42.grNews DeskΈργο τέχνης η τριώροφη industrial κατοικία της Καλλιτεχνούπολης

Tense Architecture Network (TAN)

Έργο τέχνης η τριώροφη industrial κατοικία της Καλλιτεχνούπολης

Μπορεί να πέρασαν 9 ολόκληρα χρόνια από την ολοκλήρωση της, ωστόσο, παραμένει πολύ μπροστά από την εποχή μας [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Μπορεί να πέρασαν 9 ολόκληρα χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής της, ωστόσο, μία εντυπωσιακή industrial κατοικία της Καλλιτεχνούπολης παραμένει ακόμα πολύ μπροστά από την εποχή μας. Πρόκειται για ακόμα ένα θαυμαστό project που σχεδιάσε το 2005 το φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Tense Architecture Network (TAN), το οποίο δημιουργήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα από τον Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ με γνωστικό αντικείμενο «Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις και Αστικός Σχεδιασμός» και που ουσιαστικά είναι ένα πολύ επιτυχημένο δίκτυο συνεργατών και αρχιτεκτονικών έργων, μεταξύ των οποίων βραβευμένες κατοικίες και δημόσια έργα με διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το Α΄βραβείο για την αποκατάσταση και ανάδειξη των Δυτικών Νεωρίων Ηρακλείου (2009) καθώς και το επίσης Α΄βραβείο για το πάρκο στο Καστράκι, σε επαφή με την Ηετιώνεια Πύλη (2016).

Ως προς την Καλλιτεχνούπολη, πρόκειται για μια τριώροφη κατασκευή, ουσιαστικά δύο κατοικιών, η οποία ξεκινάει από την κορυφή μίας πλαγιάς και καθώς κατεβαίνει, το κτίριο διευρύνεται για να δημιουργήσει κλιμακωτά μπαλκόνια, που βλέπουν στο όμορφο τοπίο της περιοχής που απλώνεται μπροστά. Η μικρότερη κατοικία έχει πρόσβαση από το επίπεδο του δρόμου και η μεγαλύτερη αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα.

Το ΤΑΝ, που -παρεμπιπτόντως- διαθέτει ένα εξαιρετικό site, περιγράφει συνολικά την κατασκευή ως ένα «προστατευτικό κέλυφος που προφυλάσσει το σπίτι από τους γείτονές του και συγκεντρώνει τη θέα σε μία μόνο κατεύθυνση, προσφέροντας έτσι την απόλυτη ιδιωτικότητα.

Το κεκλιμένο πρίσμα ακολουθεί τη φυσική κλίση του λόφου και κατεβαίνει προς το έδαφος μέσω της έντονα λοξής κοπής προς την ανατολή. Στο χαμηλότερο επίπεδο υπάρχει πισίνα, καθώς και μια εξωτερική σκάλα που ανεβαίνει από τους πλευρικούς τοίχους για να συναντήσει τη βεράντα που βρίσκεται στο κέντρο» αναφέρει στην περιγραφή του το γραφείο.

Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν σκυρόδεμα για ολόκληρο το σπίτι, προσθέτοντας μια σκοτεινή απόχρωση στους εξωτερικούς τοίχους έτσι ώστε να έρχεται σε αντίθεση με τις απαλές γκρι εσωτερικές επιφάνειες, ενώ τα σαλόνια και οι τραπεζαρίες βρίσκονται στους δύο επάνω ορόφους και οι κρεβατοκάμαρες στον κάτω όροφο.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο «συνολικά η κατασκευή εξασφαλίζει πλήρη ιδιωτικότητα του εσωτερικού χώρου, αλλά και εξωστρέφεια. Οι ιδιοκτήτες ήθελαν ό,τι θα θέλαμε όλοι μας από μια κατοικία: έναν χώρο οικείο, προστατευμένο αλλά και δεκτικό στον αέρα και τον ήλιο. Το κέλυφος της κατοικίας, με μία γεωμετρία που γεννιέται από το πεδίο του φαίνεται εντέλει να το επιτυγχάνει», συμπληρώνει. Για τον ίδιο τον αρχιτέκτονα, κατά τη σύνθεση μιας κατοικίας είναι κάθε φορά το υπάρχον που παίρνει τον πρώτο λόγο: η κλίση του πεδίου, ο προσανατολισμός, οι ανάγκες των ιδιοκτητών, το απέναντι πεύκο.

«Ο ιδιωτικός χώρος είναι η αρχή της αρχιτεκτονικής. Όχι προφανώς η πεμπτουσία της, αλλά η αρχή της. Όταν δύο παράλληλοι τοίχοι, μία οροφή και ένα δάπεδο ορίζουν ένα χώρο οικείο, ιδιωτικό, ένα εσωτερικό ήρεμο, δεκτικό, μέσα στο οποίο μπορεί η ζωή να αποσυρθεί και να ακμάσει, δεν μπορεί να λησμονείται ότι αυτή η τεχνητή προστασία έναντι του κόσμου γίνεται έχοντας ταυτόχρονα αίσθηση του κόσμου: Οι δύο τοίχοι με την οροφή καδράρουν έναν κόσμο εξωτερικό, προστατεύουν από αυτόν, αλλά και ανοίγονται σε αυτόν.

Αν αυτός είναι ο κυρίως σκοπός, το σημαντικότερο είναι να αναρωτηθεί κανείς με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται. Με ποια ακριβώς γεωμετρία, με ποιες αναλογίες, με ποια υλικότητα, επιτρέποντας ποιο φως να εισέλθει, προσβλέποντας σε ποια ατμόσφαιρα; Όλα είναι τρόποι, όχι σκοποί. Και στους τρόπους κρίνονται όλα» ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο κ. Ανδριανόπουλος.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

Αρχιτεκτονική Μελέτη–Επίβλεψη: Tense Architecture Network
Ομάδα Έργου: Τ. Ανδριανόπουλος – Κ. Μαύρος – Ν. Κανέλλος
Στατική Μελέτη–Επίβλεψη: Α. Κοντιζάς
Φωτογραφίες: Filippo Poli
Η/Μ Μελέτη – Επίβλεψη Σ. Αρβανίτης.
Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο Tense Architecture Network (TAN) θα βρείτε εδώ.

SHARE
MORE NEWS DESK