42.grNews DeskRegenera: Ένα απίθανα όμορφος ουρανοξύστης που αποσυντίθεται στην καρδιά καμμένων δασών

By Alberto Roncelli

Regenera: Ένα απίθανα όμορφος ουρανοξύστης που αποσυντίθεται στην καρδιά καμμένων δασών

Στο τέλος, οι ερευνητές θα εγκαταλείψουν τη θρυμματισμένη δομή και θα της επιτρέπουν να παρέχει καταφύγιο για πουλιά και μικρά ζώα [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Καθώς οι δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία προσπαθούν να ανακάμψουν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της περασμένης χρονιάς, ένας Ιταλός αρχιτέκτονας παρουσίασε ένα σχέδιο για μία δομή «ουρανοξύστη» της φύσης, ο οποίος θα μπορούσε να διασπείρει με φυσικό τρόπο θρεπτικά συστατικά και σπόρους σε κατεστραμμένα δάση. Το «Regenera», το πνευματικό τέκνο του Alberto Roncelli, δεν είναι ένας αληθινός ουρανοξύστης, αλλά αποτελεί τον πιο προσιτό χαρακτηρισμό των “υπερβολικών διαστάσεων” της δομής», δήλωσε ο Roncelli σε ένα Q&A με το KooZA / rch, ένα blog που σχετίζεται με την Αρχιτεκτονική Ένωση Σχολής Αρχιτεκτονικής του Λονδίνου.

Καθώς η δομή προχωρά σε ύψος τελικά συρρικνώνεται στο μέγεθος ενός δωματίου και μετά διαλύεται εντελώς. Αποτελούμενο από χώμα, σπόρους και θρεπτικά συστατικά, το βιοαποικοδομήσιμο πλέγμα θα τοποθετηθεί στο κέντρο ενός καμένου οικοσυστήματος, ανέφερε η ιστοσελίδα Design Boom. Στη διάρκεια των αρχικών φάσεων του Regenera, οι επιστήμονες σε ένα εργαστήριο στο επίπεδο του εδάφους θα παρακολουθούν το οικοσύστημα και την αναζωογόνησή του.

Στο τέλος, οι ερευνητές θα εγκαταλείψουν τη θρυμματισμένη δομή και θα της επιτρέπουν να παρέχει καταφύγιο για πουλιά και μικρά ζώα καθώς θα αποσυντίθεται μέσω του ανέμου και του χρόνου.

Courtesy of Alberto Roncelli

«Ας φανταστούμε έναν κόσμο στον οποίο η τεχνολογία θα μας επιτρέπει να χτίζουμε κτίρια κατασκευασμένα από θρεπτικά συστατικά και να είναι πλήρως λιπασματοποιήσιμα» ο Roncelli ανέφερε στο Q&A. «Πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε την αρχιτεκτονική ως ζωντανό οργανισμό, με την έννοια ότι κατά το θάνατό της θα πρέπει να είναι ικανή να αποσυντίθεται και να εξυπηρετεί το φυσικό της οικοσύστημα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός ο σχεδιασμός, ο Roncelli λέει ότι θα χρειαστεί να συνεργαστεί με χημικούς, βιολόγους, μετεωρολόγους και αγρότες προκειμένου να καθοριστεί «η ποσότητα και η ποικιλία των θρεπτικών συστατικών, ο χρόνος διάβρωσης και η αντίδραση του ανέμου» για κάθε πύργο. Ο ισχυρισμός του Roncelli, ότι δηλαδή είναι σε θέση να «θεραπεύσει» ένα οικοσύστημα που έχει υποστεί βλάβη από την ανθρώπινη δράση, είναι μια σημαντική πράξη ανθρώπινης παρέμβασης με νόημα και ευαισθησία.

Ο ίδιος περιγράφει το Regenerates ως «μανιφέστο για έναν νέο πιθανό τρόπο συσχέτισης της αρχιτεκτονικής και της φύσης, της δομής και του οικοσυστήματος, του χρόνου και της διάβρωσης, των ουρανοξυστών και των δασών». Το περασμένο καλοκαίρι, περισσότερες από δύο δωδεκάδες μεγάλες πυρκαγιές κατέστρεψαν την Καλιφόρνια, με το συγκρότημα του Αυγούστου, το οποίο ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου, να χαρακτηρίζει επίσημα τη μεγαλύτερη φλόγα στην ιστορία της πολιτείας.

Courtesy of Alberto Roncelli

«Οι φυσικές πυρκαγιές μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη φυσική βλάστηση, στα ζώα και στα οικοσυστήματα που έχουν εξελιχθεί έπειτα από πυρκαγιές», έγραψε ο Roncelli στην πρότασή του. «Το πρόβλημα προέκυψε τις τελευταίες δεκαετίες, όπου αντιμετωπίζουμε αυξανόμενη ένταση σε μεγάλες πυρκαγιές που προκαλούνται από ανθρώπους», πρόσθεσε. «Στην περίπτωση μεγάλων και βαριών δασικών πυρκαγιών, είναι σύνηθες να έχουμε ένα ολοσχερώς κατεστραμμένο οικοσύστημα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την αδυναμία αναγέννησης».

Courtesy of Alberto Roncelli

Courtesy of Alberto Roncelli

Courtesy of Alberto Roncelli

SHARE
MORE NEWS DESK