42.grNews DeskMarmari House: Αποκλείεται να μην «κολλήσει» το μάτι στην κορυφή του λόφου

GKOTSIS SERAFIMIDOU ARCHITECTS

Marmari House: Αποκλείεται να μην «κολλήσει» το μάτι στην κορυφή του λόφου

Ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή επέκταση μίας πέτρινης κατοικίας, σαν ένα λευκό κουτί που λειτουργεί ως ξένο αντικείμενο [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Αποκλείεται να μην «κολλήσει» το μάτι στην πανέμορφη κατοικία στο Μαρμάρι, νότια της Εύβοιας, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Γκότσης-Σεραφειμίδου, το οποίο έχει υπογράψει σπουδαία έργα. Πρόκειται για το Marmari House, όπως το ονόμασαν, που μοιάζει να σαν προσγειώθηκε στην άκρη ενός βράχου, με σχεδόν το μισό να αιωρείται στο κενό.
Στην ουσία πρόκειται για την πανέμορφη επέκταση μίας πέτρινης κατοικίας, σαν ένα λευκό κουτί που λειτουργεί ως ξένο αντικείμενο και το οποίο προσγειώθηκε στο γύρω βραχώδες τοπίο ισορροπώντας στο απότομο σημείο του οικοπέδου.

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο, έμπνευση για την σχεδίαση αποτέλεσε το βραχώδες και έντονα επικλινές οικόπεδο, με θέα στον Νότιο Ευβοϊκό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε από την ανάγκη των ιδιοκτητών να επεκτείνουν τη λειτουργικότητα και τις ανέσεις της κύριας κατοικίας, η οποία αναπαλαιώθηκε, διατηρώντας τις ξύλινες οροφές και την αρμολόγηση των τοίχων, δίνοντας έμφαση στο ανάγλυφο.
Παράλληλα τροποποιήθηκαν τα υφιστάμενα ανοίγματα, με σκοπό να υποδεχτούν τις νέες λειτουργίες των χώρων, ενώ η εσωτερικότητα του κτίσματος και τα μικρά ανοίγματα αυτοπροσδιόρισαν το υφιστάμενο κτίσμα ως τον ιδιωτικό χώρο και, σε συνέχεια αυτού, χώροι υπνοδωματίων και ιδιωτικών λουτρών εντάχθηκαν σε αυτό.

Ετσι, το παλαιό κτίσμα μετά την αποκατάσταση-ανακατασκευή περιλαμβάνει πλέον δύο υπνοδωμάτια, από τα οποία το ένα είναι κύριο, και ένα λουτρό. Μέσα σε αυτόν τον λευκό ορθογωνικό όγκο φιλοξενούνται οι καθημερινοί χώροι, με το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα σε έναν ενιαίο χώρο, ο οποίος ορίζεται εσωτερικά μέσω των τριών μεγάλων ανοιγμάτων. Τα τρία ανοίγματα, αυστηρά τοποθετημένα, καδράρουν τη θάλασσα και το βουνό, με μεγαλύτερη έμφαση στον οικισμό, που καταλήγει στο πιο δραστήριο σκηνικό του τόπου, το λιμάνι.
Το νέο κτίσμα περιλαμβάνει στο επίπεδο του ορόφου χώρους καθιστικού, τραπεζαρίας, κουζίνας, χώρο WC και αποθήκη-κελάρι. Στον χώρο του ισογείου διαμορφώνεται επίσης ξενώνας με αυτόνομη είσοδο, καθιστικό, κουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο και λουτρό.

Οι ιδιαιτερότητες όμως δεν σταματούν εδώ. Η πρόσβαση αλλά και η σύνδεση μεταξύ παλαιού και νέου κτίσματος ορίζεται από έναν συνδετήριο λαιμό από γυαλί και μέταλλο σε γκρι απόχρωση, ο οποίος παίζει τον ρόλο μιας ουδέτερης ζώνης, που σκοπός της είναι η σύνδεση μεταξύ υφιστάμενου – νέου να παραμένει σχεδόν αόρατη.
Αξίζει να σημειωθεί πως το αρχιτεκτονικό γραφείο GKOTSIS SERAFIMIDOU ARCHITECTS δημιουργήθηκε το 2010 στην Αθήνα από τους αρχιτέκτονες Χρήστο Γκότση και Έλενα Σεραφειμίδου και έκτοτε δραστηριοποιείται με σημαντικό έργο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

Structural design: George Lazaropoulos
Electromechanical study: Stelios Venieris and Associates
Supervision: Gkotsis Serafimidou architects
Images © George Messaritakis

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK