42.grNews DeskΕπανάσταση στις αερομεταφορές με το Jet-«σφαίρα» Celera 500L

Otto Aviation

Επανάσταση στις αερομεταφορές με το Jet-«σφαίρα» Celera 500L

Έχει κόστος καυσίμων μόλις 328$ την ώρα ενώ μπορεί να πετάξει με αυτονομία 4.500 μιλίων [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Έπειτα από μήνες αναμονής, αποκαλύφθηκε το πολυαναμενόμενο αεροσκάφος-«σφαίρα» Celera 500L το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία που το σχεδίασε και το ολοκλήρωσε, την Otto Aviation από την Καλιφόρνια, πρόκειται να φέρει επανάσταση στα ιδιωτικά αεροπορικά ταξίδια. Πρόκειται για ένα σκάφος έξι ατόμων που σύμφωνα με τα στοιχεία διαθέτει πρωτοποριακή απόδοση καύσιμου, με οκτώ φορές λιγότερη κατανάλωση από τα jet ανάλογου μεγέθους. Ωστόσο, μπορεί να πετάξει με ταχύτητες που φτάνουν και τα 460 μίλια την ώρα, ενώ έχει εμβέλεια μεγαλύτερη από 4.500 μίλια, διπλάσια από αυτή των άλλων αεροσκαφών ίδιου μεγέθους.

Με κινητήρα RED A03, το Celera 500L αναμένεται να βγει επίσημα στην αγορά έως το 2025, αλλά το κόστος του δεν είναι ακόμη γνωστό έως ότου ξεκινήσει η κύρια παραγωγή. Το αεροσκάφος έχει την ικανότητα να πετά με οικονομία καύσιμου από 18 έως 25 μίλια ανά γαλόνι, σε σύγκριση με τα 2-3 μίλια ανά γαλόνι, που χρησιμοποιείται από αεροσκάφη αεριωθούμενων αεροσκαφών συγκρίσιμου μεγέθους, οδηγώντας το ωριαίο κόστος πτήσης του στα 328$ την ώρα. Σύμφωνα με την Otto Aviation, το γεγονός αυτό καθιστά το Celera «το πιο φιλικό προς το περιβάλλον αεροπλάνο της κατηγορίας του, κάνοντας ένα τεράστιο άλμα προς το μέλλον στις προσπάθειες ανάπτυξης ενός συστήματος αερομεταφορών μηδενικών εκπομπών».

Η εταιρεία ελπίζει επίσης ότι το μειωμένο κόστος του αεροσκάφους θα καταστήσει τα ιδιωτικά ταξίδια πιο ανταγωνιστικά και θα ανοίξει την αγορά σε ένα μεγάλο τμήμα νέων ταξιδιωτών που δεν χρειάζεται να είναι μεγιστάνες ή κροίσοι. Επίσης, η εταιρεία αναφέρει πως το Celera θα μπορούσε να έχει άμεση πρόσβαση σε περισσότερα από 5.000 περιφερειακά αεροδρόμια, επιτρέποντας στους επιβάτες να αποφύγουν τη συμφόρηση, φτάνοντας πιο κοντά στους προορισμούς τους.

Όπως αναφέρει η Otto, η εμβέλεια και η ταχύτητα καθιστούν το αεροσκάφος μια κατάλληλη επιλογή και ως αεροπορικό ταξί, που μπορεί να μεταφέρει ταξιδιώτες μεταξύ δύο πόλεων, για παράδειγμα στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να χρειάζεται να ανεφοδιαστεί. «Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος που θα επιτρέπει απευθείας πτήσεις μεταξύ πόλεων στις ΗΠΑ, με ταχύτητες και κόστος συγκρίσιμο με τα εμπορικά αεροπορικά ταξίδια», δήλωσε ο William Otto Sr., πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της Otto Aviation.

«Σε πολλές περιπτώσεις, άτομα και οικογένειες θα μπορούν να ναυλώσουν το Celera 500L σε τιμές συγκρίσιμες με τα εμπορικά αεροπορικά εισιτήρια, αλλά με την πρόσθετη ευκολία της ιδιωτικής αεροπορίας. Πιστεύουμε ότι όταν η τιμή των ιδιωτικών αεροπορικών ταξιδιών είναι ανταγωνιστική με τα εμπορικά αεροπορικά ταξίδια, θα προκύψει μια τεράστια ευκαιρία αγοράς» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, η Otto Aviaton πιστεύει ότι το jet θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για εμπορικές δραστηριότητες, με χαμηλό κόστος και με υψηλές ταχύτητες, καθιστώντας την επιλογή για φορτίο παράδοσης ακόμα και την επόμενη μέρα. Η εταιρεία αναφέρει ότι αυτή η πτυχή έχει τεράστιες δυνατότητες, κυρίως εξαιτίας της δεδομένης μεγάλης ζήτησης για online αγορές και παράδοση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Πιστεύουμε ότι το Celera 500L είναι η νέα, μεγαλύτερη ανακάλυψη στιος αερομεταφορές τα τελευταία 50 χρόνια», προσέθεσε ο Otto. «Πέρα από τη χρήση των αεροσκαφών μας για ταξίδια επιβατών, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις φορτίου και στρατιωτικές εφαρμογές. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα από τις δοκιμαστικές πτήσεις του πρωτότυπου ήταν πολύ υποσχόμενες, είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε το Celera 500L στην αγορά».

Μέχρι σήμερα, το αεροσκάφος έχει ολοκληρώσει 31 δοκιμαστικές πτήσεις, τροφοδοτείται από κινητήρα RED A03 με δίδυμο εξακύλινδρο V12 με ψύξη υγρού και είναι πιστοποιημένο να λειτουργεί στο Jet A1 και στο βιοντίζελ. Μέσα στην καμπίνα, το αεροσκάφος παρέχει αρκετή άνεση, καθώς ο καμπυλωτός σχεδιασμός του δίνει πρόσθετο χώρο, ενώ υπάρχουν έξι καθίσματα πρώτης θέσης. Η τρέχουσα έκδοση δεν έχει παράθυρα, αλλά σύμφωνα με τον Otto θα τοποθετηθούν. «Τα παράθυρα δεν θα έχουν αντίκτυπο στη στρωτή ροή του αέρα στις επιφάνειες του αεροσκάφους, καθώς θα είναι τοποθετημένα στο ίδιο επίπεδο και θα έχουν τα ίδια περιγράμματα με το εξωτερικό σχήμα της ατράκτου», εξήγησε.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την παρουσίαση του το Celera 500L αποτελούσε απόρρητο σχέδιο της εταιρείας από το 2017. Το 2019 εντοπίστηκε να κάνει δοκιμές ως ταξί με τον πιλότο της NASA, Scott Howe σε αεροδρόμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Victorville, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Λος Άντζελες.
Η Otto Aviation ιδρύθηκε το 2008 ως παρακλάδι των Otto Laboratories του Bill Otto.

SHARE
MORE NEWS DESK