Τα αστέρια της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής βραβεύτηκαν από τον έγκριτο οδηγό γαστρονομίας Gault & Millau Hellas, στις δύο εκδηλώσεις των οποίων το αρχικό πλάνο διοργάνωσης τροποποιήθηκε λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Πραγματοποιήθηκαν λοιπόν συνολικά δύο τελετές απονομής των βραβείων με περιορισμένο αριθμό καλεσμένων, η πρώτη στο εστιατόριο Aleria στο Μεταξουργείο, και η δεύτερη στο GB Roof Garden στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Στην πρώτη βραβεύτηκαν τα νέα ταλέντα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής (Les Grands de Demain) όπως επιλέχθηκαν από τους επιθεωρητές του Gault & Millau Hellas, οι σεφ Άκης Σουλτάνης, Παύλος Κυριάκης, Δήμος Σαμουράκης και Nίκος Θωμάς, ο ζαχαροπλάστης της χρονιάς (Pâtissier de l’année) Σπύρος Πεδιαδιτάκης και ο σεφ της χρονιάς (Cuisinier de l’ année), Γκίκας Ξενάκης. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο σεφ της χρονιάς Γκίκας Ξενάκης ευχαρίστησε τον Οδηγό για την απονομή του τίτλου τονίζοντας τη σημασία της ομάδας της κουζίνας του, τα μέλη της οποίας σύστησε στους καλεσμένους. Ακολούθησε γευστική δοκιμή ενδεικτικών προτάσεων του τρέχοντος μενού του Aleria συνοδευόμενων από επιλεγμένα ελληνικά κρασιά.
Στη δεύτερη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο GB Roof Garden, απονεμήθηκαν τα βραβεία της διευθύντριας σάλας της Χρονιάς (Directrice de salle de l’ année), που παρέλαβε η κα Χρύσα Δημητριάδου, του οινοχόου της χρονιάς, (Sommelier de l’ année), που παρέλαβε ο Παύλος Κουμάντος, και του εστιατορίου της χρονιάς (Restaurant de l’année), που παρέλαβε ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι για το εστιατόριο Botrini’s με τον Head Chef του, Νίκο Μπίλλη. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιβραβεύεται επίσημα ο κομβικός ρόλος του διευθυντή σάλας εστιατορίου ενώ κατά τις απονομές τονίστηκε η σημασία της συνέπειας των βραβευθέντων στο ρόλο τους, που οδήγησε στην επιλογή τους από τους επιθεωρητές.
Τα βραβεία παρέδωσαν εκπρόσωποι των επίσημων υποστηρικτών του Gault & Millau Hellas ενώ ακολούθησε γευστική δοκιμή προτάσεων του Αστέριου Κουστούδη, Executive Chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία και King George, και του Chef Pâtissier των ίδιων ξενοδοχείων, Ευγένιου Βαρδακαστάνη, που επιμελείται τα γλυκά σε συνεργασία με τον M.O.F Pâtissier Arnaud Larher.
Ο Στέλιος Γρηγοριάδης, Πρόεδρος του Gault & Millau Hellas, καλωσορίζοντας την παρθενική ελληνική έκδοση του διεθνούς κύρους Οδηγού, μεταξύ άλλων μετέφερε και το μήνυμα αισιοδοξίας του νέου Προέδρου του Gault & Millau, Jacque Bally επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι του Gault & Millau θα συνεχίζουν να στηρίζουν όλα τα μέλη της αλυσίδας της εστίασης, εντός και εκτός κουζίνας. «Στόχος της ομάδας του Gault & Millau Hellas ήταν να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε έναν τρόπο αξιολόγησης των εστιατορίων και των σεφ όμοιο με αυτόν που ισχύει σε όλες τις χώρες έκδοσης του Οδηγού. Να ισχύουν δηλαδή στη διαδικασία αξιολόγησης ακριβώς οι ίδιες σταθερές που ισχύουν στο εξωτερικό.
Γι’ αυτό και οι επιθεωρητές του Gault & Millau Hellas εκπαιδεύτηκαν από τους ίδιους επιθεωρητές που δίνουν τις βασικές κατευθυντήριες σε όσους πραγματοποιούν τις επιθεωρήσεις στο εξωτερικό. Αυτό επισφραγίζει το γεγονός ότι ένα βραβείο από τον Gault & Millau Hellas δεν είναι από τους Έλληνες για τους Έλληνες και επίσης ότι η άφιξη του Gault & Millau στη χώρα μας είναι ταυτόσημη με την ένταξη σε ένα διεθνές δίκτυο ανταλλαγής στοιχείων γαστρονομικής κουλτούρας», ανέφερε.
Η φετινή έκδοση του Gault & Millau Hellas περιλαμβάνει μόνο εστιατόρια από την Αττική και την Κρήτη ενώ οι επιθεωρήσεις στις υπόλοιπες περιοχές ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Περιλαμβάνει 58 POP εστιατόρια (αξιόλογοι χώροι που προτείνονται χωρίς όμως να βαθμολογούνται) και 223 εστιατόρια εκ των οποίων 121 βραβεύτηκαν με 1 Σκούφο, 22 με 2 Σκούφους και 2 με 3 Σκούφους.
Τα βραβεία του Gault&Milau Hellas2020
Σεφ της χρονιάς (Cuisinier de l’ année): Γκίκας Ξενάκης (Aleria)
Σεφ Ζαχαροπλαστικής της χρονιάς (Pâtissier de l’année): Σπύρος Πεδιαδιτάκης(Spondi)
Εστιατόριο της Χρονιάς (Restaurant de l’année): Botrini’s
Επιλογή Gault & Millau για ψάρι: Travolta
Επιλογή Gault & Millau για κρέας: Drakoulis Dry and Raw
Καλύτερο POP: Χάλαβρο openbar
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα: Peskesi
Sommelier de l’ année: Παύλος Κουμάντος (CTC)
Directrice de salle de l’ année: Χρύσα Δημητριάδου Tudor Hall
Les Grands de Demain – Ταλέντα Gault & Millau
Άκης Σουλτάνης: Eternal Blue
Παύλος Κυριάκης: The Zillers
Δήμος Σαμουράκης: Seven Food Sins
Nίκος Θωμάς: Simul
Gault & Millau Hellas Social Media
Ακολουθήστε μας στο Facebook: Gault & Millau Hellas
Ακολουθήστε μας στο Instagram:gaultmillau.gr
Επικοινωνία Τύπου: [email protected]
Όλα τα εστιατόρια, οι POP χώροι εστίασης και τα βραβεία της ελληνικής έκδοσης του θεσμού είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα gr.gaultmillau.com, αλλά και στην εφαρμογή Gault&Milllau.
29 ΙΟΥΛΙΟΥ
Σχετικά με τον γαστρονομικό οδηγό Gault & Millau
Ο Henri Gault και οCristian Millau, τη δεκαετία του ’60 εργάζονταν στην Paris Presse, όπου δημοσιευόταν η εξαιρετικά δημοφιλής στήλη τους «Βόλτες το Σαββατοκύριακο». Την επιτυχία της στήλης ακολούθησε η δημιουργία του οδηγού Le Guide Juillard που εκδόθηκε το 1962 και περιλάμβανε μια ενημερωμένη λίστα από ξενοδοχεία και προμηθευτές κρασιών μέχρι οτιδήποτε αξιόλογο συναντούσε κάποιος σε μια περιήγησή του στο Παρίσι. Το 1969 το δίδυμο δημιούργησε το Gault & Millau, το πρώτο τους μηνιαίο περιοδικό, αφιερωμένο αποκλειστικά στο φαγητό και το κρασί. Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για τη γαλλική κουζίνα που έφερνε στο προσκήνιο, τη φινετσάτη nouvelle cuisine, το νέο, μοντέρνο μοντέλο της.
Το 1972 οι Gault και Millau δημοσίευσαν τον πρώτο ανεξάρτητο γαστρονομικό οδηγό τους για τα γαλλικά εστιατόρια στον οποίο εστίαζαν όχι τόσο στη διακόσμηση και την τοποθεσία αλλά στους αληθινούς πρωταγωνιστές, που δεν ήταν άλλοι από τη γεύση, την παρουσίαση των πιάτων και τη δημιουργικότητα του κάθε σεφ. Ο οδηγός σημείωσε τεράστια επιτυχία με πωλήσεις που άγγιξαν τα 150.000 αντίτυπα μηνιαίως. Σήμερα, ο Gault & Millau έχει εξελιχθεί σε θεσμό διεθνούς εμβέλειας που σκοπό έχει την ανάδειξη και προώθηση της γαστρονομικής σκηνής κάθε χώρας.
Πλέον έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο που επεκτάθηκε σε περισσότερες από 20 χώρες όπως Λουξεμβούργο, Αυστρία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Βέλγιο. Κάθε χρόνο εκδίδεται ένας έντυπος οδηγός γαστρονομίας που περιλαμβάνει μια λίστα εστιατορίων που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, η οποία είναι διαθέσιμη και σε ηλεκτρονική μορφή στην διεθνή ιστοσελίδα του θεσμού, αλλά και την εφαρμογή.
Η αξιολόγηση και οι υποψηφιότητες των βραβείων
Τα επίπεδα βαθμολόγησης είναι πέντε και στο καθένα αντιστοιχεί ένας αριθμός σκούφων (toques). Για να συμπεριληφθεί ένα εστιατόριο στον ετήσιο γαστρονομικό οδηγό πρέπει να συγκεντρώνει ελάχιστη βαθμολογία 10/20. Αναλυτικότερα, η βαθμολογία από 10-10,5 δεν λαμβάνει σκούφο, αλλά πρόκειται για ένα αξιόλογο μέρος, στο οποίο μπορείτε να γευματίσετε ευχάριστα. Η βαθμολογία 11-12,5 αντιστοιχεί σε 1 σκούφο.
Η βαθμολογία 13-14,5 αντιστοιχεί σε 2 σκούφους. Η βαθμολογία 15-16,5 αντιστοιχεί σε 3 σκούφους. Η βαθμολογία 17-18,5 αντιστοιχεί σε 4 σκούφους. Τέλος, η βαθμολογία 19-20 αντιστοιχεί σε 5 σκούφους. Η αξιολόγηση των εστιατορίων γίνεται με αντικειμενικά και παγκόσμια κριτήρια, με αποτέλεσμα τα εστιατόρια να κατατάσσονται στο διεθνές δίκτυο του θεσμού.
Επίσημοι υποστηρικτές
- Air France
- Miele
- Lianozoff – Maison de caviar
- Hilton Athens
- Boutari
- Χρυσάφη τυροκομικά προϊόντα
- Delifrance
- Θεόνη – Φυσικό Μεταλλικό Νερό