42.grNews DeskΣτα 10 κορυφαία μοσχάτα του κόσμου το νέκταρ της Σάμου

Samos Anthemis

Στα 10 κορυφαία μοσχάτα του κόσμου το νέκταρ της Σάμου

Χρυσό μετάλλιο στο περίφημο «The 18th annual Muscats du Monde» της Γαλλίας

Στις αρχές Ιουλίου πραγματοποίηθηκε στο Frontignan la Peyrade της Γαλλίας το ετήσιο φεστιβάλ των Μοσχάτων και ο διαγωνισμός «The 18th annual Muscats du Monde» με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 212 κρασιών από 23 χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του είδους με περισσότερους από 55 κριτές να δοκιμάζουν για δύο ολόκληρες ημέρες ποικιλίες και γεύσεις μοσχάτων, να αξιολογούν και να δίνουν βραβεία. Ένα από τα πιο γνωστά και πολυβραβευμένα ελληνικά μοσχάτα, το Samos Anthemis, του συνεταιρισμού ΕΟΣ Σάμου, κατάφερε να σκαρφαλώσει στη λίστα με τα δέκα καλύτερα, αφήνοντας πίσω του πραγματικά ιστορικές ετικέτες.
Πρόκειται αφασλώς για μια τεράστια διάκριση για ένα ελληνικό κρασί, όταν μάλιστα έχει να ανταγωνιστεί 25 μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες. Το χρυσό μετάλλιο που απέσπασε επιβεβαιώνει την ποιότητα και τις μεγάλες δυνατότητες του σαμιώτικου Μοσχάτου.

Παλαιωμένο επί 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, το Samos Anthemis με το βαθύ πορτοκαλί χρώμα και τις ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, διαθέτει ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα, με αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ, αποξηραμένων φρούτων και καρπών και με φόντο κακάο και σοκολάτα. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του Samos Anthemis κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να αναδεικνύονται και να συνδυάζονται μοναδικά με εκείνα των αποξηραμένων φρούτων, καπνού και σοκολάτας που δίνουν ένα πραγματικά «ξεχωριστό» κρασί.

Ταιριάζει εξαιρετικά με δημιουργίες υψηλής ζαχαροπλαστικής με έντονα γλυκό χαρακτήρα και αρωματική πολυπλοκότητα. Ακόμη, με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό. Σκέτο, μετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει απολαυστικά ένα ελαφρύ πούρο.
Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14ο C.

SHARE
MORE NEWS DESK