότι ήταν η «εικονική» περιοχή στο πίσω κατάστρωμα που τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή τους στο SX112. Διαθέτει σκιερό σαλόνι παραλίας και πτυσσόμενες πλαϊνές πλατφόρμες που αυξάνουν περαιτέρω το χώρο του καταστρώματος όταν χρειάζεται. Οι κριτές το επαίνεσαν επίσης για τη «δραματική σύνδεσή του με το εξωτερικό περιβάλλον μέσα από μεγάλα παράθυρα που πλημμυρίζουν το εσωτερικό με ηλιακό φως».

Semi-Displacement or Planing Motor Yachts, 40m/131ft and above: Club M (40m/131ft)

«Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Club M είναι ο τεράστιος και πιο ασυνήθιστος χώρος στο ανώτερο κατάστρωμα», ανέφεραν οι κριτές. «Αυτός εκτείνεται από τόξο σε πρύμνη, με το ημι-κλειστό κεντρικό τμήμα να σκιάζεται από μια σκληρή κορυφή και να περιβάλλεται από τα χαμηλότερα πλαϊνά παράθυρα προσφέροντας ένα ευχάριστο εσωτερικό-εξωτερικό χώρο τραπεζαρίας και καθιστικού, πλαισιωμένων από μεγάλα καταστρώματα εκατέρωθεν». Αποκάλεσαν επίσης τον εξωτερικό χώρο «εντυπωσιακά μυώδη» και επαίνεσαν το γιοτ για τον καλοσχεδιασμένο εσωτερικό φωτισμό και τις απαλές εσωτερικές καμπύλες του.

Displacement Motor Yachts 499GT and Below, 30m (98ft) to 39.9m (130ft): Aurelia (39.7m/130ft)

Σύμφωνα με την Boat International, το Aurelia είναι ένα superyacht «Flexplorer», με βάση την εντυπωσιακή πίσω πλευρά του καταστρώματος διάστασης 115 τ.μ.. Επίσης, το συγκεκριμένο σκάφος διαθέτει και μια «εξελιγμένη εσωτερική διαρρύθμιση» που ενθουσίασε τους κριτές. Το Aurelia διαθέτει επίσης αίθουσα κινηματογράφου, ιδιωτικό κατάστρωμα υδρομασάζ και ψυγείο κρασιού με περιστρεφόμενα ράφια που περιέχουν 44 μπουκάλια το καθένα.

Displacement Motor Yachts 499GT and Below, 40m/131ft and above: Rebeca (40.8m/133ft)

Η «απρόσκοπτη διαίρεση μεταξύ των υπαίθριων χώρων διαβίωσης και των ευρύχωρων καταλυμάτων» ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τη βρεάβευση του Rebeca. Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν επίσης από την πισίνα υπερχείλισης του σκάφους, έξι τετραγωνικών μέτρων (64 τετραγωνικών ποδιών), η οποία εξήγησαν ότι είναι ένα σπάνιο χαρακτηριστικό σε ένα γιοτ τέτοιου μεγέθους. Σε συνέντευξη του, ο ιδιοκτήτης του Rebeca είπε στο Boat International: «Αν παίρνω ένα ευρώ για κάθε φωτογραφία που τραβούν οι άνθρωποι από αυτό το σκάφος, μπορώ να αγοράσω ένα 50 μέτρων απόψε…».

Displacement Motor Yachts 500GT to 999GT: Blue II (56m/183ft)

Το Blue II είναι ένα γιοτ αποστολών που σχεδιάστηκε για να πλέει σε περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους, συμπεριλαμβανομένου του βορειοδυτικού περάσματος (Northwest Passage), και η εμφάνισή του είναι εμπνευσμένη από τα ρυμουλκά και τα πλωτά σκάφη στα μέσα του 20ού αιώνα. Οι κριτές το χαρακτήρισαν «ξεχωριστό νικητή» στην κατηγορία Displacement Motor Yachts 500GT έως 999GT και το επαίνεσαν ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι είναι «όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς το περιβάλλον» χάρη στην πετρελαιοηλεκτρική πρόωση και τα φουγάρα που διαθέτουν προηγμένο σύστημα Selective Catalytic Reduction και οι οποίοι πληρούν τους κανονισμούς εκπομπών. Το σκάφος διαθέτει επίσης χώρο σπα με σάουνα και ατμόλουτρο και master σουίτα με θέα 180 μοιρών στη θάλασσα.

Displacement Motor Yachts, 1,000GT to 1599GT: Alfa (70.2m/230ft)

To Alfa, που στο παρελθόν είχε το όνομα Alkhor, επαινέθηκε για το «όμορφο, άμεσο προφίλ» και τον «μοντέρνο και λιτό» εσωτερικό σχεδιασμό του. Το σκάφος επαινέθηκε επίσης για τα πανοραμικά παράθυρά του και τους πέντε ξεχωριστούς χώρους καταστρώματος που οι κριτές είπαν ότι περιλαμβάνουν όλων των ειδών τις ανέσεις. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του σκάφους είναι το beach club, το οποίο βρίσκεται στο κάτω κατάστρωμα, προσαφέροντας δροσερή σκιά, εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα και αποκαλύπτεται μόνο όταν ένα σετ διπλών θυρών διπλώνει από τις πλευρές του σκάφους.

Displacement Motor Yachts, 3,000GT and above: Moonrise (100m/328ft)

Αυτό το superyacht των 100 μέτρων (328 ποδιών) μπορεί να φιλοξενήσει έως και 16 επισκέπτες σε οκτώ καμπίνες και οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν ελικοδρόμιο, beach club και χώρο ευεξίας. Οι κριτές των World Superyacht Awards επαίνεσαν το σκάφος για τον «ελκυστικά μυώδη χαρακτήρα» και τις «ευχάριστα καθαρές γραμμές» του. Σχολίασαν επίσης το γεγονός ότι το κατάστρωμα του yacht περιλαμβάνει «κάθε άνεση και πολυτέλεια που μπορεί να φανταστεί κανείς».

Voyager’s Award: V6 (48.5m/159ft)

Το βραβείο Voyager απονέμεται ως αναγνώριση των επικών ταξιδιών που κάνουν τα superyachts ανεξαρτήτως του σχεδιασμού ή της εμφάνισής τους. Το V6 κέρδισε το βραβείο του 2021 για το ταξίδι του 2020 από τον Ατλαντικό στα Κανάρια προκειμένου να παραλάβει τους νέους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι το ταξίδεψαν στο Γιβραλτάρ, τα νησιά Scilly, την Ιρλανδία, τα Δυτικά Νησιά της Σκωτίας, τα Shetlands και τη Νορβηγία. Σύμφωνα με τους κριτές, το superyacht αντιμετώπισε ακραία καιρικά φαινόμενα στο πέρασμά του στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η οικογένεια των ιδιοκτητών έζησε πρωτόγνωρες εμεπιρίες όπως ο εντοπισμός πολικής αρκούδας και το σερφάρισμα χαρταετού μεταξύ παγόβουνων.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK