Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022. Κοσμικά Χριστούγεννα με essence ιταλικής μαφίας.
Η ιστορία εκτυλίχθηκε δύο χρόνια πριν αλλά η εμπλοκή της ιταλικής μαφίας, ακόμη και των Ναπολιτάνων τσιλιαδόρων της στα ελληνικά πράγματα δίνει στο γεγονός μία διαχρονικότητα θα τολμούσαμε να πούμε. Είναι κι αυτή η εμπλοκή της αγαπημένης Εύας Καιλή και του Ιταλού συζύγου της οι οποίοι ετούτες τις άγιες μέρες της Νιρβάνας των Αμνών βρίσκονται στη φυλακή που στοιχειώνει το εορταστικό τραπέζι.
Βy Ioli Pierides
Οι προσευχές όλων μας εύχονται την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους τόσο της Ελλάδος όσο και της Ιταλίας παρότι τελικώς νίκησε η Αργεντινή χώρα που υπήρξε το καταφύγιο επιφανών μελών της Ναζιστικής elite.
Οι τίτλοι της εποχής ήτο χαρακτηριστικοί.
Μύκονος: «Με τσίμπησε στα οπίσθια και μου άρπαξε το Rolex των 90.000 ευρώ»
Ήδη σε μία πρόταση υπάρχουν 3 λέξεις-κράχτες κάτι σαν τα “καμάκια” των επί της κατά κάποιον τρόπο λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου κειμένων οινοφαγείων, τα οποία επιχειρούν να προσελκύσουν τους ήδη μπαιλντισμένους IXήδες οι οποίοι εκτός της συζύγου και των δύο οξυδερκών τέκνων φέρουν εποχούμενη στη κούρσα και την αεικίνητον πεθερά.
Οι 3 λέξεις είναι Μύκονος, οπίσθια και Rolex.
Καθώς διαβάζει κανείς το κείμενο διαπιστώνει με δέος ότι στη προκειμένη περίπτωση πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για εθνικά οπίσθια. Κι αυτό γιατί το θύμα ήτο απόγονος επιφανούς οικογενείας της χώρας.
Επρόκειτο για την κ. Αμαλία Κανελλοπούλου τα οπίσθια της οποίας βρέθηκαν στο έλεος της Ναπολιτάνων κλεφτών πριν πέσει στα χέρια τους και το βαρύτιμο Rolex μοντέλο Tutti Frutti.
Επειδή η υπόθεση εμπίπτει στο αστυνομικό ρεπορτάζ δεν θα σχολιάσουμε ούτε το όνομα του συγκεκριμένου μοντέλου της Rolex, η χρυσοποίκιλτος φωσφορίζουσα οθόνη του οποίου σε συνδυασμό με το όνομα Tutti Frutti, θα μπορούσε να το κατατάξει στη φερώνυμη κατηγορία “όσο πιο φτηνιάρικα, τόσο πιο ωραία” των εσωρούχων που υμνούσαν οι γνωστοί στίχοι του νυχτερινού Ελύτη, Νικολάου Καρβέλα. Κι αυτό ουχί λόγω της αδιαμφισβήτητης αξίας του αλλά λόγω της αμφισβητήσιμης αισθητικής των αγοραστών του.
Βέβαια η επιλογή της κ. Κανελλοπούλου να αποκτήσει το εν λόγω χρυσοποίκιλτο μοντέλο διατηρεί ένα αισθητικό άλλοθι μια και η εκλεκτή Αμαλία κυκλοφορεί διαρκώς μαυρισμένη στα όρια κοσμοπολιτισμού και μετάνοιας επειδή είχε την ατυχία να γεννηθεί με λευκή επιδερμίδα.
Παρά το αδιευκρίνιστο του δέρματος η αφήγηση της κ. Κανελλοπούλου εμπεριείχε ενδιαφέρουσα σαφήνεια>
“Την 31.7.20 ήρθαμε για διακοπές με τον σύζυγο μου στη Μύκονο και διαμένουμε στο σκάφος μας στην περιοχή Ψαρού.
Την 16.8.20 και ώρα 17:10, βρισκόμουν στη Μύκονο εντός καταστήματος Starbucks που βρίσκεται στην περιοχή Δραφάκι όταν ένας άγνωστος άνδρας με πλησίασε από πίσω, με τσίμπησε στο αριστερό μου οπίσθιο και γυρνώντας να δω ποιος είναι, με άρπαξε από το χέρι τραβώντας το ρολόι που φορούσα στο αριστερό μου χέρι και έπεσα κάτω.
Μου αφαίρεσε το ρολόι, πιθανόν έκοψε το μπρασελέ και τράπηκε σε φυγή τρέχοντας προς τα έξω όπου έτερο άτομο τον ανέμενε με μοτοσικλέτα και αριθμό πινακίδας ΕΝΚ – 0582. Το ρολόι ήταν μάρκας Rolex τύπου Candy ή tutti frutti, χρυσό με μπριγιάν, ρουμπίνια, σμαράγδια με μαύρο καουτσούκ μπρασελέ αξίας 90.000 ευρώ.
Κατά την προσπάθεια που κάνει ο δράστης να μου πάρει το ρολόι με τραυμάτισε στο αριστερό μου χέρι με την πίεση που άσκησε ενώ μετά εγώ έπεσα στο έδαφος από την πάλη και τραυματίστηκα επίσης στο αριστερό μου πόδι”.
Οι δύο δράστες, μετά από έρευνες της Αστυνομίας, συνελήφθησαν στις 21 Αυγούστου. “Περί ώρα ώρα 17:00 σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών στον επιβατηγό σταθμό νοτίου λιμένα σε άτομα που επρόκειτο να ταξιδέψουν με το πλοίο Superfast 1 που βρισκόταν σε διαδικασία φόρτωσης και είχε προγραμματισμένο απόπλου την 18:00 για Μπάρι Ιταλίας, κατελήφθησαν οι δύο κατηγορούμενοι να αποπειρώνται να εξέλθουν παράνομα στη χώρα έχοντας στην κατοχή τους πλαστές ταυτότητες Ιταλίας” αναφέρεται στο διαβιβαστικό και συγκεκριμένα στο σήμα που έστειλε το Λιμεναρχείο Πάτρας για τη σύλληψη των δύο Ναπολιτάνων ληστών.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών της Ασφάλειας Μυκόνου, οι δύο Ιταλοί ήρθαν στη χώρα μας απευθείας από τη Νάπολη με αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους και διέμεναν στην περιοχή Καστελάκια Μυκόνου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μέλη διεθνούς κυκλώματος που αρπάζει ρολόγια καθώς πάνω τους βρέθηκαν εκτός από τις πλαστές ταυτότητες και αυτοκόλλητα με πινακίδες μοτοσικλέτας ενώ χαρακτηριστικό είναι το κόλπο με τα κλειδιά που χρησιμοποιούν οι μαφιόζικες ομάδες για να μην εντοπίζεται το ξενοδοχείο τους στην περίπτωση που πέσουν στα χέρια της Αστυνομίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην κατάθεση του αστυνομικός “η εγκατάλειψη κλειδιών σε εξωτερικό χώρο είναι μια συνήθης πρακτική των οργανωμένων ομάδων που διαπράττουν ληστείες και κλοπές μεγάλης αξίας ρολογιών προκειμένου εάν υποπέσουν σε τυχαίο ή στοχευμένο έλεγχο από αστυνομικούς να μην ανευρεθεί πάνω τους το κλειδί της οικίας που διαμένουν ώστε να διενεργηθεί άμεσα σε αυτούς νομότυπη κατ’ οίκον έρευνα αποπροσανατολίζοντας με τον τρόπο αυτό τις διωκτικές αρχές ως προς τη διαμονή τους”.
Ο δικηγόρος της κ. Κανελλοπούλου στην εν λόγω υπόθεση ήτο ο κ. Στέλιος Γκαρίπης ο οποίος φρόντισε να δώσει κάθε λεπτομέρεια του συμβάντος στους αναγνώστες της εφημερίδος protothema σε μία προσπάθεια να τους προφυλάξει ώστε όταν επιλέγουν τη Μύκονο για διακοπές να μην κουβαλούν πάνω τους βαρύτιμα κοσμήματα. Ας είναι καλά ο κ. Γκαρίπης.
Για να δούμε τώρα πως ξεκινούσαν τη σχετική αφήγηση οι αστυνομικοί συντάκτες της εφημερίδος Πρώτο Θέμα, Δημήτρης Πόπωτας και Αρια Καλύβα.
Το καλοκαίρι του 2020 στη Μύκονο δεν είναι συνηθισμένο. Ο Covid -19 έβαλε την σφραγίδα του, το πλάνο αστυνόμευσης εκσυγχρονίστηκε και έτσι τα δεδομένα άλλαξαν με ποσοτική και ποιητική μείωση της εγκληματικότητας.
Ουσιαστικά εκτός από τα παράνομα “corona parties” που κυνηγάει η Ασφάλεια η μοναδική μέχρι τώρα σημαντική υπόθεση οργανωμένης εγκληματικότητας είναι η ληστεία σε βάρος της κυρίας Αμαλίας Κανελλόπουλου, συζύγου του προέδρου της εταιρίας ΤΙΤΑΝ Νέλλου.
Όπως αντιλαμβάνεστε δεν επρόκειτο για μία απλή ληστεία αλλά για μία ιταμή πράξη που θα μπορούσε να συναγωνισθεί τον άνανδρο τορπιλισμό της Έλλης. Με την ευκαιρία ας διδαχθούμε λίγη ιστορία γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα-σε όσους μπορούν να δουν-η γνώση θα μας χρειαστεί.
Τον Αύγουστο του 1940 ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόντευε να συμπληρώσει ένα χρόνο. Η Ελλάδα, την οποία κυβερνούσε δικτατορικά ο Ιωάννης Μεταξάς, μπορεί να τηρούσε ουδέτερη στάση, αλλά ήταν εμφανές ότι βρισκόταν στο πλευρό της Αγγλίας, που εκείνη την περίοδο δοκιμαζόταν σοβαρά από τις αεροπορικές επιθέσεις της «Λουφτβάφε». Η φασιστική Ιταλία, σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας, με τον ισχυρό στόλο της διεκδικούσε την πρωτοκαθεδρία στις θάλασσες της Μεσογείου από τη Μεγάλη Βρετανία.
Η διαταγή για τον τορπιλισμό της «Έλλης», ενός ελαφρού καταδρομικού πλοίου («ευδρόμου» με την ορολογία του μεσοπολέμου), δόθηκε από την ιταλό διοικητή των Δωδεκανήσων Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι, ηγετικό στέλεχος του Φασιστικού Κόμματος της Ιταλίας και πρέπει να ήταν σε γνώση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.
Το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» με διοικητή τον υποπλοίαρχο Τζουζέπε Αϊκάρντι ξεκίνησε από τη ναυτική βάση στο Παρθένι της Λέρου το βράδυ της 14ης Αυγούστου, με αποστολή να πλήξει εχθρικά πλοία στην Τήνο, τη Σύρο και στη συνέχεια να αποκλείσει τη Διώρυγα της Κορίνθου.
Τις πρωινές ώρες της 15ης Αυγούστου το ιταλικό υποβρύχιο βρέθηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου «εν καταδύσει», με σκοπό να τορπιλίσει τα επιβατικά πλοία «Έλση» και «Έσπερος», που μετέφεραν προσκυνητές, αλλά οι Ιταλοί τα θεωρούσαν οπλιταγωγά και συνεπώς εχθρικά. Από το περισκόπιο ο Αϊκάρντι είδε να καταφθάνει στο λιμάνι ένα πολεμικό και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, όπως δήλωσε μετά τον πόλεμο. Επρόκειτο για το καταδρομικό «Έλλη», που κατέπλεε στην Τήνο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Μεγαλόχαρης.
Στις 8.25 π.μ., λίγη ώρα πριν από τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας κι ενώ στην παραλία υπήρχε πολύς κόσμος, το «Ντελφίνο» έπληξε με τρεις τορπίλες το ελληνικό πολεμικό πλοίο. Η μία μόνο τορπίλη βρήκε στόχο, αλλά έπληξε καίρια το ελληνικό πλοίο στο μηχανοστάσιο και τις δεξαμενές πετρελαίου. Μία ώρα αργότερα, το «Έλλη» βυθίστηκε, παρά τις προσπάθειες του πληρώματος να το κρατήσουν στον αφρό. Οι άλλες δύο τορπίλες αστόχησαν και εξερράγησαν στην προκυμαία. Από την επίθεση του «Ντελφίνο» σκοτώθηκαν ένας υπαξιωματικός και οκτώ ναύτες του «Έλλη», ενώ οι τραυματίες ανήλθαν στους 24. Μία γυναίκα, που βρισκόταν στην παραλία, πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά την έκρηξη της δεύτερη τορπίλης στην προκυμαία.
Μετά την εκτέλεση της αποστολής του, το «Ντελφίνο» απομακρύνθηκε χωρίς να γίνει γνωστή η ταυτότητά του. Μετά από λίγες ώρες κατέπλευσε στη Σύρο, αλλά αναχώρησε αμέσως άπρακτο, καθώς δεν υπήρχε κανένα πλοίο στο λιμάνι του νησιού. Το «Ντελφίνο» επέστρεψε εσπευσμένως στη Λέρο με διαταγή των ιταλικών αρχών, ακυρώνοντας την αποστολή του στην Κόρινθο. Η επιχείρηση δεν φαίνεται να ήταν σε γνώση των πολιτικών αρχών της Ρώμης (πλην ίσως του Μουσολίνι). Ο υπουργός Εξωτερικών, Γκαλεάτσο Τσιάνο, έγραψε στα απομνημονεύματά του ότι η βύθιση του ελληνικού πλοίου οφείλεται στη θρασύτητα του Ντε Βέκι.
Η έρευνα που διενήργησαν δύτες του Πολεμικού Ναυτικού, έδειξε ότι η τορπίλες ήταν ιταλικές και επομένως η επίθεση έγινε από ιταλικό υποβρύχιο. Η κυβέρνηση Μεταξά τήρησε απόλυτα μυστικό το πόρισμα της έρευνας, για να μην προκαλέσει την Ιταλία και διαταράξει την ουδετερότητα της Ελλάδας. Τελικά, δημοσιοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940, δύο ημέρες μετά την ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Παρά ταύτα, από την πρώτη στιγμή η ελληνική κοινή γνώμη δεν είχε καμία αμφιβολία για την εθνικότητα του υποβρυχίου.
Το 1950, στο πλαίσιο των πολεμικών επανορθώσεων, η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα το ελαφρύ καταδρομικό «Ευγένιος της Σαβοίας» (Eugenio Di Savoia), το οποίο μετονομάστηκε σε «Έλλη» τον Ιούνιο του 1951 και ύψωσε την ελληνική σημαία. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 το ναυάγιο του «Έλλη» ανελκύστηκε τμηματικά και πουλήθηκε για παλιοσίδερα (σκραπ). Το 1985 Έλληνες δύτες ανακάλυψαν στο βυθό της Τήνου τα απομεινάρια της ιταλικής τορπίλης που βύθισε το «Έλλη». Το εύρημα εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιά.
Aυτά συνέβησαν εκείνη την αποφράδα περίοδο. Για καλή μας τύχη το ρολόι Tutti Frutti της κ. Καννελοπούλου δεν κατέληξε να γίνει σκραπ αλλά εντοπίστηκε. Αυτή τη φορά η Παναγιά ήτο στο πλευρό μας.
Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίστηκε στην Ιταλία το πανάκριβο ρολόι που έκλεψαν από τη σύζυγο του «Mr TITAN» Αμαλία (Λη) Κανελλοπούλου τα δύο μέλη της «μαφίας των ρολογιών» που τη λήστεψαν στη Μύκονο και συνελήφθησαν από τις ελληνικές Αρχές στην Πάτρα, όταν ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους!
Το επώνυμης φίρμας ρολόι -αξίας άνω των 90.000 ευρώ- ήταν καταχωρηθέν ως κλεμμένο και η Interpol είχε λάβει σήμα για την αναζήτησή του, καθώς δεν είχε βρεθεί στην κατοχή των δύο Ναπολιτάνων. Ωστόσο, η επιλογή της συντρόφου του ενός εκ των ληστών να φωτογραφηθεί (!) με αυτό λίγες ημέρες μετά την παραλαβή του από αεροδρόμιο της Ιταλίας και να αναρτήσει τη φωτογραφία στο facebook οδήγησε τις έρευνες των Αρχών στον εντοπισμό της!
Αντιλαμβάνεστε ότι και η σύντροφος του ληστή είχε προτίμηση στα χρυσοποίκιλτα κοσμήματα-έχουμε δλδ μια αισθητική σύμπλευση.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Λη Κανελλοπούλου, Στέλιο Γκαρίπη, η επιστροφή του μεγάλης αξίας ρολογιού στην ιδιοκτήτριά του έχει ήδη δρομολογηθεί: «Μέσω facebook κατάφερα να βρω (!) πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ρολόι. Αυτοί το έδιωξαν με αεροπλάνο, έφτασε στη Νάπολη και το έβγαλε φωτογραφία η κοπέλα του ενός από τους συλληφθέντες. Περιμένουμε να δούμε πώς θα έρθει, γιατί φοβούνται πως όποιος το φέρει θα συλληφθεί αμέσως. Κάνουμε προσπάθειες να φέρουμε πίσω το ρολόι».
Είμεθα βέβαιοι ότι χάρη και στη δραστηριοποίηση του κ. Γκαρίπη, το Tutti Frutti επανήλθε στον μαυρισμένο καρπό της ιδιοκτήτριάς του.
Oυφ, ανακούφιση…