42.grNews DeskΕξαιρετική Μουσική σε έναν Υπέροχο Χώρο

Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2016

Εξαιρετική Μουσική σε έναν Υπέροχο Χώρο

240 καλλιτέχνες από 20 χώρες ,συμμετέχουν σε 18 συναυλίες μέσα σε 13 μέρες

Για 12η συνεχή χρονιά , το όραμα, του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου, Peter Tiboris, το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, παίρνει σάρκα και οστά , στην πανέμορφη Σύρο, από τις 10 ως τις 23 Ιουλίου.

240 καλλιτέχνες από 20 χώρες ,συμμετέχουν σε 18 συναυλίες μέσα σε 13 μέρες, στο ιστορικό Θέατρο «Απόλλων» «La piccola scala» , στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στην Della Grazia.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, που πραγματοποιείται από την Midamerica Productions και την MidAm International της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου, το Δήμαρχο Γεώργιο Μαραγκό και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, περιλαμβάνει φέτος ως βασικό έργο στο πρόγραμμά της , τη διάσημη όπερα «Οι Παλιάτσοι» , του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο , υπό τη διεύθυνση του Ιταλού μαέστρου Giovanni Pacor ,(σ.σ είχε διατελέσει και διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αναλαμβάνοντας τη θέση του τα Χριστούγεννα του 2007) . Η όπερα θα παρουσιαστεί με ελληνικούς υπέρτιτλους , σε σκηνοθεσία Detlef Soelter.

Τη διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου έχουν οι: Peter Tiboris, Ιδρυτής, Γενικός και Μουσικός Διευθυντής και η Eilana Lappalainen, Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Παραγωγών Όπερας του Φεστιβάλ, Γενική Διευθύντρια του Greek Opera Studio και Διευθύντρια του Φεστιβάλ.

Οι βασικοί συντελεστές του Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου για το 2016, μαζί με τους βασικούς συντελεστές , είναι οι: Giovanni Pacor, προσκεκλημένος μαέστρος σε πρώτη εμφάνιση στο Φεστιβάλ, Ζωή Ζενιώδη, Συνεργάτις Μουσική Διευθύντρια και Μαέστρος, Dirk Boiy, προσκεκλημένος μαέστρος, Francis Bardot, προσκεκλημένος μαέστρος, Ραφαήλ Πυλαρινός, Βοηθός Μαέστρος και Διευθυντής Χορωδίας (πρώτη εμφάνιση στο Φεστιβάλ), Dirk Schattner, Σκηνοθέτης, Detlef Soelter, Σκηνοθέτης (πρώτη εμφάνιση στο Φεστιβάλ), Παντελής Πολυχρονίδης και Σπύρος Σουλαδάκης, πιανίστες.

Η ορχήστρα που συμμετέχει , είναι η Pan-European Philharmonia από τη Βαρσοβία, με την ευγενή χορηγία της οικογένειας Schwarz του Μονάχου της Γερμανίας.

Εκτελεστικός διευθυντής της Pan-European Philharmonia είναι ο Jakub Feibig.

«Παρά το πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον – επισημαίνει ο Peter Tiboris – το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου κατορθώνει να μεγαλώνει και να εξελίσσεται με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου, του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού και της αντιδημάρχου Θωμαΐδος Μενδρινού καθώς και της μεγάλης, σημαντικής και ουσιαστικής χορηγίας από την οικογένεια Schwarz του Μονάχου. Αυτή είναι η πρώτη οικονομική χορηγία προς το Φεστιβάλ Αιγαίου και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την οικογένεια Schwarz για την σημαντική συνεισφορά της. Είναι ιδιαίτερης αξίας, η ερμηνεία αυτών των αριστουργημάτων. Είναι έργα μοναδικά ιδιαίτερα, διαχρονικά. Αντιπροσωπεύουν την ύψιστη μορφή τέχνης γενικότερα και της μουσικής τέχνης ειδικότερα. Αυτά τα έργα, όταν παρουσιάζονται, μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο διαφορετικό από οποιονδήποτε άλλον. Είναι σαν να διαβάζεις ένα εξαιρετικό βιβλίο ή να βλέπεις διαχρονικά έργα σε ένα μουσείο. Δεν έχουν αισθητικά όρια. Αυτά τα έργα τέχνης έχουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά διατυπώθηκαν από το μεγάλο Αμερικανό φιλόσοφο Monroe C. Beardsley : ενότητα, περιπλοκότητα, ένταση, αναλογία, ισορροπία, ενώ προκύπτει και ένα ακόμα χαρακτηριστικό: είναι αναπόφευκτα.

Τέλος- σημειώνει ο μαέστρος – η Pan European Pilharmonia, από τη Βαρσοβία, είναι μία εξαιρετική ορχήστρα από νέους καλλιτέχνες οι οποίοι δεν φοβούνται να ερμηνεύσουν δύσκολο ρεπερτόριο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι δημιουργικοί και παίρνουν ρίσκα. Είναι απόλαυση να δουλεύεις μαζί τους σε όλη την Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα στη Σύρο. Είμαστε πραγματικά τυχεροί να τους έχουμε ως κομμάτι αυτού του φεστιβάλ.”

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρεία MidAmerica Productions, είναι ο πιο γόνιμος παραγωγός ανεξάρτητων συναυλιών κλασικής μουσικής σε όλη την ιστορία του Carnegie Hall, ξεκινώντας από τις 5 Μαΐου 1891 όταν ο πρώτος μαέστρος ήταν ο Τσαϊκόφσκι”.

syros1

Η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου, θα γίνει την Κυριακή 10 Ιουλίου ,στις 8.30μμ ,στο Θέατρο «Απόλλων» με μια συναυλία αφιερωμένη στον εορτασμό της 190ης Επετείου της Ονομασίας της Ερμούπολης από τον Λουκά Ράλλη στις 24 Ιουνίου, 1826. Θα παρουσιαστούν τα έργα Haydn: Λειτουργία No. 10 σε Ντο Μείζονα, H. XXII:9 (“Missa in Tempore Belli” / “Λειτουργία σε Εποχή Πολέμου”) με τους: Λυδία Ζερβάνου (σοπράνο), Κατερίνα Ρούσσου, (μέτζο-σοπράνο), Ιωάννη Κάβουρα, (τενόρο), Stanislav Chernenkov, (μπάσο), και την Χορωδία του Δήμου Κέρκυρας San Giacomo (Antoniy Ivanov, Mουσικός Διευθυντής) και Tchaikovsky: Συμφωνία Νο. 6 σε Σι Ελάσσονα, Op. 74 (“Παθητική”), με την Pan-European Philharmonia υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Peter Tiboris.

pacor_giovanni

Η όπερα «Οι παλιάτσοι» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο , θα φιλοξενηθεί στο θέατρο Απόλλων 11, 13, 15, 17 Ιουλίου. Οι τραγουδιστές που θα πάρουν μέρος είναι οι: Piero Giuliacci, Τενόρος (Canio), Eilana Lappalainen, Σοπράνο (Nedda), Massimiliano Fichera, Βαρύτονος (Tonio), Ιωάννης Κάβουρας, Τενόρος (Beppe), Joseph Lim, Βαρύτονος (Silvio). Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Giovanni Pacor, και τη σκηνοθεσία ο Detlef Soelter. Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 8.30 μ.μ.

lappalainen eilana

Στο φετινό Φεστιβάλ Αιγαίου θα παρουσιαστούν, επίσης, τα διάσημα συμφωνικά έργα υπό την μουσική διεύθυνση του Peter Tiboris.

 • TCHAIKOVSKY: Συμφωνία Νο. 6 σε Σι Ελάσσονα, Op. 74 (“Παθητική”)
 • BEETHOVEN: Εισαγωγή «Κοριολανός», Op. 62
 • BRAHMS: Τραγική Εισαγωγή, Οp. 61
 • HAYDN: Κονσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα No.1 σε Ντο Μείζονα, Hob.VIIb:1, Kύκλος: «Σπουδαίοι Καλλιτέχνες» – Nicholas Canellakis, Βιολοντσέλο και Εξάρχων (ΗΠΑ, πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα)
 • BEETHOVEN: Κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Ρε Μείζονα, Op.61, Κύκλος: «Σπουδαίοι Καλλιτέχνες» – Pavel Šporcl, βιολί (Τσεχία, πρώτη εμφάνιση στο Φεστιβάλ)
 • CHOPIN: Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, αρ. 1, op.11, σε Μι Ελάσσονα, Κύκλος: «Καλλιτέχνες στο Προσκήνιο» – Asiya Korepanova, πιάνο (Ρωσία, πρώτη εμφάνιση στο Φεστιβάλ)
 • BERLIOZ: Ο Θάνατος της Κλεοπάτρας, H. 36, Κύκλος: «Καλλιτέχνες στο Προσκήνιο» – Κατερίνα Ρούσσου, Mέτζο-σοπράνο (Ελλάδα, πρώτη εμφάνιση στο Φεστιβάλ).

tiboris photo

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, Συναυλίες για παιδιά και μεγάλους.

Πιο συγκεκριμένα , την Παρασκευή 15 Ιουλίου , για μία ακόμη χρονιά θα παρουσιαστεί η γνωστή

“Συναυλία στο Ηλιοβασίλεμα”, με την Choeur d‘Enfants d‘Ile-de-France (Παρίσι, Γαλλία) και τον μαέστρο Francis Bardot, στις 6.00μμ, στην Εκκλησία Αγίου Νικολάου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου θα δοθεί ειδική συναυλία για Παιδιά στο Θέατρο Απόλλων, στις 8.30 με δωρεάν είσοδο, επιδοτούμενη από το Δήμο Σύρου, με τα έργα:

 • BRITTEN: The Young Person’s Guide to the Orchestra (1946)
 • KLEISINGER: Tubby the Tuba (1946) Pan-European Philharmonia

Dirk Boiy, Mαέστρος (Βρυξέλλες, Βέλγιο), Γιώργος Μιχαλάκης, Αφηγητής (Σύρος)

 • HENRY MOLLICONE: Starbird (1981)

Greek Opera Studio, Eilana Lappalainen, Γενική Διευθύντρια του Greek Opera Studio, Detlef Soelter, Σκηνοθέτης

Tρίτη, 19 Ιουλίου

Την Tρίτη, 19 Ιουλίου, 8.30μμ στο Θέατρο «Απόλλων», θα πραγματοποιηθεί συναυλία με ελεύθερη είσοδο για παιδιά και γονείς. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν άριες από γνωστά ορατόρια με Καλλιτέχνες του Greek Opera Studio και την Pan-European Philharmonia , υπό τη μουσική διεύθυνση του Ραφαήλ Πυλαρινού, και στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει η “Βραδιά Τραγουδιού” με καλλιτέχνες του Greek Opera Studio να ερμηνεύουν έργα από: Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αμερική και Ελλάδα, υπό τη γενική διεύθυνση της Eilana Lappalainen και τον Παντελή Πολυχρονίδη στο πιάνο.

GREEK OPERA STUDIO

Μαζί με τις παραπάνω συναυλίες, το Greek Opera Studio υπό την γενική διεύθυνση της Eilana Lappalainen, θα παρουσιάσει τα παρακάτω:

 • “Η Τρέλα των Γάμων του Μότσαρτ”, (Βασισμένο στην όπερα “Οι Γάμοι του Φίγκαρο” του Μότσαρτ), σε σκηνοθεσία του Dirk Schattner και τον Σπύρο Σουλαδάκη στο πιάνο
 • GreekOperaStudio, το Μεγάλο Φινάλε: Η Όπερα σε Αφθονία, Σκηνές, ντουέτα, και άριες από τις πιο διάσημες όπερες με νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες του GreekOperaStudio και τον Παντελή Πολυχρονίδη στο πιάνο

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ

 

Η Ορχήστρα, Academica Athens Orchestra ,υπό την μουσική διεύθυνση του Χρίστου Παπαγεωργίου στο πιάνο, θα παρουσιάσει τα έργα:

 • BRITTEN: SimpleSymphony, Op. 4
 • BARBER: Αντάτζιο για Έγχορδα, από το Κουαρτέτο Εγχόρδων, Op. 11
 • HANDEL: Σονάτα Αρ. 4 σε Ρε Μείζονα για Βιολί, Πιάνο, και Έγχορδα, HWV 372 σε μεταγραφή του Χ. Παπαγεωργίου
 • J.S. BACH: Κονσέρτο για Πιάνο και Έγχορδα Αρ. 5 σε Φα Ελάσσονα, BWV 1056
 • Χ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κονσέρτο για Πιάνο και Έγχορδα No. 3, βασισμένο στο Κονσέρτο για Πιάνο και Έγχορδα Αρ. 5 σε Φα Ελάσσονα, BWV 1056 του Bach, Παραδοσιακό Ζεϊμπέκικο και Τάνγκο-Μπαλλάντα-Μάμπο

Επίσης, σε άλλη συναυλία, η Ορχήστρα Academica Athens Orchestra, θα παρουσιάσει τα έργα:

 • MOZART: Μικρή Νυχτερινή Μουσική, K.525
 • GENZMER: Κονσερτίνο Αρ. 2 για Πιάνο και Έγχορδα, υπό την μουσική διεύθυνση της Τζένιας Μανουσάκη στο πιάνο
 • TCHAIKOVSKY: Σερενάτα για Έγχορδα σε Ντο Μείζονα, Op. 48 υπό τον Μαέστρο Peter Tiboris

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος 17 , 12 και 7 ευρώ ( για παιδιά και άνω των 65). Η προπώληση έχει ξεκινήσει, στο Θέατρο «Απόλλων» (τηλέφωνο 22810-85192) και στο www.ticketservices.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και τις ακριβείς ημερομηνίες των παραστάσεων μπορείτε να απευθυνθείτε στο www.festivaloftheagean.com

 

 

SHARE
MORE NEWS DESK