42.grNews DeskOne & Only Resort: Επιταχύνεται με τροποποιήσεις η επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας

Grivalia Hospitality

One & Only Resort: Επιταχύνεται με τροποποιήσεις η επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας

Μεταξύ των οποίων, αποφασίστηκε η πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και στην ακτή να είναι ελεύθερη για το κοινό

Ένα ακόμη βήμα προς τη διαμόρφωση της Αθηναϊκής Ριβιέρας πραγματοποιήθηκε με την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) τροποποιήσεων της μελέτης διαμόρφωσης της τουριστικής επένδυσης στα Αστέρια Γλυφάδας. Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, συζητήθηκαν και επιλύθηκαν μια σειρά από σημαντικά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα, μεταξύ αυτών και της σημαντικής τουριστικής επένδυσης στα Αστέρια Γλυφάδας.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε:
· Δήμος Γλυφάδας – Τροποποίηση της Μελέτης Διαμόρφωσης του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος “ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ” και του πρώην Νυχτερινού κέντρου “ΑΣΤΕΡΙΑ” στις Ζώνες 2β και 4β αντίστοιχα σύμφωνα με το από 1.03.04 ΠΔ/γμα (ΦΕΚ 254 Δ).
Για την Τροποποίηση της Μελέτης Διαμόρφωσης του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος “ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ” και του πρώην Νυχτερινού κέντρου “ΑΣΤΕΡΙΑ” προτάθηκαν ήπιες τροποποιήσεις και παρεμβάσεις στον χώρο, οι οποίες προκύπτουν κυρίως από νεότερες ανάγκες του σχεδιασμού, αλλαγές χρήσεων, κατασκευές που απομακρύνονται για λόγους στατικής επάρκειας, καθώς και νέες χαράξεις που σχετίζονται με υπαίθριες διαμορφώσεις, με οδεύσεις, εισόδους κλπ.

Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ απεφάνθη ότι η Μελέτη καλύπτει τις προδιαγραφές σε πολεοδομικό επίπεδο, διαχειρίζεται με άρτιο τρόπο ζητήματα κρίσιμα για την ποιότητα του δημόσιου χώρου, την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της παράκτιας αυτής έκτασης και λαμβάνει υπόψη και σέβεται τη δασική, περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία και εν γένει εναρμονίζεται με το ΡΣΑ και το Π. Δ/γμα των Ακτών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ:
– ο προτεινόμενος ποδηλατόδρομος θα επικοινωνεί με τον σχεδιαζόμενο ποδηλατόδρομο της Λ. Ποσειδώνος,
– θα συνδεθούν οι δύο αρχαιολογικοί περίπατοι με ενοποιημένη χάραξη και υλικά,
– η πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και στην ακτή θα είναι ελεύθερη για το κοινό,
– η φύτευση θα αποτελείται αποκλειστικά από ενδημικά είδη της μεσογειακής παράκτιας χλωρίδας κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική επιφάνεια του συγκροτήματος ανέρχεται σε 271.709,34 τ.μ. (234.241,53 τ.μ χωρίς το τμήμα αιγιαλού παραλίας). Η Αρχιτεκτονική μελέτη – αναθεώρηση της άδειας δόμησης έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (11.03.2021) και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού (Εγκρίσεις: Ιούλιος 2020, Ιανουάριος 2021). Επίσης έχει λάβει Περιβαλλοντικούς όρους (2015 και 2016) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο όμιλος της Kerzner (ανάπτυξη πολυτελών θέρετρων παγκοσμίως) μέσω του πολυτελούς brand One & Only, αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου κατά τη λειτουργία. Να σημειώσουμε ότι στην αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπονται 115 δωμάτια, 12 σουίτες και 14 τουριστικές κατοικίες, 2 εστιατόρια, κέντρο spa, εκθεσιακός χώρος, αρχαιολογικοί περίπατοι, χώροι δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους.

Ξενοδοχείο: Είσοδος, υποδοχή και κοινόχρηστοι χώροι

Αποτελεί το κεντρικό κτίριο υποδοχής του συγκροτήματος που στεγάζει reception, ολοήμερο εστιατόριο, bar, καταστήματα, παιδικό σταθμό για πολύ μικρά παιδιά, βοηθητικούς χώρους, αλλά και 12 δωμάτια ξενοδοχείου, από τα οποία τα 4 είναι προδιαγραφών ΑμεΑ. Είναι καμπύλο σε κάτοψη και ένα από τα δύο διώροφα κτίσματα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Η πρόσβαση στο κτίριο γίνεται μέσω ενός τεχνητού φυτεμένου λόφου που καταλήγει σε εκτενές στοιχείο νερού στην είσοδο, εισάγοντας στοιχεία του τοπίου στην τελική διαμόρφωση του κτιρίου.

Η οργάνωση των εσωτερικών χώρων περιστρέφεται γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο, στο οποίο τοποθετούνται στοιχεία νερού και φύτευσης και τα οποία, σε συνδυασμό με το φυσικό φως που εισέρχεται, δημιουργούν την αίσθηση εξωτερικού χώρου στο εσωτερικό του κτιρίου.

Στον εξωτερικό χώρο και στην πλευρά προς την παραλία διαμορφώνονται καθιστικοί χώροι, υπαίθριες κολυμβητικές δεξαμενές και υπαίθρια bar. Παράλληλα θα υπάρξουν bungalows, επιπλωμένα διαμερίσματα και βίλες. Πρόκειται για τα 100 αρχικά bungalows του συγκροτήματος με επιφάνεια 43-49 τ.μ. Αποτελούν ανεξάρτητες μονάδες φιλοξενίας, εκτός από δέκα μονάδες που συνενώνονται ανά δύο για να δημιουργήσουν σουίτες. Στο σύνολό τους δημιουργούνται 95 επιπλωμένα διαμερίσματα.

Οσον αφορά τις βίλες, πρόκειται για 14 ανεξάρτητες κατοικίες στο δυτικό όριο της έκτασης του συγκροτήματος, οι οποίες είναι ενεργειακά αυτόνομες, με πρόβλεψη ιδιωτικού υπαίθριου χώρου, καθώς και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων για κάθε κατοικία. Προβλέπεται, ακόμα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα συμβουλίων με τους απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους σε ισόγειο και υπόγειο.

Κέντρο αναζωογόνησης και ομορφιάς

Περιλαμβάνει αποδυτήρια, θερμαινόμενη πισίνα, αίθουσες σάουνα και χαμάμ, γυμναστήριο, χώρους θεραπείας, κέντρο αισθητικής και υποστηρικτικούς χώρους. Η είσοδος στο κτίριο γίνεται από την πλευρά του κεντρικού δρόμου-άξονα κίνησης του συγκροτήματος ώστε να συνδέεται αβίαστα με το υπόλοιπο συγκρότημα. Προβλέπονται φυτεμένα δώματα και φεγγίτες οροφής στη στέγαση, με στόχο τη βελτιστοποίηση της επαφής του κτιρίου με το φυσικό του περιβάλλον τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία 2 εστιατορίων, bar και ιδιωτικής λέσχης σε δύο διαφορετικά υπάρχοντα κτίρια.

Επίσης, δύο κτίρια μετατρέπονται σε χώρο απασχόλησης παιδιών και δραστηριοτήτων για εφήβους, ενώ προβλέπεται και αρχαιολογικό περίπτερο. Οι κολυμβητικές δεξαμενές και τα στοιχεία νερού από 1.560 τ.μ. αυξάνονται σε 3.950 τ.μ. (κολυμβητικές δεξαμενές) και 400 τ.μ. (στοιχεία νερού).

Επίσης, ανασχεδιάζονται οι διαδρομές για την οδική πρόσβαση στο συγκρότημα και την κυκλοφορία οχημάτων και μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με μέριμνα για την προσβασιμότητα ατόμων μειωμένης κινητικότητας σε όλους τους χώρους.

Ιστορικά η κατασκευή του συγκροτήματος των Αστεριών Γλυφάδας ξεκίνησε με την μελέτη για την ανάπλαση της Ακτής (1954-57), με πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, στο πλαίσιο τουριστικού προγράμματος του ΕΟΤ «Ξενία» για τις οργανωμένες πλαζ της Αττικής και συνεχίστηκε μέχρι το 1964 με την προσθήκη 14 οικίσκων στην Δυτική περιοχή.

Το συγκρότημα, σε ένα ιδιαίτερα προνομιούχο φυσικό λόφο δίπλα στην θάλασσα πολύ κοντά στον αστικό ιστό, εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς της κοινωνικής ζωής της εποχής του. Η αρχιτεκτονική πρόταση από τους αρχιτέκτονες Βουρέκα, Σακελλάριο και Βασιλειάδη, μέσω μίας ιδιαίτερα λιτής και πειθαρχημένης αρχιτεκτονικής έκφρασης, κατέληξε σε ένα συγκρότημα όπου η διαμονή προσέφερε ένα μοναδικό συνδυασμό ιδιωτικότητας και επαφής με την φύση. Έκτοτε, έγιναν πολλές νέες κατασκευές χρησιμοποιώντας διαφορετική αρχιτεκτονική έκφραση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας που ανακατασκευάζει τα Αστέρια, Grivalia Hospitality, η λειτουργία του τουριστικού συγκροτήματος με τη νέα σύγχρονη μορφή του, θα ξεκινήσει κατά την τουριστική σεζόν του 2022.
Το σύνολο του έργου ανήκει στην Grivalia Hospitality (αρχικά το 20% άνηκε στην οικογένεια Παπαθεοχάρη) στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 25% ο όμιλος της Eurobank, με επίσης 25% η Eurolife FFH Life Insurance Company και με 50% η διεθνής επενδυτική εταιρεία M&G Investments Management Limited με έδρα το Λονδίνο.

Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), με την Grivalia Hospitality να έχει υπογράψει τη μακροχρόνια μίσθωσή του μέχρι τις 31.12.2081.
Το έργο εντάχθηκε πρόσφατα στον Αναπτυξιακό νόμο με επενδυτικό σχέδιο ύψους 43 εκατ. ευρώ. Η συνολική ενίσχυση που θα λάβει η εταιρεία ανέρχεται στο 10% του σχεδίου, δηλαδή περίπου 4,3 εκ. ευρώ με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK