42.grNews DeskNevera: Το hypercar του Mate Rimac είναι βγαλμένο από όνειρα μας

By Rimac Automobili

Nevera: Το hypercar του Mate Rimac είναι βγαλμένο από όνειρα μας

Η παραγωγή θα περιοριστεί σε 150 μονάδες, καθεμία από τις οποίες κατασκευάζεται στην Κροατία και θα κοστίζει (από) €2.000.000 [ΕΙΚΟΝΕΣ+VIDEO]

Το νέο ηλεκτρικό υπεραυτοκινήτο της παρουσίασε η εταιρεία Rimac Automobili, κροατικής καταγωγής, το οποίο χάρη στις εξωτικές του προδιαγραφές αλλά και τις καταιγιστικές του επιδόσεις φιλοδοξεί να φέρει σε δύσκολη θέση αντίστοιχα μοντέλα μεγάλων και ιστορικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Με τιμή κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ, το Nevera αποτελεί την έκδοση παραγωγής του C_Two Concept, το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία του Mate Rimac στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2018 και διαθέτει εξίσου υπερβατικά τεχνολογικά χαρακτηριστικά, που συνοπτικά μεταφράζονται στην παρουσία τεσσάρων ηλεκτρικών μοτέρ με συνδυαστική ισχύ 1.915 ίππων και 2.360 Nm ροπής.

Αξίζει δε να αναφερθεί, ότι η Rimac χρησιμοποίησε για την ονοματοδοσία του ηλεκτρικού της hypercar την ομώνυμη (λέγε με Nevera) μεσογειακή καταιγίδα, η οποία χαρακτηρίζεται από την ένταση και σφοδρότητά της και φυσικά από τους κεραυνούς που την συνοδεύουν. Με δεδομένη την αφθονία ισχύος και ηλεκτρικών μοτέρ η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς, με το Nevera να απαιτεί μόλις 1,97 δευτερόλεπτα για τα 0-100 χλμ./ώρα και 9,3 δευτερόλεπτα για τα 0-300 χλμ./ώρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του διαμορφώνεται σε 412 χλμ./ώρα.

Κάπως έτσι η Rimac αξιώνει τον τίτλο του ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής αν και μάλλον πολύ σύντομα έπονται εξελίξεις ως προς τον συγκεκριμένο τομέα με δεδομένη την υπερπληθώρα hypercars, ηλεκτρικών και μη που βρίσκονται σε διαδικασίες παρουσίασης. Την τροφοδοσία των ηλεκτρικών μοτέρ αναλαμβάνει μπαταρία ιόντων λιθίου 120 KWh η οποία εξασφαλίζει αυτονομία 550 χλμ. Το κύκλωμα υποστηρίζει τη δυνατότητα φόρτισης με 500 kW, ιδιότητα που υπόσχεται την αναπλήρωση του 80% της ενέργειας σε μόλις 19 λεπτά.

Για την αποτελεσματική διαχείριση της πλεονάζουσας ισχύος, η Rimac έχει αξιοποιήσει carbon κεραμικά δισκόφρενα με εξαπίστονες δαγκάνες με την υπογραφή της Brembo. Επίσης το Nevera διαθέτει και σύστημα ανάκτησης κινητικής ενέργειας το οποίο συνεισφέρει στην επαναφόρτιση των μπαταριών. Οι τελευταίες, σύμφωνα με τις συστάσεις, έχουν τοποθετηθεί κατά τρόπο που να συμβάλλει κατά 37% στην στρεπτική ακαμψία του monocoque πλαισίου του Nevera.

Tην εικόνα συμπληρώνει ένα σοφιστικέ σύστημα διαχείρισης ροπής και traction control που αναλόγως την επιλογή του προγράμματος οδήγησης επιτρέπουν στον οδηγό περισσότερη ελευθερία αναλόγως τις περιστάσεις. Τα τελευταία ανέρχονται στον πληθωρικό αριθμό των επτά συνολικα (Sport, Drift, Comfort, Range, Track και δύο Custom) και επιτρέπουν στον οδηγό την ρύθμιση διαφορετικών παραμέτρων σε ό,τι αφορά την λειτουργία των κινητήρων -ενδεικτικά στα προγράμματα Comfort και Range λειτουργούν μόνο οι μισοί κινητήρες- την ανάρτηση, τα αεροδυναμικά βοηθήματα.

Courtesy of Rimac Automobili

Ειδικά στο πρόγραμμα Track, η κροατική φίρμα έχει εντάξει το πρώτο σύστημα υποβοήθησης με τεχνητή νοημοσύνη το οποίο σύμφωνα με τις συστάσεις βοηθά τον οδηγό να βελτιώσει τις επιδόσεις του σε περιβάλλον πίστας.

Σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη λειτουργία διαδραματίζει ο εξοπλισμός του Nevera με 12 υπερηχητικούς αισθητήρες, 13 κάμερες που ελέγχονται από επεξεργαστή της NVIDIA. Κατά αυτόν τον τρόπο συλλέγονται στοιχεία για τις επιταχύνσεις, τα σημεία για τα φρένα αλλά και για την αγωνιστική γραμμή αντιπαραβάλλονται με τις δυνητικές ιδανικές διαδρομές σε πίστα μέσω του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης και τίθενται στη διάθεση του οδηγού. Το συγκεκριμένο σύστημα πρόκειται να τελειοποιηθεί από το 2022 και θα επιδέχεται over the air updates προκειμένου να βελτιώνεται συνεχώς.

Το εσωτερικό διαθέτει πολλές τεχνολογικές εφαρμογές. Το διθέσιο πιλοτήριο διαθέτει τρεις οθόνες TFT, διαμορφώσιμες από το πρόγραμμα οδήγησης. Το εσωτερικό χωρίζεται σε δύο ζώνες, με το πάνω μέρος της καμπίνας να εστιάζει στην οδηγική απόλαυση και απόδοση. Το infotainment βρίσκεται στο κάτω μισό του ταμπλό, καθώς και άλλα στοιχεία ελέγχου και προβολής δεδομένων οδήγησης.

Courtesy of Rimac Automobili

Οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά επιλογών περιποίησης και υλικών, ενώ η Rimac θα προσφέρει επίσης προδιαγραφές GT, Signature και Timeless για το αυτοκίνητο – ή οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν τη διαδρομή «Bespoke» για απόλυτη προσαρμογή στις επιθυμίες τους.

Η παραγωγή του Nevera θα περιοριστεί σε 150 μονάδες, καθεμία από τις οποίες κατασκευάζεται στην Κροατία και θα κοστίζει (από) 2 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε αυτοκίνητο θα υπογράφεται προσωπικά από τον ιδρυτή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Rimac, Mate Rimac.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

Courtesy of Rimac Automobili

Courtesy of Rimac Automobili

Courtesy of Rimac Automobili

Courtesy of Rimac Automobili

Courtesy of Rimac Automobili

Courtesy of Rimac Automobili

Courtesy of Rimac Automobili

Courtesy of Rimac Automobili

Courtesy of Rimac Automobili

Courtesy of Rimac Automobili

Courtesy of Rimac Automobili

Courtesy of Rimac Automobili

Courtesy of Rimac Automobili

Courtesy of Rimac Automobili

SHARE
MORE NEWS DESK